Yön uutiskooste: Amazon-miljardööri Jezz Bezos lahjoittaa ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun 10 miljardia dollaria - lue yön uutiskooste

Jeff Bezosin mukaan rahastosta aletaan myöntää apurahoja jo kesällä muun muassa tutkijoille, aktivisteille ja kansalaisjärjestöille. AFP / LEHTIKUVA

STT

Maailman rikkain mies Jeff Bezos perustaa ilmastorahaston, johon hän lahjoittaa 10 miljardia dollaria eli 9,2 miljardia euroa.

Verkkokauppa Amazonin perustaja ja toimitusjohtaja Bezosin omaisuuden arvoksi on arvioitu 130 miljardia dollaria eli noin 120 miljardia euroa. Hän kertoi rahastosta sosiaalisessa mediassa. Bezos kirjoitti Instagram-päivityksessään, että ilmastonmuutos on suurin uhka maapallolle.

Bezosin mukaan rahastosta aletaan myöntää apurahoja jo kesällä muun muassa tutkijoille, aktivisteille ja kansalaisjärjestöille. (Lähde: AFP)

Kiinassa kuolee yhä ihmisiä koronaan - uusia viruskuolemia vähemmän kuin yhtenäkään päivänä tässä kuussa

Kiinassa on koronavirukseen kuollut jo lähemmäs 1 900 ihmistä. Maan terveysviranomaiset ovat kertoneet hieman alle sadasta uudesta kuolemasta.

Viranomaiset raportoivat päivittäin uusista tartunnoista ja kuolemista. Tiistain kuolemantapausluvut ovat matalammat kuin yhtenäkään päivänä koko helmikuussa.

Koko maassa virustartunnan on saanut yli 72 400 ihmistä. (Lähde: AFP)

Selfie-vaatteita kuskaava verkkokauppa tuhoaa maailman – kyllä ennen oli paremmin

Uusi tietovuoto paljastaa, millä perusteilla uiguureja pidätetään Kiinassa

Uusi asiakirjavuoto näyttää, millä perusteilla Kiina pidättää uiguurimuslimeja maan luoteisosassa sijaitsevassa Xinjiangissa ja toimittaa heitä niin kutsutuille uudelleenkoulutusleireille. Yli satasivuisen asiakirjan sisällöstä uutisoivat muun muassa BBC ja CNN.

Dokumentissa on listattu tietoja esimerkiksi siitä, kuinka usein ihmiset rukoilevat, miten he pukeutuvat ja keihin he ovat yhteydessä.

Kiina väittää toimillaan taistelevansa terrorismia ja uskonnollista ääriajattelua vastaan. BBC:n haastatteleman Kiina-asiantuntijan mukaan tietovuoto osoittaa, että Kiina aktiivisesti vainoaa ja rankaisee tavanomaisesta uskonnonharjoittamisesta.

YK:n mukaan noin miljoona uiguurimuslimia on suljettu Xinjiangissa leireille, joissa heidät pyritään käännyttämään pois islamista ja kulttuuristaan.

Britanniassa pääministerin kanslian neuvonantaja erosi väitettyjen kohukommenttiensa takia

Britanniassa pääministerin kanslian neuvonantaja Andrew Sabisky erosi maanantaina. Kanslia kertoi eron syyksi arvostelun, joka on noussut Sabiskyn väitetyistä raskauksia, rotuhygieniaa ja rotua käsittelevistä kommenteista, kertoo BBC.

Työväenpuolue oli vaatinut Sabiskyn erottamista, koska tämä olisi puolueen mukaan väittänyt mustien älykkyysosamäärää pienemmäksi kuin valkoisten.

Sabiskyn väitetään myös sanoneen, että pakollinen ehkäisy voisi estää "pysyvän alaluokan muodostumisen".

Sabisky palkattiin tehtäväänsä sen jälkeen, kun pääministeri Boris Johnsonin erityisneuvonantaja Dominic Cummings halusi, että pääministerin kansliaan hakisi töihin "ulkopuolisia ja outoja lintuja".

Syyttelyä ja kärjekkäitä puheita Hollolan koulukeskustelussa – valtuuston puheenjohtaja kielsi maalittamasta ketään

Kolme loukkaantunut vakavasti ja yksi lähtenyt karkuun paketti- ja henkilöauton kolaroitua Keravalla

Kolme ihmistä on loukkaantunut vakavasti henkilöauton ja pakettiauton kolarissa Keravalla Uudellamaalla, pelastuslaitokselta kerrotaan.

Yhden loukkaantuneen vammat ovat päivystävän palomestarin mukaan erittäin vakavia.

Pakettiauton kuljettaja lähti onnettomuuspaikalta karkuun. Itä-Uudenmaan poliisi kertoi aamuyöllä Twitterissä, että Keravalla etsitään 17-vuotiasta miestä vankilan kohdalla. Poliisin johtokeskuksesta Helsingistä vahvistettiin aamuyöllä kahden jälkeen, että poliisin etsimä mies pakeni onnettomuuspaikalta.

Poliisi tviittasi myöhemmin, että sivullinen löysi kadonneen.

Onnettomuus sattui Huhtimontiellä hieman ennen puolta yötä. Molempien autojen kyydissä oli kaksi ihmistä. Henkilöauto oli ollut pysähdyksissä levikkeellä ja lähti tekemään U-käännöstä, kun takaa tullut pakettiauto ajoi henkilöauton kylkeen.

Kevään yhteishaku ammatilliseen koulutukseen ja lukioon alkaa

Ammatillisen koulutuksen ja lukion yhteishaku alkaa tänään. Koulutukseen haetaan Opintopolku.fi-palvelussa. Yhteishaussa on tänä keväänä tarjolla yli 80 600 aloituspaikkaa.

Yhteishaku on tarkoitettu perusopetuksen päättäville ja ilman tutkintoa oleville hakijoille. Aiemmin ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon suorittaneet voivat hakea ammatilliseen koulutukseen jatkuvassa haussa. Oppilaitokset päättävät itse jatkuvan haun aikatauluista.

Yhteishaku päättyy 10. maaliskuuta. Oppilaitokset julkaisevat opiskelijavalinnan tulokset aikaisintaan 11. kesäkuuta.

700 maalin merkkipaalua jahtaava Ovetshkin jäi taas ilman osumia

Venäläinen hyökkääjätähti Aleksandr Ovetshkin joutuu yhä odottamaan 700 NHL-maalin rajan rikkoutumista. Ovetshkinille merkittiin maalisarakkeeseen pyöreä nolla, kun hänen joukkueensa Washington Capitals hävisi vierasjäällä Vegas Golden Knightsille 2–3.

Merkkipaalua jahtaava Ovetshkin on pelannut nyt viisi ottelua putkeen tekemättä maaleja. Kyseessä on venäläisen pisin jakso ilman osumia tällä kaudella.

Seitsemän pelaajaa on ylittänyt NHL-urallaan 700 maalin rajan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden torilla on lähes autiota: tällaista "markkinapäivää" ei ole ennen nähty
 2. Lahtelaiskoulujen etäruokailu kerää vahvasti suosiota – satoja ateriapakkauksia on silti jäänyt jakamatta
 3. Lahden keskustan ilmaiset parkkipaikat tuovat helpotusta ravintoloitsijoille - "Tämä on niin hyvä idea, että tätä kannattaa jatkaa koronan jälkeenkin", sanoo Mamma Marian toimitusjohtaja
 4. Lahden Mukkulan ostoskeskuksen polttajia ei pystytty tunnistamaan videolta – kahden miehen syytteet kaatuivat käräjillä
 5. 1.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 32 - "Sairaalahoitojaksot vaihdelleet muutamasta päivästä useampaan viikkoon"
 6. Mökki ja auto tuhoutuivat tulipalossa Hartolassa
 7. Tuoliltanousu on hyvä jumppaliike seniorille – liikuntaa ei kannata unohtaa, vaikka ryhmätoiminta on tauolla
 8. LASBin päävalmentaja vaihtuu, uusi luotsi löytyi tiimin sisältä
 9. Hämeen poliisi: Koronavirusepidemia näkyy kotihälytyksissä, perheväkivallan lisääntymisestä on jo merkkejä
 10. ESS:n uusi juttusarja äänikirjoista alkaa - ensimmäisessä osassa perinteinen mies ja liberaali nainen ovat avioliiton raunioilla
 11. Poikkeustila iskee urheiluseuroihin – "Varainhankinta ja yhteistyökumppaneiden saaminen on tässä tilanteessa tosi vaikeaa"
 12. Mitkä Päijät-Hämeen ravintolat myyvät nyt aterioita ruoan noutajille tai kotiinkuljetuksella? Keräämme listaa, kerro meille ravintolastasi
 13. Lahden Lähimmäispalvelu perustaa verkkoon Korvikekerhon paikkaamaan kaupunginosakerhojen toimintaa
 14. Vierumäen Metalli konkurssiin – työntekijät lopettaneet jo vuodenvaihteessa
 15. Hollolan tulos ennakoitua vähemmän pakkasella

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.