Elokuvamoguli Harvey Weinstein todettiin syylliseksi seksuaalirikoksiin – vakavimmat syytteet hylättiin

Elokuvamoguli Harvey Weinstein on tuomittu seksuaalirikoksista New Yorkissa, kertovat yhdysvaltalaiset mediat. AFP / LEHTIKUVA

Elina Korkee / STT

Elokuvatuottaja Harvey Weinstein on todettu syylliseksi seksuaalirikoksiin, kertovat yhdysvaltalaiset mediat.

Valamiehistö kuitenkin hylkäsi osan syytteistä. Oikeus päättää myöhemmin, miten pitkän vankeustuomion Weinstein saa.

Weinsteinin asianajaja Donna Rotunno ilmoitti vielä samana päivänä, että Weinstein aikoo valittaa tuomiostaan.

Tuomari määräsi, että Weinstein ei pääse vapaaksi takuita vastaan, vaan hänet pidetään vangittuna. Asiasta kertoi muun muassa ABC News -uutiskanava.

Weinsteinin asianajaja Rotunno esitti Weinsteinille kotiarestia terveyssyihin vedoten. Weinstein on koko oikeudenkäynnin ajan käyttänyt rollaattoria.

Rotunno on toiminut useiden seksuaalirikoksista syytettyjen miesten puolustusasianajajana.

Rikosten uhriksi joutui valamiehistön mukaan kaksi naista, kertoo muun muassa uutiskanava CNN.

Valamiehistön mukaan Weinstein pakotti toisen naisista suuseksiin vuonna 2006. Nainen toimi tuolloin tuotantoassistenttina.

Toisen naisen Weinstein raiskasi vuonna 2013. Nainen on luonnehtinut raiskaukseen liittyvää suhdettaan Weinsteinin kanssa väkivaltaiseksi.

Oikeus käsitteli vain osan epäilyistä

Weinstein oli syytteessä myös vakavista seksuaalirikoksista kolmea muuta naista kohtaan. Nämä syytteet valamiehistö kuitenkin hylkäsi. Jos syytteet olisivat menneet läpi oikeudessa, Weinsteinia olisi amerikkalaisten mediatietojen mukaan odottanut jopa elinkautinen vankeustuomio.

Yli 80 naista on syyttänyt 67-vuotiasta Weinsteinia seksuaalisista väärinkäytöksistä. New Yorkissa toimiva tuomioistuin on kuitenkin käsitellyt vain osaa tapauksista. Weinsteinin on kerrottu sopineen rahalla kymmeniä muita mahdollisia oikeusjuttuja.

Los Angelesissa on käynnissä erillinen tutkinta Weinsteinia vastaan esitetyistä seksuaalirikossyytteistä. Häntä vastaan on nostettu lisäksi useita siviilikanteita.

Oikeudenkäynti Weinsteinia vastaan alkoi New Yorkissa tammikuussa. Valamiehistöön valittiin seitsemän miestä ja viisi naista.

Ratkaisua luonnehdittiin käännekohdaksi

New Yorkin piirisyyttäjä Cyrus Vance luonnehti valamiehistön ratkaisua käännekohdaksi kaikille seksuaalisen väkivallan uhreille Yhdysvalloissa.

– Weinstein on väkivaltainen seksuaalisarjarikollinen, joka käytti valtaansa uhriensa uhkailuun, raiskaamiseen, nöyryyttämiseen ja vaientamiseen, sanoi Vance uutistoimisto AP:n mukaan.

Weinsteinin tapaus on noussut keskeiseksi metoo-liikkeen symboliksi. Seksuaalista häirintää työpaikoilla vastustavan Time's Up -säätiön toiminnanjohtaja Tina Tchen kommentoi päätöstä tuoreeltaan.

– Tämä on oikeuden uuden ajan maamerkki (...) kaikille, jotka ovat joutuneet kärsimään häirinnästä, hyväksikäytöstä ja väkivallasta työpaikalla, sanoi Tchen lausunnossaan Variety-lehden mukaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jo tuhannet yritykset pyytäneet lyhennysvapaata lainoihinsa - "Erityisesti pienten yritysten tilanne on erittäin vaikea"
 2. Iitin kunta aloittaa yt-neuvottelut, esillä lomautukset
 3. Lahtelainen Reijo "Repe" Ruohola ei malttanut jäädä eläkkeelle vaan pisti pystyyn uuden yrityksen – " Pää pysyy terävänä jos jotain touhuaa"
 4. Nastolan skeittiparkin rakentaminen siirtyy ensi vuoteen
 5. Korona-ajassa jotain hyvääkin: Yritykset keksivät uusia ansaintatapoja – Ginitislaamo tekee käsidesiä, kukkakauppa myy autokaistalta
 6. Lahden torilla on lähes autiota: tällaista "markkinapäivää" ei ole ennen nähty
 7. Lahtelaiskoulujen etäruokailu kerää vahvasti suosiota – satoja ateriapakkauksia on silti jäänyt jakamatta
 8. Lahden keskustan ilmaiset parkkipaikat tuovat helpotusta ravintoloitsijoille - "Tämä on niin hyvä idea, että tätä kannattaa jatkaa koronan jälkeenkin", sanoo Mamma Marian toimitusjohtaja
 9. Chiméne Bavardin Esalainen: Etäkoululaisten äitinä ei ole aina helppoa, varsinkin jos pitää askarrella
 10. Lahden Mukkulan ostoskeskuksen polttajia ei pystytty tunnistamaan videolta – kahden miehen syytteet kaatuivat käräjillä
 11. Lastensuojeluilmoitusten määrä kääntyi laskuun koulujen sulkemisen jälkeen, mutta se ei ole hyvä uutinen – "Koko Suomi keskittyy muihin asioihin"
 12. 1.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 32 - "Sairaalahoitojaksot vaihdelleet muutamasta päivästä useampaan viikkoon"
 13. Pääkirjoitus: Lahtikin huutaa valtiolta apua selviytyäkseen koronakriisistä
 14. Kananmuna on elämän symboli – kokeile sitä leivonnassa ja pääruuissa
 15. Mökki ja auto tuhoutuivat tulipalossa Hartolassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.