Vihreiden puolueaktiivit kaipaavat hallitukselta ilmastotoimia: "Ainakin päätökset turpeesta pitäisi saada aikaan"

Puheenjohtaja Ohisalon mukaan ilmastotoimien edistymistä tarkastellaan hallituksen puoliväliriihessä ensi vuonna. Mikko Stig / LEHTIKUVA
STT

STT

Vihreiden puolueaktiivit kaipaavat hallitukselta päätöksiä ilmastotoimista, mutta ainakin toistaiseksi puolueväellä riittää uskoa siihen, että konkreettisia toimia vielä saadaan aikaan.

Näin voi summata vastaukset, joita STT sai vihreiden aktiiveilta tänään puoluevaltuuskunnan kokouksen yhteydessä.

– Toki meillä on turhautumista siitä, että asiat eivät etene niin kunnianhimoisesti ja nimenomaan keinojen tasolla niin nopeasti kuin olisimme toivoneet, kertoi puoluevaltuuskunnan varajäsen Kati Juva Helsingistä.

ihreiden tuskastuminen hallituksen ilmastopäätösten puuttumiseen nousi pinnalle perjantaina, kun Helsingin Sanomat kertoi, että vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo avustajineen marssi ulos hallituksen ilmastoneuvotteluista Kesärannasta helmikuun alussa.

HS:n mukaan Ohisalo lähti vihreiden eduskuntaryhmän ylimääräiseen kokoukseen, jossa käytiin erittäin kriittinen keskustelu hallitusyhteistyön jatkamisesta. Lopulta vihreät kuitenkin saapuivat hallituksen ilmastokokoukseen Vuosaareen seuraavana päivänä.

Vuosaaren ilmastokokouksessa hallitus ei tehnyt päätöksiä esimerkiksi turpeen käytöstä. Sen sijaan perustettiin turvetyöryhmä, joka aloittaa työnsä maaliskuussa.

Ilmastotoimien edistymiseen vielä uskoa

Juvan mukaan juurikin turpeen polton vähentäminen olisi ollut helppo keino vähentää päästöjä merkittävästi.

– Jos se ei ole keinovalikoimassa, silloin tarvitaan kunnianhimoisempia keinoja esimerkiksi metsien hakkuiden vähentämisessä ja monessa muussa asiassa. Mutta kyllä minä toistaiseksi luotan siihen, että hallitus on erittäin sitoutunut näihin tavoitteisiin, Juva sanoi.

Vihreiden luottamus puolueen johtoon ei Juvan mukaan ole horjumassa.

– Johto nauttii täysin minun luottamustani ja käsittääkseni myös kentän luottamusta.

Kokkolalainen Terho Taarna sanoi pitävänsä otsikoita vihreiden kipuilusta hallituksessa "vähän turhan raflaavina".

– Totta kai meidän kentältä tulee puoluejohdolle ja ministereille jonkin verran painetta siinä, että näissä asioissa pitää päästä eteenpäin, mutta ehkä tässä viime päivien otsikoinnissa on ollut vähän liioittelua.

Taarna sanoo toivoneensa, että hallitus olisi ehtinyt pidemmälle ilmastoasioissa. Hän kuitenkin uskoo, että ilmastopäätöksissä päästään tämän hallituskauden aikana eteenpäin.

Hallituksen kehysriihessä keväällä pitäisi Taarnan mielestä päästä turpeen osalta eteenpäin.

– Ainakin jotkin periaatepäätökset turpeen poltosta luopumisesta tai vähentämisaikataulusta pitäisi saada siellä aikaan.

Puheenjohtaja Ohisalon mukaan ilmastotoimien edistymistä tarkastellaan hallituksen puoliväliriihessä ensi vuonna.

– Siellä on kriittinen tarkastelupiste, missä on tehtävä lisää päätöksiä, jos nykypäätökset eivät riitä, Ohisalo sanoi tänään toimittajille.

Hän ei halunnut ottaa kantaa siihen, miten lähellä hallituskriisiä oltiin, kun vihreät marssi ulos hallituksen ilmastokokouksesta.

"Toivon aina, että keskusta menestyisi vähän paremmin"

Pelkosenniemeltä Lapista kotoisin oleva Pekka Nyman arvioi, että hallituksen pitäisi pystyä tekemään konkreettisia päätöksiä ilmastotoimista tämän vuoden loppuun mennessä.

Hän ehdottaa, että Metsähallituksen tulostavoitetta alennettaisiin kevään kehysriihessä. Nymanin mukaan Metsähallituksen pitää nykyisin tuottaa niin paljon rahaa valtiolle, että metsätalous on kestämättömällä pohjalla.

Nymanilla on yllättävä idea siitä, miten hallitusyhteistyö lähtisi sujumaan nykyistä paremmin.

– Toivon aina, että keskusta menestyisi vähän paremmin. Semmoinen panikointi loppuisi, Nyman sanoi.

Puoluevaltuuskunnan puheenjohtajan, kajaanilaisen Silja Keräsen mukaan vihreiden onnistumista ilmastoasioissa on vaikea arvioida vielä tässä vaiheessa.

– Totta kai toimia tarvitsee tulla, mutta pitää olla myös aikaa siihen, että niitä valmistellaan ja neuvotellaan yhdessä.

Keräsen mielestä on kuitenkin selvää, että hallitus on sitoutunut tavoitteeseen hiilineutraalista Suomesta vuonna 2035.

– Se syy, miksi me olemme hallituksessa on, että hallitusohjelma on tosi kunnianhimoinen ilmastoasioiden suhteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. 29.3. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 27 - epidemiatilanne ollut viikonloppuna rauhallinen
 2. Henkilöauton kuljettaja ajoi kahteen otteeseen läpi poliisin tiesulusta - poliisiauto suistui takaa-ajossa tieltä katolleen Orimattilassa
 3. Kotona leivotaan nyt paljon pullaa ja muutakin – katso ESS:n lukijoiden kuvat ihanista leipomuksista
 4. Maakuntarajan sulkeminen sai joidenkin hulluuden kukkimaan - ensimmäinen päivä Levannon tarkastuspaikalla Nelostiellä sujui pääosin rauhallisesti
 5. Lahden Talojen senioritalossa Kerinkalliossa asuva Milla Scott on huolissaan koronaviruksen leviämisestä yleisissä tiloissa – "Pitäisi tehdä enemmän"
 6. Lukijalta: Koronavirus pakotti heittämään vanhat toimintamallit äkkiä romukoppaan
 7. Vesilinnut pääsevät syksyllä omaan kotiin – Heinolan Lintutarhalle rakennettavassa talossa on 450 neliötä ja erikoinen viherkatto
 8. "Söin väkisin, vaikka ei ollut nälkä eikä tehnyt mieli" – Henriikka Pitkänen, 33, opetteli personal trainerin avulla uudet ruokailutottumukset, laihtui ja rakastui amerikkalaiseen jalkapalloon
 9. Ikivihreät iskelmätähdet eivät suostu sammumaan – koronavirus katkaisi yli 70-vuotiaiden tähtien keikkaputken, mutta usean ura jatkuu edelleen
 10. Kisajärjestäjiä koetellaan kovin autourheilussa Lahden seudulla – ensin leuto talvi, nyt korona
 11. Ira Blomberg-Kantsilan kolumni: Uimahalliuskovainen väijytti minut – ja vieläpä lähes alastomana
 12. Portit auki – kummankin puolen Kimolan sulkua pannaan paikkoja kuntoon matkailijoita varten
 13. "Se oli taistelua joka vaiheessa" – Naisten asepalvelus täyttää huhtikuun alussa 25 vuotta, ja siitä on kiittäminen Kaarina Buure-Hägglundia
 14. Pääkirjoitus: Pormestarin valinnassa on olennaista avoimuus ja läpinäkyvyys
 15. Markus Pirttijoen Esalainen: Megatrendi, joka alkoi järkkyä vain viikoissa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.