Saimaannorpille kolattiin toistasataa apukinosta – huono lumitilanne vaikeutti kinosten tekemistä

Saimaannorppa on erittäin uhanalainen, ja niitä arvioidaan elävän Saimaalla hieman yli 400 yksilöä. Jussi Nukari / LEHTIKUVA
STT

STT

Saimaannorpille saatiin huonosta lumi- ja jäätilanteesta huolimatta kolattua pesintää varten noin 150 apukinosta, kertoo ympäristöjärjestö WWF. Lisäksi Saimaalle vietiin parikymmentä keinopesää. Apukinoksia olivat tekemässä WWF, Metsähallitus, Itä-Suomen yliopisto ja suuri joukko vapaaehtoisia.

Saimaannorppa synnyttää poikasensa rantakinokseen kaivamaansa pesään, joka suojaa poikasta pedoilta ja kylmältä viimalta. Historiallisen leudon talven vuoksi lunta ei ole kuitenkaan kinostunut tarpeeksi norpan pesätarpeiksi.

Heikko lumi- ja jäätilanne vaikeutti myös apukinosten tekemistä, ja niitä saatiin Metsähallituksen suojelubiologin Jouni Koskelan mukaan tehtyä aiempia vuosia vähemmän.

– Ne jäivät monin paikoin myös suunniteltua pienemmiksi. Nyt voimme vain toivoa, että mahdollisimman moni kuutti syntyy kinoksen suojaan, Koskela sanoo WWF:n tiedotteessa.

Jos emo saa hoivata kuuttia rauhassa, voi se selviytyä myös avojäälle syntyessään. Jäällä makaavaa kuuttia ei pidä lähestyä, mutta havainnosta voi kertoa Metsähallitukselle, tiedotteessa ohjeistetaan.

Saimaannorppia arvioidaan olevan noin 400

Ympäristöjärjestö WWF julisti tänään saimaannorpan pesärauhan alkaneeksi. Järjestö vetoaa Saimaalla liikkuviin, jotta he välttäisivät pesivien norppien ja niiden kuuttien häiritsemistä.

Saimaannorppa synnyttää poikasensa helmi–maaliskuussa. Norpat ovat pesimäaikaan hyvin herkkiä häiriölle.

– Ihmisen aiheuttama häiriö voi ajaa emon ja kuutin veteen, jolloin pieni poikanen kylmettyy herkästi. Siksi pesärauhan julistus on tärkeä osa saimaannorpan suojelua, kertoo WWF:n aluevastaava Ismo Marttinen järjestön tiedotteessa.

Erittäin uhanalaisia saimaannorppia arvioidaan olevan tällä hetkellä 410 yksilöä. Norppakanta on kasvanut hitaasti viime vuosikymmeninä.

Saimaannorppia uhkaavat muun muassa ihmisen aiheuttama häiriö, ilmastonmuutos ja kuoleminen kalaverkkoihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Henkilöauton kuljettaja ajoi kahteen otteeseen läpi poliisin tiesulusta - poliisiauto suistui takaa-ajossa tieltä katolleen Orimattilassa
 2. Kotona leivotaan nyt paljon pullaa ja muutakin – katso ESS:n lukijoiden kuvat ihanista leipomuksista
 3. Vesilinnut pääsevät syksyllä omaan kotiin – Heinolan Lintutarhalle rakennettavassa talossa on 450 neliötä ja erikoinen viherkatto
 4. Lahden taloyhtiöiden siivoussopimukset on pidetty korona-aikana ennallaan, "siivousta kohdennettu kriittisiin kohtiin"
 5. Ikivihreät iskelmätähdet eivät suostu sammumaan – koronavirus katkaisi yli 70-vuotiaiden tähtien keikkaputken, mutta usean ura jatkuu edelleen
 6. Yön uutiskooste: Henkilöauto upposi jäihin Ilomantsissa ja kahden henkilön epäillään hukkuneen
 7. Kisajärjestäjiä koetellaan kovin autourheilussa Lahden seudulla – ensin leuto talvi, nyt korona
 8. Maakuntarajan sulkeminen sai joidenkin hulluuden kukkimaan - ensimmäinen päivä Levannon tarkastuspaikalla Nelostiellä sujui pääosin rauhallisesti
 9. Ira Blomberg-Kantsilan kolumni: Uimahalliuskovainen väijytti minut – ja vieläpä lähes alastomana
 10. Portit auki – kummankin puolen Kimolan sulkua pannaan paikkoja kuntoon matkailijoita varten
 11. "Se oli taistelua joka vaiheessa" – Naisten asepalvelus täyttää huhtikuun alussa 25 vuotta, ja siitä on kiittäminen Kaarina Buure-Hägglundia
 12. Pääkirjoitus: Pormestarin valinnassa on olennaista avoimuus ja läpinäkyvyys
 13. Markus Pirttijoen Esalainen: Megatrendi, joka alkoi järkkyä vain viikoissa
 14. Museot tarjoavat taide-elämyksiä nyt verkossa – nettipalvelut ovat houkutelleet hyvin kävijöitä: "Kasvua on ollut 1 144 prosenttia"
 15. Korona kiusaa matkailun ystäviä – viisi vinkkiä matkakuumeen lievitykseen

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.