Julian Assangen luovutusoikeudenkäynti alkaa Britanniassa - lue yön uutiskooste

Wikileaksin perustajan Julian Assangen syytteet liittyvät satoihintuhansiin salaisiksi määrättyihin Yhdysvaltojen asevoimien asiakirjoihin, jotka Wikileaks julkaisi vuonna 2010. AFP / LEHTIKUVA

STT

Wikileaks-Assangen luovutusoikeudenkäynti alkaa Britanniassa - Yhdysvalloissa Assangea uhkaa jopa 175 vuoden vankeus

Britanniassa alkaa tänään oikeudenkäynti siitä, luovutetaanko vuotosivusto Wikileaksin perustaja Julian Assange Yhdysvaltoihin. Yhdysvallat on nostanut Assangea vastaan joukon vakoilusyytteitä, joista maksimirangaistus on 175 vuotta vankeutta. Syytteet liittyvät satoihintuhansiin salaisiksi määrättyihin Yhdysvaltojen asevoimien asiakirjoihin, jotka Wikileaks julkaisi vuonna 2010. Sananvapaus- ja ihmisoikeusryhmien mukaan Assangen luovutus Yhdysvaltoihin olisi vaarallinen ennakkotapaus, joka vaikeuttaisi tietovuotajien asemaa sekä uhkaisi lehdistönvapautta.

Oikeudenkäynnin on määrä kestää tämän viikon ja jatkua toukokuussa.

Kanariansaarten lentoliikenne palautumassa normaaliksi Teneriffaa lukuun ottamatta

Kanariansaarten lentoliikenne on palaamassa normaaliksi, kertoo Espanjan lentokenttiä operoiva Aena Twitterissä. Aenan mukaan kaikki lentokentät Teneriffan eteläistä kenttää lukuun ottamatta ovat toiminnassa.

Tviitissä ihmisiä kehotetaan tarkistamaan oman lennon tilanne lentoyhtiöltä.

Lauantaina Aena peruutti kaiken Gran Canarialle tulevan ja sieltä lähtevän lentoliikenteen sekä Teneriffalta lähtevät lennot. Sunnuntaina lentoliikenne oli jo palautumassa ennalleen, kunnes viranomaiset jälleen ilmoittivat lentokenttien sulkemisesta.

Aena kertoi maanantaina puolen yön jälkeen Suomen aikaa, että hiekkamyrsky on vaikuttanut yli 800 lentoon.

Lentoliikenteen palautumisesta uutisoi Suomessa aiemmin Yle.

Israel teki ilmaiskuja Damaskoksen lähellä ja Gazassa

Israel kertoo tehneensä ilmaiskuja Gazan kaistalla ja lähellä Syyrian pääkaupunkia Damaskosta. Israelin armeijan kohteena oli Islamilainen Jihad -äärijärjestö, joka toimii palestiinalaisalueilla ja Syyriassa. Järjestön mukaan kaksi sen taistelijaa kuoli iskussa Syyriaan.

Järjestön on kerrottu ampuneen kymmeniä raketteja Gazasta aikaisemmin sunnuntaina.

Syyrian valtion uutistoimiston mukaan maan ilmapuolustusjärjestelmä ampui alas vihollisohjuksia. (Lähde: AFP)

MT: Enemmistö suomalaisista kannattaa kahden presidenttikauden rajoitusta, mutta yli neljäsosa haluaa Niinistön jatkoon poikkeuslailla

Yli neljäsosa suomalaisista kannattaa presidentti Sauli Niinistön toimikauden jatkamista poikkeuslailla vuoden 2024 jälkeen, ilmenee Maaseudun Tulevaisuuden kyselystä. Noin 60 prosenttia ei kannata ajatusta ja 15 prosenttia ei osaa sanoa.

Eniten ajatusta kannattavat suurista puolueista kokoomusta ja perussuomalaisia äänestäneet.

Kyselyn toteutti TNS Kantar Agri, ja siihen vastasi tässä kuussa vajaat 1 300 suomalaista. Virhemarginaali koko maan vastauksissa on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Uutissuomalainen: Vanhustenhoidosta Valviralle tehdyt kantelut ja epäkohtailmoitukset lisääntyivät merkittävästi viime vuonna

Vanhustenhoidosta tehtyjen kantelujen ja epäkohtailmoitusten määrä lähes nelinkertaistui Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastossa (Valvirassa) viime vuonna. Niitä tuli vireille viime vuonna 877, kun vuonna 2018 luku oli 236, kirjoittaa Uutissuomalainen.

Valvirassa on vanhustenhuollon valvontaan vain 3–4 henkilötyövuoden resurssi ja koko sosiaalihuollon valvonnassa reilu kymmenen työntekijää, kertoo ylijohtaja Markus Henriksson.

Patrik Laineen Winnipeg hävisi toisen ottelun peräkkäin

Patrik Laineen Winnipeg Jets kärsi jääkiekkoliiga NHL:ssä toisen peräkkäisen tappion. Buffalo Sabres oli kotijäällään Winnipegiä parempi maalein 2–1. Laine jäi ottelussa ilman tehomerkintöjä.

Ennen orastavaa tappioputkeaan Winnipeg oli voittanut kolme ottelua peräjälkeen.

Ruotsalaismaalivahti Jonas Johansson pelasi Buffalon maalilla ensimmäisen NHL-ottelunsa ja torjui 25 kertaa. Winnipeg on länsilohkossa kahdeksantena ja Buffalo itälohkossa 12:ntena. Buffalolla on viidestä viimeisimmästä ottelusta tilillään neljä voittoa ja yksi tappio.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Maskit ovat paikoin lopussa Lahdessa, täydennystä luvassa lähipäivinä – "Kertakäyttöisten suusuojien saatavuus on tällä hetkellä taattu"
 2. Lahden torilla kotimaisen mustikan hinta on laskenut edellisvuodesta – katso, miten Lahti sijoittui neljän kaupungin hintavertailussa
 3. Lahden keskustaan avataan kokkeja myöten venäläinen ravintola
 4. Kaavoittajan mukaan Lahdessa sijaitsevan Tapanilakodin yksikön toiminta on asemakaavan vastaista – Kädenväännön toinen osapuoli on kannellut viranomaistoiminnasta
 5. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20 – koronatestien näytteenottopisteet ruuhkautuneet
 6. Hiroshimasta ja Nagasakista 75 vuotta, kynttilät syttyvät Lahdessa ja Vääksyssä
 7. Radiomäellä järjestetään tänä iltana yhteislaulutilaisuus – luvassa Leevi and the Leavingsin hittejä
 8. Lukijalta: Katkaisuhoitoon pääsee Päijät-Hämeessä nopeasti, kuntoutukseen voi olla viive
 9. Henkka ja Kivimutka punoivat suunnitelmiaan vajassa Kerinkalliolla – oikeanmuotoista leipää haettiin kiireellä kaupasta elokuvan kuvauksissa
 10. Näppis: Henna on kieltämättä radan varressa mutta ennen kaikkea moottoritien melussa. Nelostien jyrinä yötä päivää. Käykää kuuntelemassa.
 11. Vili Uuskallion näkökulma: Yhtymän johto onnistui, mutta sitten Lahti veti maton alta
 12. Henkilöauto suistui tieltä Kärkölässä – kuljettaja loukkaantui, autosta löytyi huumausainetta
 13. Lukijalta: Miksi en kannata sote-yhteisyritystä?
 14. United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"
 15. Ihmismassa täytti Lahden markkinat, turvavälit unohtuivat vilskeessä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.