Koronavirustartunnan saanut nainen on ollut kontaktissa kahteen ihmiseen Suomessa, molemmat tavoitettu

STT

Suomessa on todettu toinen koronavirustartunta. Keskiviikkona varmistunut tapaus on Suomessa ensimmäinen suomalaisella todettu koronavirustartunta.

Tartunta on saatu Milanosta Pohjois-Italiasta, kertoi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus).

Tartunnan saanut nainen on palannut Suomeen sunnuntaina, kerrottiin keskiviikkoiltana Husin ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) järjestämässä tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Potilas on hoidossa Husissa. Hän on kuumeinen, mutta hyväkuntoinen. Nainen on eristyksissä.

Tartunnan saanut nainen on ollut kontaktissa Suomessa kahteen ihmiseen, jotka on tavoitettu. Kumpikin on kotioloissa, eikä heillä ole oireita.

– Laskemme 15 minuuttia ylittäviä lähikontakteja, sanoo infektiosairauksien linjajohtaja, ylilääkäri Asko Järvinen Husista.

Kaksi altistunutta pysyvät kotioloissaan niin kauan kuin heillä ei ole oireita. Hus käy läpi heidän tilannettaan päivittäin ja on varmistanut, että he tulevat toimeen kotonaan.

– Oireettoman terveen ihmisen pitäminen sairaalassa ei ole kauhean hyvää yhteiskunnan varojen käyttöä, Järvinen sanoo.

Kotieristyksen on tarkoitus kestää kaksi viikkoa, mikä on tällä hetkellä kansainvälisen ohjeistuksen mukainen raja. Hus on ohjeistanut altistuneita, ja he välttävät kontaktia muihin ihmisiin. Heidät testataan tarvittaessa vasta, jos virukseen viittaavia oireita muodostuu.

– Oireettoman testaus ei ole järkevää, koska oireettomalta ihmiseltä negatiivinen testitulos ei kerro, että hän ei tulisi sairastumaan.

Husin ja THL:n tiedotustilaisuus

Tartunnan saanut nainen on matkustanut yksin. Hän ei ole tullut suoralla lennolla Suomeen. 

Potilaan oma toiminta on hänen mukaansa mennyt "koko lailla kuin Strömsössä", Järvinen sanoo. Hänen mukaansa tartuntaa epäilevien ihmisten tulisi ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon puhelimitse. Heille tehdään riskinarvio ja tarvittaessa ohjataan näytteidenottoon välttäen muiden altistumista.

– Potilas on osannut toimia oikein, ja hänet on ohjattu suoraan näytteenottoon infektioyksikköön.

Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi Husista sanoo, että myös muualla Suomessa, varsinkin yliopistosairaaloissa, on nostettu valmiutta tutkia ja hoitaa potilaita sekä analysoida näytteitä.

– Siinä mielessä viesti on rauhoittava, että Suomen terveydenhuoltojärjestelmä on valmistautunut tilanteeseen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos käy läpi tartunnan saaneen matkareittiä ja on yhteydessä mahdollisiin lähikontakteihin.

– Tiedotamme tästä lisää huomenna, kertoi tiedotustilaisuudessa THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen.

Puumalaisen mukaan Suomessa tiedotetaan tartunnan mahdollisuudesta matkustajille, jotka saapuvat epidemia-alueeksi laskettavista paikoista. Heille annetaan ohjeet, että heidän tulee ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon, jos he sairastuvat hengitystieinfektioon 14 vuorokauden kuluessa tautialueella palaamisesta.

Puumalainen ei lämpene idealle tarkastaa kaikkia mahdollisilta tautialueelta saapuvia.

– Maahantulon yhteydessä toteutettavat terveystarkastukset ovat erittäin tehoton tapa löytää tapauksia.

Suomessa on aiemmin todettu yksi koronavirustartunta. Tartunta todettiin Kiinan Wuhanista kotoisin olevalta naiselta, joka oli matkustanut Suomeen. Häntä hoidettiin Lapin keskussairaalassa.

Aiemmin tänään kerrottiin, että sekä Etelä-Savossa että Jyväskylässä selvitetään mahdollisia koronavirustartuntoja. Keski-Suomen keskussairaalassa epäily osoittautui aiheettomaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Aluetaksi vei hävityn tarjouskilvan käräjille – hyvinvointiyhtymä saa haukut löysästä toiminnasta ja tasapuolisuuden puutteesta
 2. ESS ei saa syytteitä kunnianloukkauksesta: "Uutinen vastaa sisällöltään niitä tietoja, joita kaupungintalon tapahtumista on saatu"
 3. Voice of Finland -kilpailun valmentajia itkettänyt orimattilalainen Henry Friman haluaa olla sinivalkoinen ääni ja tunteiden tulkki
 4. 7.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Keskussairaalan työntekijällä todettiin koronatartunta - altistuneina kolme potilasta ja yhdeksän työntekijää
 5. Lahtelainen ratsastuskoulu on valittu vuoden laatutalliksi
 6. Kevätaurinko helli tiistaina- alkuvuoden lämpöennätys meni rikki Päijät-Hämeessä
 7. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 8. Lahden sivistyslautakunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen neljän ryhmäperhepäiväkodin toiminnan keskeyttämisestä: "Kevein perustein tällaista päätöstä ei ole tehty"
 9. Lahden Kujalaan nousee raskaan liikenteen palvelukeskus – pitkät ajoneuvoyhdistelmät otettu erityisesti huomioon
 10. Karu totuus vanhusten kotihoidosta selvisi: "Emme pysty suojautumaan koronakriisissä"
 11. Hoivakotien koronaviruskuolemat muualla maassa eivät johda uusiin varotoimiin Päijät-Hämeessä – "Ei toistaiseksi, koska epidemiaa ei ole"
 12. Humalaiset huitoivat toisiaan Lahden yössä, molemmille sakkoa
 13. Varmuusvarastot avattiin jo kaksi viikkoa sitten, mutta kaikki eivät vieläkään ole saaneet hengityssuojaimia
 14. Laulaja Eero Aven on kuollut
 15. Onko golf superkesän vai katastrofin kynnyksellä?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.