Sovintoehdotus hyväksytty – sahojen ja vaneritehtaiden lakko päättyy

Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmen (vasemmalla) ja Teollisuusliiton ensimmäinen varapuheenjohtaja Turja Lehtonen (toinen oikealta) pääsivät sopuun mekaanisen metsäteollisuuden työriidassa. -Koivisto Antti Aimo-Koivisto / LEHTIKUVA
STT

STT

Sahojen ja vaneritehtaiden lakko päättyy. Teollisuusliitto ja Metsäteollisuus ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen mekaanisen metsäteollisuuden työriidassa. Lisäksi sopu saatiin puusepänteollisuuden työehtokiistassa.

Työtaistelutoimet sahoilla sekä vaneri- ja liimapuutehtailla alkoivat jo tammikuussa.

Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén sanoo STT:lle, että mekaanisessa metsäteollisuudessa saavutettu sopu on hyvä ja se parantaa mekaanisen metsäteollisuuden kilpailukykyä.

– Se säilyttää käytännössä meidän tehtaiden käyntiajat, lisää joustavuutta lomien sijoitteluun ja mahdollistaa keskeytymättömän kolmivuorokäynnin nykyistä alemmilla kustannuksilla, Hollmén sanoo.

Sopimuksen myötä työaikaa pidentävät niin kutsutut kiky-tunnit poistuvat. Sopimuksen palkkaratkaisu on 3,3 prosenttia 25 kuukauden sopimusjaksolla, joka päättyy 31. joulukuuta 2021. Sopimuksen piirissä on noin 10 000 työntekijää sahoilla ja vaneritehtailla.

Teollisuusliitto kertoo verkkosivuillaan, että mekaanisen metsäteollisuuden työntekijät ja lakkotoimipaikoissa tukilakossa olleet työntekijät palaavat töihin tänään kello 22 tai viimeistään huomenna kello kuusi aamulla. Puusepänteollisuudessa ja biotuoteteollisuudessa jatketaan töiden tekemistä normaalisti. Biotuoteteollisuuden neuvotteluja jatketaan osapuolten kesken.

"Ilmaiset talkootunnit nyt loppu"

Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen sanoo olevansa helpottunut, kun sopu saavutettiin.

– Ilmaiset talkootunnit ovat nyt loppu metsäteollisuuden ja puusepänteollisuuden osalta. Sopimus avaa jonkin verran paikallista sopimista. Tietyissä asioissa on totuuden nimissä myös pieniä heikennyksiä, Lehtonen sanoo STT:lle.

Paikallista sopimista on lisätty esimerkiksi vuosiloman sijoittelussa. Lehtosen mukaan nykyinen sopimus eroaa aiemmin hylätystä sovintoehdotuksesta muun muassa siinä, että aiemman ehdotuksen myötä kaksi arkipyhäkorvausta olisi lähtenyt pois. Lisäksi hyväksytyssä sovintoehdotuksessa ei ollut lomarahan leikkauksia eikä sairausajan palkkoihin liittyviä leikkauksia.

Työriitaan yritettiin saada sopua myös viime viikolla. Tuolloin Teollisuusliitto hylkäsi sovintoehdotuksen, joka olisi kelvannut työnantajapuolta edustavalle Metsäteollisuudelle.

Aiemmassa sovintoehdotuksessa Teollisuusliitto oli tyytymätön palkattomia kiky-tunteja korvaavaan ratkaisuun, vaikka järjestön mukaan hylätyssä esityksessä olisi ollut palkkaratkaisun kannalta "hyviäkin piirteitä".

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Nikkilässä asuvat naapurukset loihtivat pihoilleen perennapuutarhan ja valon ja varjon valtakunnan – Avoimet puutarhat -tapahtuma houkutteli kurkistamaan raja-aitaa pidemmälle
 2. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 3. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 4. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 5. Rikosmysteerejä, kirjallisuutta, parisuhdejuttuja ja Itämeri-tarinoita – tässä 11 podcast-vinkkiä kesään
 6. Humalainen kuski törmäsi autolla puuhun Hollolassa, kyydissä useampi matkustaja
 7. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 8. Evartti ja Elian Web nousivat Suur-Hollola-sankareiksi – "Tunne voittaa Suur-Hollola-ajo Evartilla on sanoinkuvaamaton"
 9. Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 10. Jokimaan ravit: Mask Off on orimattilalaisen Tapio Perttusen uusi ikäluokkatähti
 11. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi
 12. Suomessa todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, yhteensä tartuntoja todettu 7 253
 13. Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka
 14. Lukijalta: Kotihoidon hoitajien työhyvinvointi on otettava vakavasti
 15. Lahtelainen Jouni Hujanen pääsee lomatunnelmaan junassa matkalla Lappiin – ESS:n lomakyselyssä moni piti tärkeänä aikatauluttomuutta ja vapautta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.