Venäjän väitetään auttavan Bernie Sandersin presidentinvaalikampanjaa Yhdysvalloissa

Toistaiseksi on kuitenkin epäselvää, millaista Venäjän väitetty vaikuttaminen on ollut. AFP / LEHTIKUVA
STT

STT

Venäjän väitetään tukevan Yhdysvalloissa demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivää Bernie Sandersia, kertoi Washington Post -lehti perjantaina. Lehden mukaan yhdysvaltalaisviranomaiset ovat kertoneet Sandersille epäilyistä, joiden mukaan Venäjä pyrkii tukemaan Sandersin kampanjaa vaikuttaakseen demokraattien ehdokasvalintaan.

Toistaiseksi on kuitenkin epäselvää, millaista väitetty vaikuttaminen on ollut. Sanders kertoi myöhemmin medialle kuulleensa epäilyistä noin kuukausi sitten. Hänen mukaansa kaikki Venäjän vaikutusyritykset ovat täysin sopimattomia.

– Toisin kuin nykyinen presidentti, en pidä (Venäjän presidenttiä) Vladimir Putinia hyvänä ystävänä. Hän on itsevaltainen roisto, joka yrittää tuhota demokratian ja murskata toisinajattelun Venäjällä, Sanders sanoi lausunnossaan.

Sandersin mukaan hän aikoo presidenttinä varmistaa, ettei Putin enää sekaannu Yhdysvaltojen politiikkaan.

Välineenä jälleen sosiaalinen media?

Demokraattien ehdokaskamppailun ennakkosuosikkeihin kuuluva Sanders antoi ymmärtää, että väitetty Venäjän vaikuttaminen on voinut ilmetä sosiaalisen median kommentointina. Joidenkin Sandersin kannattajiksi esittäytyneiden on moitittu käyttäytyneen nettikeskusteluissa vihamielisesti muita demokraattien ehdokkaita kohtaan.

– He yrittävät luoda kaaosta ja kylvää vihaan Amerikkaan, Sanders totesi medialle Kaliforniassa.

Washington Postin mukaan havaituista vaikutusyrityksistä on informoitu myös nykyistä presidenttiä Donald Trumpia. Sekä Trump että Venäjän hallinto kiistivät perjantaina syytökset Venäjän sekaantumisesta tämän vuoden vaaleihin.

Yhdysvalloissa on aiemmin todettu Venäjän vaikuttaneen vuoden 2016 presidentinvaaleihin ja tukeneen tuolloin vaalit voittanutta Trumpia. Tuolloin vaikutuksen todettiin olleen erityisesti sosiaalisen median viestintää, jossa pyrittiin kritisoimaan Trumpin vastaehdokasta, demokraattien Hillary Clintonia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jo tuhannet yritykset pyytäneet lyhennysvapaata lainoihinsa - "Erityisesti pienten yritysten tilanne on erittäin vaikea"
 2. Iitin kunta aloittaa yt-neuvottelut, esillä lomautukset
 3. Lahtelainen Reijo "Repe" Ruohola ei malttanut jäädä eläkkeelle vaan pisti pystyyn uuden yrityksen – " Pää pysyy terävänä jos jotain touhuaa"
 4. Nastolan skeittiparkin rakentaminen siirtyy ensi vuoteen
 5. Korona-ajassa jotain hyvääkin: Yritykset keksivät uusia ansaintatapoja – Ginitislaamo tekee käsidesiä, kukkakauppa myy autokaistalta
 6. Lahden torilla on lähes autiota: tällaista "markkinapäivää" ei ole ennen nähty
 7. Lahtelaiskoulujen etäruokailu kerää vahvasti suosiota – satoja ateriapakkauksia on silti jäänyt jakamatta
 8. Lahden keskustan ilmaiset parkkipaikat tuovat helpotusta ravintoloitsijoille - "Tämä on niin hyvä idea, että tätä kannattaa jatkaa koronan jälkeenkin", sanoo Mamma Marian toimitusjohtaja
 9. Chiméne Bavardin Esalainen: Etäkoululaisten äitinä ei ole aina helppoa, varsinkin jos pitää askarrella
 10. Lahden Mukkulan ostoskeskuksen polttajia ei pystytty tunnistamaan videolta – kahden miehen syytteet kaatuivat käräjillä
 11. Lastensuojeluilmoitusten määrä kääntyi laskuun koulujen sulkemisen jälkeen, mutta se ei ole hyvä uutinen – "Koko Suomi keskittyy muihin asioihin"
 12. 1.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 32 - "Sairaalahoitojaksot vaihdelleet muutamasta päivästä useampaan viikkoon"
 13. Pääkirjoitus: Lahtikin huutaa valtiolta apua selviytyäkseen koronakriisistä
 14. Kananmuna on elämän symboli – kokeile sitä leivonnassa ja pääruuissa
 15. Mökki ja auto tuhoutuivat tulipalossa Hartolassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.