Lasten tuominen turvapaikkaleireiltä tuo omat haasteensa – Migrin mukaan Suomessa on hyvä valmius

Morian pakolaisleiri Lesboksen saarella. Leirissä asuu yli 18 000 ihmistä. AFP / LEHTIKUVA
STT

STT

Haavoittuvassa asemassa olevien turvapaikanhakijoiden vastaanottaminen edellyttää Suomen viranomaisilta erityistarpeiden huomioimista, mutta Maahanmuuttoviraston (Migri) mukaan tämän ei pitäisi aiheuttaa ongelmaa.

Sisäministeriö vahvisti tänään, että hallitus on sopinut 175 turvapaikanhakijan vastaanottamisesta Välimeren alueelta. Tarkoituksena on tuoda maahan erityisesti haavoittuvassa asemassa olevia, kuten lapsia ja yksinhuoltajaperheitä.

Tämä painotus asettaa omat haasteensa vastaanottajalle. Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorio kertoo, että pienille lapsille saatetaan tarvita saattajia matkan ajaksi. Ilman huoltajaa tuleva alaikäinen tarvitsee myös edustajan Suomessa. Lisäksi yksin tuleville lapsille täytyy löytää paikat alaikäisille tarkoitetuista vastaanottoyksiköistä, joissa on riittävästi ohjaajia heidän hyvinvointinsa takaamiseksi.

Myös tarve psykologiselle tuelle ja sosiaalityöntekijöille voi olla tavallista suurempi, kun saapujat on valikoitu erityisesti haavoittuvuuden perusteella. Vuorio kertoo, että vastaanottamisessa tarvittavaa turvapaikkaprosessin transit- eli ensivaiheen toimintaa on Helsingissä, Turussa, Oulussa ja Lappeenrannassa.

Tavoitteena on joka tapauksessa yksilöllinen apu.

– Palvelut räätälöidään sen mukaan, keitä tulee, Vuorio sanoo.

Ikä vaikuttaa tarvittaviin palveluihin

Vuorio painottaa, että Suomessa on hyvä valmius vastata tulijoiden tarpeisiin. Tällä hetkellä vastaanottamiseen tarvittavia tiloja ei kuitenkaan ole välttämättä riittävästi.

– Vastaanottokapasiteettia on viime vuosina alasajettu, Vuorio huomauttaa.

Erityisesti siinä tapauksessa, että tulossa olisi suuri määrä alaikäisiä ilman huoltajaa, tiloja täytyy etsiä nopealla aikataululla. Vuorion mukaan tämän ei pitäisi tuottaa ongelmia, joskin järjestelyihin tarvitaan joitain kuukausia.

Paljon riippuu siis siitä, keitä tulijat lopulta ovat. Tietoa tästä ei odoteta aivan pian: sisäministeriön kansainvälisten asioiden johtaja Laura Yli-Vakkuri sanoo, että valintojen vahvistuminen saattaa kestää kuukausia.

– Se, keitä meille esitetään, on omanlaisensa prosessi. Se kyllä kestää, koska se edellyttää arviointia sekä lähettävässä että vastaanottavassa maassa.

Esivalmistelut paikan päällä, turvapaikkaprosessi Suomessa

Ennen kuin valmistelut saadaan polkaistua kunnolla käyntiin, valtioneuvoston tulee tehdä turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta virallinen päätös. Sitä odotetaan ensi viikolla.

Sisäministeriön Yli-Vakkuri sanoo, että Maahanmuuttovirasto ja suojelupoliisi tekevät valinnoissa yhteistyötä. Yksityiskohdista ei ole vielä päätetty, mutta Yli-Vakkurin mukaan Suomesta ollaan ensin yhteydessä paikallisiin – todennäköisesti ainakin kreikkalaisiin – viranomaisiin, joilta toivotaan esitystä vastaanotettavista henkilöryhmistä. Tämän pohjalta asian pohdintaa jatketaan Suomessa.

Migrin Vuorion mukaan valintojen päätteeksi Suomesta saatetaan lähettää paikan päälle delegaatio selvittämään, millaisia erityistarpeita tulijoilla on. Tällöin näihin osataan hyvissä ajoin varautua.

Suomeen tullessaan valitut ihmiset ovat kansainvälisen suojelun hakijoita. Varsinainen turvapaikkaprosessi käynnistyy siis vasta Suomessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Henkilöauton kuljettaja ajoi kahteen otteeseen läpi poliisin tiesulusta - poliisiauto suistui takaa-ajossa tieltä katolleen Orimattilassa
 2. Kotona leivotaan nyt paljon pullaa ja muutakin – katso ESS:n lukijoiden kuvat ihanista leipomuksista
 3. Maakuntarajan sulkeminen sai joidenkin hulluuden kukkimaan - ensimmäinen päivä Levannon tarkastuspaikalla Nelostiellä sujui pääosin rauhallisesti
 4. Vesilinnut pääsevät syksyllä omaan kotiin – Heinolan Lintutarhalle rakennettavassa talossa on 450 neliötä ja erikoinen viherkatto
 5. Lahden taloyhtiöiden siivoussopimukset on pidetty korona-aikana ennallaan, "siivousta kohdennettu kriittisiin kohtiin"
 6. "Söin väkisin, vaikka ei ollut nälkä eikä tehnyt mieli" – Henriikka Pitkänen, 33, opetteli personal trainerin avulla uudet ruokailutottumukset, laihtui ja rakastui amerikkalaiseen jalkapalloon
 7. Ikivihreät iskelmätähdet eivät suostu sammumaan – koronavirus katkaisi yli 70-vuotiaiden tähtien keikkaputken, mutta usean ura jatkuu edelleen
 8. Kisajärjestäjiä koetellaan kovin autourheilussa Lahden seudulla – ensin leuto talvi, nyt korona
 9. Ira Blomberg-Kantsilan kolumni: Uimahalliuskovainen väijytti minut – ja vieläpä lähes alastomana
 10. Portit auki – kummankin puolen Kimolan sulkua pannaan paikkoja kuntoon matkailijoita varten
 11. "Se oli taistelua joka vaiheessa" – Naisten asepalvelus täyttää huhtikuun alussa 25 vuotta, ja siitä on kiittäminen Kaarina Buure-Hägglundia
 12. Pääkirjoitus: Pormestarin valinnassa on olennaista avoimuus ja läpinäkyvyys
 13. Markus Pirttijoen Esalainen: Megatrendi, joka alkoi järkkyä vain viikoissa
 14. Museot tarjoavat taide-elämyksiä nyt verkossa – nettipalvelut ovat houkutelleet hyvin kävijöitä: "Kasvua on ollut 1 144 prosenttia"
 15. Korona kiusaa matkailun ystäviä – viisi vinkkiä matkakuumeen lievitykseen

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.