Trumpin entinen neuvonantaja Roger Stone sai yli kolmen vuoden tuomion – Trump vihjailee luottomiehensä voivan vapautua

Presidentti Donald Trumpin entinen neuvonantaja Roger Stone kuvattiin torstaina hänen saapuessaan kuulemaan tuomiotaan. . AFP. / LEHTIKUVA
STT

STT

Presidentti Donald Trump sanoo uskovansa, että hänen entisellä neuvonantajallaan Roger Stonella on "erittäin hyvät mahdollisuudet" vapautua.

Trump kommentoi Stonen tilannetta sen jälkeen, kun tälle oli torstaina langetettu kolmen vuoden ja neljän kuukauden vankeustuomio.

Trumpin mukaan Stonen oikeudenkäynti oli epäoikeudenmukainen, mutta hän antoi ymmärtää, ettei aio armahtaa Stonea ainakaan vielä.

Stone sai tuomionsa valehtelemisesta Yhdysvaltojen edustajainhuoneen komitealle, joka selvitti Venäjän sekaantumista Yhdysvaltojen vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

Tuomioesityksestä nousi kohu viime viikolla, kun oikeusministeri William Barr puuttui Trumpin tviitin jälkeen syyttäjien esitykseen ja piti sitä "liiallisena ja perusteettomana". Syyttäjät olivat esittäneet Stonelle 7–9 vuoden vankeustuomiota.

Tämän jälkeen jutun neljä syyttäjää erosivat tehtävistään ja Barr joutui vakuuttamaan, ettei anna poliittisen painostuksen vaikuttaa työhönsä. Barr antoi myös presidentille poikkeuksellisen suorasanaista kritiikkiä sanoessaan, että Trumpin pitäisi lopettaa tviittailu keskeneräisistä oikeusjutuista.

Washingtonissa käsitellyn jutun tuomari Amy Berman Jackson totesi torstaina, ettei pitänyt näin pitkää tuomiota perusteltuna, mutta sanoi, että Stonen piittaamattomuus totuudesta on uhka demokratian perustalle.

"Henkeäsalpaavaa korruptiota"

Presidentti Trump tviittasi istunnon aikana uudelleen Stonen tueksi ja epäili, että Stonea ei kohdella oikeudenmukaisesti.

Jackson totesi, että presidentin kommentit asiasta olivat "täysin sopimattomia".

– Roger Stonea ei tuomita sen perusteella, keitä hänen ystävänsä tai vihamiehensä ovat, Jackson sanoi Guardianin mukaan.

Stone todettiin marraskuussa syylliseksi yhteensä seitsemään syytekohtaan. Hän ei ala kärsiä tuomiotaan vielä ainakaan muutamaan viikkoon, koska hänen puolustuksensa on vaatinut uutta oikeudenkäyntiä. Vaatimus on edelleen vireillä, eikä Stone joudu suorittamaan rangaistustaan, ennen kuin sen kohtalo on ratkaistu.

On myös mahdollista, että Trump armahtaa hänet. Presidentti ei ole sulkenut tätä pois.

– Katsotaan, mitä tapahtuu. Häntä on kohdeltu erittäin epäreilusti, Trump sanoi aiemmin tällä viikolla toimittajille.

Edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan puheenjohtaja, demokraatteja edustava Adam Schiff varoitti Trumpia puuttumasta tapaukseen, jossa hänen liittolaisensa syyllistyi rikoksiinsa suojellakseen Trumpia itseään.

– Stonen armahtaminen olisi henkeäsalpaavaa korruptiota, Schiff tviittasi .

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. 29.3. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 27 - epidemiatilanne ollut viikonloppuna rauhallinen
 2. Henkilöauton kuljettaja ajoi kahteen otteeseen läpi poliisin tiesulusta - poliisiauto suistui takaa-ajossa tieltä katolleen Orimattilassa
 3. Kotona leivotaan nyt paljon pullaa ja muutakin – katso ESS:n lukijoiden kuvat ihanista leipomuksista
 4. Maakuntarajan sulkeminen sai joidenkin hulluuden kukkimaan - ensimmäinen päivä Levannon tarkastuspaikalla Nelostiellä sujui pääosin rauhallisesti
 5. Lahden Talojen senioritalossa Kerinkalliossa asuva Milla Scott on huolissaan koronaviruksen leviämisestä yleisissä tiloissa – "Pitäisi tehdä enemmän"
 6. Lukijalta: Koronavirus pakotti heittämään vanhat toimintamallit äkkiä romukoppaan
 7. Lukijalta: Kaupungin hankkeissa ja henkilöstössä on paljon löysää
 8. Vesilinnut pääsevät syksyllä omaan kotiin – Heinolan Lintutarhalle rakennettavassa talossa on 450 neliötä ja erikoinen viherkatto
 9. "Söin väkisin, vaikka ei ollut nälkä eikä tehnyt mieli" – Henriikka Pitkänen, 33, opetteli personal trainerin avulla uudet ruokailutottumukset, laihtui ja rakastui amerikkalaiseen jalkapalloon
 10. Ikivihreät iskelmätähdet eivät suostu sammumaan – koronavirus katkaisi yli 70-vuotiaiden tähtien keikkaputken, mutta usean ura jatkuu edelleen
 11. Kisajärjestäjiä koetellaan kovin autourheilussa Lahden seudulla – ensin leuto talvi, nyt korona
 12. Ira Blomberg-Kantsilan kolumni: Uimahalliuskovainen väijytti minut – ja vieläpä lähes alastomana
 13. Portit auki – kummankin puolen Kimolan sulkua pannaan paikkoja kuntoon matkailijoita varten
 14. "Se oli taistelua joka vaiheessa" – Naisten asepalvelus täyttää huhtikuun alussa 25 vuotta, ja siitä on kiittäminen Kaarina Buure-Hägglundia
 15. Pääkirjoitus: Pormestarin valinnassa on olennaista avoimuus ja läpinäkyvyys

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.