Julian Assangen luovutusoikeudenkäynti alkaa Britanniassa - lue yön uutiskooste

Wikileaksin perustajan Julian Assangen syytteet liittyvät satoihintuhansiin salaisiksi määrättyihin Yhdysvaltojen asevoimien asiakirjoihin, jotka Wikileaks julkaisi vuonna 2010. AFP / LEHTIKUVA

STT

Wikileaks-Assangen luovutusoikeudenkäynti alkaa Britanniassa - Yhdysvalloissa Assangea uhkaa jopa 175 vuoden vankeus

Britanniassa alkaa tänään oikeudenkäynti siitä, luovutetaanko vuotosivusto Wikileaksin perustaja Julian Assange Yhdysvaltoihin. Yhdysvallat on nostanut Assangea vastaan joukon vakoilusyytteitä, joista maksimirangaistus on 175 vuotta vankeutta. Syytteet liittyvät satoihintuhansiin salaisiksi määrättyihin Yhdysvaltojen asevoimien asiakirjoihin, jotka Wikileaks julkaisi vuonna 2010. Sananvapaus- ja ihmisoikeusryhmien mukaan Assangen luovutus Yhdysvaltoihin olisi vaarallinen ennakkotapaus, joka vaikeuttaisi tietovuotajien asemaa sekä uhkaisi lehdistönvapautta.

Oikeudenkäynnin on määrä kestää tämän viikon ja jatkua toukokuussa.

Kanariansaarten lentoliikenne palautumassa normaaliksi Teneriffaa lukuun ottamatta

Kanariansaarten lentoliikenne on palaamassa normaaliksi, kertoo Espanjan lentokenttiä operoiva Aena Twitterissä. Aenan mukaan kaikki lentokentät Teneriffan eteläistä kenttää lukuun ottamatta ovat toiminnassa.

Tviitissä ihmisiä kehotetaan tarkistamaan oman lennon tilanne lentoyhtiöltä.

Lauantaina Aena peruutti kaiken Gran Canarialle tulevan ja sieltä lähtevän lentoliikenteen sekä Teneriffalta lähtevät lennot. Sunnuntaina lentoliikenne oli jo palautumassa ennalleen, kunnes viranomaiset jälleen ilmoittivat lentokenttien sulkemisesta.

Aena kertoi maanantaina puolen yön jälkeen Suomen aikaa, että hiekkamyrsky on vaikuttanut yli 800 lentoon.

Lentoliikenteen palautumisesta uutisoi Suomessa aiemmin Yle.

Israel teki ilmaiskuja Damaskoksen lähellä ja Gazassa

Israel kertoo tehneensä ilmaiskuja Gazan kaistalla ja lähellä Syyrian pääkaupunkia Damaskosta. Israelin armeijan kohteena oli Islamilainen Jihad -äärijärjestö, joka toimii palestiinalaisalueilla ja Syyriassa. Järjestön mukaan kaksi sen taistelijaa kuoli iskussa Syyriaan.

Järjestön on kerrottu ampuneen kymmeniä raketteja Gazasta aikaisemmin sunnuntaina.

Syyrian valtion uutistoimiston mukaan maan ilmapuolustusjärjestelmä ampui alas vihollisohjuksia. (Lähde: AFP)

MT: Enemmistö suomalaisista kannattaa kahden presidenttikauden rajoitusta, mutta yli neljäsosa haluaa Niinistön jatkoon poikkeuslailla

Yli neljäsosa suomalaisista kannattaa presidentti Sauli Niinistön toimikauden jatkamista poikkeuslailla vuoden 2024 jälkeen, ilmenee Maaseudun Tulevaisuuden kyselystä. Noin 60 prosenttia ei kannata ajatusta ja 15 prosenttia ei osaa sanoa.

Eniten ajatusta kannattavat suurista puolueista kokoomusta ja perussuomalaisia äänestäneet.

Kyselyn toteutti TNS Kantar Agri, ja siihen vastasi tässä kuussa vajaat 1 300 suomalaista. Virhemarginaali koko maan vastauksissa on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Uutissuomalainen: Vanhustenhoidosta Valviralle tehdyt kantelut ja epäkohtailmoitukset lisääntyivät merkittävästi viime vuonna

Vanhustenhoidosta tehtyjen kantelujen ja epäkohtailmoitusten määrä lähes nelinkertaistui Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastossa (Valvirassa) viime vuonna. Niitä tuli vireille viime vuonna 877, kun vuonna 2018 luku oli 236, kirjoittaa Uutissuomalainen.

Valvirassa on vanhustenhuollon valvontaan vain 3–4 henkilötyövuoden resurssi ja koko sosiaalihuollon valvonnassa reilu kymmenen työntekijää, kertoo ylijohtaja Markus Henriksson.

Patrik Laineen Winnipeg hävisi toisen ottelun peräkkäin

Patrik Laineen Winnipeg Jets kärsi jääkiekkoliiga NHL:ssä toisen peräkkäisen tappion. Buffalo Sabres oli kotijäällään Winnipegiä parempi maalein 2–1. Laine jäi ottelussa ilman tehomerkintöjä.

Ennen orastavaa tappioputkeaan Winnipeg oli voittanut kolme ottelua peräjälkeen.

Ruotsalaismaalivahti Jonas Johansson pelasi Buffalon maalilla ensimmäisen NHL-ottelunsa ja torjui 25 kertaa. Winnipeg on länsilohkossa kahdeksantena ja Buffalo itälohkossa 12:ntena. Buffalolla on viidestä viimeisimmästä ottelusta tilillään neljä voittoa ja yksi tappio.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden sivistyslautakunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen neljän ryhmäperhepäiväkodin toiminnan keskeyttämisestä: "Kevein perustein tällaista päätöstä ei ole tehty"
 2. Kevätaurinko hellii tänään - alkuvuoden lämpöennätys meni rikki Päijät-Hämeessä
 3. 7.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Keskussairaalan työntekijällä todettiin koronatartunta - altistuneina kolme potilasta ja yhdeksän työntekijää
 4. Juha Honkosen uutisanalyysi: Ei nuolaista vielä – tilastot laahaavat perässä
 5. Karu totuus vanhusten kotihoidosta selvisi: "Emme pysty suojautumaan koronakriisissä"
 6. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 7. Fysioterapeutti Aino Kosonen vetää jumppaa – kymmenet ihmiset kuntoilevat live-lähetyksen tahtiin omissa kodeissaan
 8. Lastunkuivaimessa tulipalo Kärkölässä
 9. Lahden Kujalaan nousee raskaan liikenteen palvelukeskus – pitkät ajoneuvoyhdistelmät otettu erityisesti huomioon
 10. Humalaiset huitoivat toisiaan Lahden yössä, molemmille sakkoa
 11. Hoivakotien koronaviruskuolemat muualla maassa eivät johda uusiin varotoimiin Päijät-Hämeessä – "Ei toistaiseksi, koska epidemiaa ei ole"
 12. Hämeen poliisi pyytää havaintoja Lammin Porraskoskelta
 13. Ruokailu siirtyi Päijät-Hämeessäkin noutoaikaan – maakunnan yritykset polkaisivat pystyyn myös omia kotiinkuljetuksia
 14. Ainopuiston teatteri peruu kesän esityksensä
 15. Asiantuntijat kertovat huolestuttavasta ilmiöstä: parisuhteet kärsivät, kun älylaitteesta tulee kolmas pyörä – "Toinen vain somettaa, seksielämäkin hiljenee"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.