Eduskunnassa vahva kannatus yksityisten pysäköinninvalvojien kuriin laittamiselle

Kansanedustaja Kimmo Kiljusen lakialoitteen mukaan valvonta on palautettava kunnalliselle pysäköinninvalvojalle. Emmi Korhonen / LEHTIKUVA
STT

STT

Selvä enemmistö kansanedustajista kannattaa pysäköinninvalvonnan rajaamista julkiseksi tehtäväksi. Eduskunta keskusteli asiasta tiistaina käsitellessään kansanedustaja Kimmo Kiljusen (sd.) tekemää lakialoitetta.

Kiljusen mukaan yksityisen pysäköinninvalvonnan rahastusbisnes on estettävä ja valvonta on palautettava kunnalliselle pysäköinninvalvojalle.

Kiljusen lakialoite sai taakseen poikkeuksellisen laajan tuen. Sen allekirjoitti yhteensä 122 kansanedustajaa kaikista eduskuntaryhmistä.

Kiljusen mukaan pysäköinninvalvontayritysten rahastuksen kohteeksi joutuneet ovat reklamoineet yrityksille aiheettomista sakoista, mutta nämä eivät oikaise päätöksiään. Kynnys lähteä peräämään sakkoon muutosta oikeusteitse on korkea, koska prosessi on hidas ja kallis. Lisäksi riidanalaiset saatavat annetaan nopeasti perintäfirmojen karhuttaviksi, minkä vuoksi kansalaiset usein maksavat sakon, vaikka se olisikin annettu epäoikeudenmukaisesti.

– Tästä on tullut rahastuksen väline. Kun näiden parkkifirmojen tulos perustuu siihen, että ne saavat mahdollisimman paljon sakotettua, kohtuusharkintaa ei ole, Kiljunen sanoi puheenvuorossaan.

Erityisesti lakialoite sai kannatusta perussuomalaisten eduskuntaryhmässä, jonka jäsenistä lähes kaikki allekirjoittivat sen. Myös SDP:n, keskustan ja vasemmistoliiton ryhmissä selvästi yli puolet edustajista allekirjoitti aloitteen.

Kokoomuksen ja vihreiden ryhmissä kannatus jäi vähäisemmäksi, kun selvästi alle puolet edustajista allekirjoitti aloitteen.

Kiljusen lakialoite etenee seuraavaksi eduskunnan lakivaliokunnan käsiteltäväksi.

Parkkipate Oy taipui lopulta

Kiljunen kertoi lakialoitteen lähetekeskustelussa yksityiskohtaisesti viime kesänä omalle kohdalleen sattuneesta tapauksesta, jossa hän sai pysäköinninvalvontamaksun, koska oli kiinnittänyt pysäköinninmaksulapun autonsa tuulilasinpyyhkimeen eikä auton sisälle kojelaudalle.

Kiljunen kirjelmöi pitkään Parkkipate Oy:n kanssa pysäköinninvalvontamaksun oikeudenmukaisuudesta, mutta yhtiö ei luopunut maksuvaatimuksestaan. Vasta sen jälkeen, kun Kiljusen tekemä lakialoite oli joulukuussa luovutettu eduskunnalle, hän sai Parkkipate Oy:n toimitusjohtajalta Christian Metsärannalta kirjeen, jossa tämä kertoi, että valvontamaksu oli virheellinen ja että se on mitätöity.

Kiljusen mukaan kansalaiset ovat pysäköinninvalvontayhtiöiden edessä epätasa-arvoisessa asemassa, sillä kaikki eivät voi Kiljusen tavoin tehdä eduskunnalle lakialoitteita.

– Muut kansalaiset eivät tähän valitettavasti pysty, Kiljunen sanoi.

Kiljunen kertoo saaneensa kansalaisilta valtaisan pinon kirjeitä pysäköinninvalvonnan epäkohdista. Hän peräänkuuluttaa pysäköinninvalvontaan kohtuullisuusharkintaa. Kiljunen haluaa päästä eroon mallista, jossa pysäköinninvalvonnan tulos riippuu siitä, kuinka paljon pysäköinninvalvojat rankaisevat ihmisiä.

– Tästä on tullut harvinaisen helppo bisneksen kohde, johon nimenomaan ulkolaiset toimijat ovat investoineet. Enemmistö parkkiyhtiöistä on ulkomaisten pääomasijoittajien omistuksessa, aivan niin kuin hoivabisneksessä ja lastensuojelussa.

"Rahastaminen ei sovi julkiselle vallankäytölle"

Suurin osa lähetekeskusteluun osallistuneista kansanedustajista oli asiassa Kiljusen kannalla. Keskustan Joonas Köntän mielestä yksityiset toimijat voisivat jatkossakin hoitaa pysäköinninvalvontaa kunnallisen toimijan alaisuudessa, mutta niiden ansaintalogiikka ei voi perustua siihen, kuinka paljon pysäköinninvalvontamaksuja annetaan.

– Rahastaminen ja ahneus eivät sovi merkittävän julkisen vallankäytön piiriin, Könttä summasi.

Kokoomuksen Pia Kauma oli yksi harvoista lähetekeskusteluun osallistuneista, joka ei ollut allekirjoittanut lakialoitetta.

– Mietin sitä, onko kyseessä liian raju toimenpide, jos kokonaan kielletään yksityisen pysäköinninvalvonnan toiminta, Kauma sanoi. Hän toivoi, että lakivaliokunnassa pohditaan, millainen pysäköinninvalvonnan järjestelmä on kohtuullinen kaikkien osapuolien kannalta.

Kauman mielestä on syytä pohtia myös sitä, että jos Kiljusen lakiesitys menee läpi, mitä seurannaisvaikutuksia sillä on muille viranomaistehtäville, jotka on luovutettu yksityisten toimijoiden hoidettavaksi.

Keskustan Pasi Kivisaari allekirjoitti lakialoitteen, mutta kysyi, onko kunnilla henkilöstö- ja talousresursseja pysäköinninvalvonnan hoitamiseen, jos pysäköinninvalvonta rajattaisiin lakiesityksen mukaisesti julkiseksi tehtäväksi.

– Tässä kohdassa hyvin oleellinen kysymys on, että me emme toisi lisärasitetta kuntien taloudelliseen ja henkilöstöresurssien toimintaan, Kivisaari sanoi.

---

Korjattu aiempaa uutista klo 18.37: Keskustan Pasi Kivisaari allekirjoitti Kiljusen lakialoitteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. 30.3. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Yksi uusi tartunta, seitsemän potilasta sairaalassa
 2. Säiliöauto kaatui pellolle Heinämaantiellä Lahdessa, tyhjennys- ja nosto-operaatio haittaa edelleen liikennettä
 3. Apotti hävisi kilpailutuksen – Cerner toimittaa jättimäisen tietojärjestelmän neljälle sairaanhoitopiirille
 4. Moni apteekkari elää nyt kuluttavia aikoja – muutoksia toimintaan on tehty jo esimerkiksi Lahden Keskusapteekissa ja Ykkösapteekissa – "Ensimmäisen kerran yöunet menivät toissa yönä"
 5. Kurkkiiko nalle ikkunasta? Lähetä kuva ESS:lle
 6. Uudenmaan raja Nelostiellä ruuhkaantui työmatkaliikenteessä – katso video Lahdenväylän tarkastuspisteeltä
 7. Miksi Singapore torjui koronan muita paremmin? "Johtaminen ja ohjeiden toimeenpano ulottuvat aivan ruohonjuuritasolle", sanoo maassa vuosia asunut
 8. Päijät-Hämeen Ateriapalvelut pinnisti viime vuonna voitolle
 9. Kinos-yhtiö pitää kiinni Ranta-Kartanon viihdekeskuksen aikataulusta Lahdessa – "Koronalla todennäköisesti aika vähän vaikutusta"
 10. Mies hurjasteli törkeää ylinopeutta poliisin tutkaan Kärkölässä
 11. Lähihoitaja Tytti Söderlund-Syrjälä tekee osa-aikatyötä syöpäosastolla – työ on rankkaa, ja rahat ovat usein vähissä: "Pitää miettiä tarkkaan, mitä kaupasta ostaa"
 12. Peruttu ja siirretty on aiemminkin – viisi poikkeustilannetta, jotka ovat järisyttäneet urheilutapahtumia
 13. Lukijalta: Antakaa arvostusta ja eläkettä kotiäideille
 14. Vuorotteluvapaa oli asikkalalaiselle Hanna Rossille henkisesti rikasta aikaa ja mahdollisuus kokeilla uutta
 15. Lahden Sylvia-koti avaa syksyllä erityislapsille suunnatun lastensuojeluyksikön – "Tällaisellekin toiminnalle on kysyntää"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. 29.3. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 27 - epidemiatilanne ollut viikonloppuna rauhallinen
 2. Pesuhuoneessa syttyneestä tulipalosta huomattavia vahinkoja Lahdessa
 3. Henkilöauton kuljettaja ajoi kahteen otteeseen läpi poliisin tiesulusta - poliisiauto suistui takaa-ajossa tieltä katolleen Orimattilassa
 4. Kotona leivotaan nyt paljon pullaa ja muutakin – katso ESS:n lukijoiden kuvat ihanista leipomuksista
 5. Säiliöauto kaatui pellolle Heinämaantiellä Lahdessa, tyhjennys- ja nosto-operaatio haittaa edelleen liikennettä
 6. Rattijuoppo törmäili kaistaa vaihtaessaan Lahdessa
 7. 30.3. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Yksi uusi tartunta, seitsemän potilasta sairaalassa
 8. Lukijalta: Hanhia rääkätään tahallaan puistoissa
 9. Uusimaa eristetty: Poliisi tarkastaa Nelostien liikennettä Orimattilan rampilla - katso video
 10. Uudenmaan raja Nelostiellä ruuhkaantui työmatkaliikenteessä – katso video Lahdenväylän tarkastuspisteeltä
 11. Moni apteekkari elää nyt kuluttavia aikoja – muutoksia toimintaan on tehty jo esimerkiksi Lahden Keskusapteekissa ja Ykkösapteekissa – "Ensimmäisen kerran yöunet menivät toissa yönä"
 12. 28.3. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 26 - yksi keskussairaalan potilas altistui tartunnalle
 13. Koronavirustartuntojen ehkäisy: 10 ohjetta, joita jokaisen on nyt syytä noudattaa
 14. Mies hurjasteli törkeää ylinopeutta poliisin tutkaan Kärkölässä
 15. Seurakunta laittoi pystyyn puhelinpäivystyksen koronan ahdistamille ja juttuseuraa kaipaaville lahtelaisille – "Puheluja on tullut muutamia päivässä, mutta ei ruuhkaksi asti"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.