Poliisi otti kiinni Ranskan ex-pormestariehdokkaasta seksivideon julkaisseen venäläistaiteilijan

Benjamin Griveaux ilmoitti perjantaina vetäytyvänsä Pariisin pormestarikilvasta. AFP / LEHTIKUVA
STT AFP

STT AFP

Ranskan terveysministeri Agnes Buzyn kertoi sunnuntaina tavoittelevansa Pariisin pormestarin paikkaa maaliskuun vaaleissa.

Buzyn paikkaa kisasta luopunutta Benjamin Griveauxia. Ranskan presidentin Emmanuel Macronin tukema pormestariehdokas luopui perjantaina ehdokkuudestaan sen jälkeen kun sosiaaliseen mediaan oli vuodettu seksivideo.

Videolla esiintyy masturboiva mies, jonka väitetään olevan Griveaux. Videossa näkyy myös tekstikaappauksia härskeistä tekstiviesteistä, joiden lähettäjäksi häntä väitetään.

Videon vuosi julkisuuteen venäläinen performanssitaiteilija Pjotr Pavlenski, joka asuu nykyisin Pariisissa. Pavlenskin mukaan häntä ärsytti perhearvoja toistuvasti esiin tuoneen Griveaux'n tekopyhyys, minkä vuoksi hän päätti vuotaa videon.

Poliisi otti Pavlenskin kiinni lauantaina epäiltynä uutenavuotena tapahtuneesta tappelusta. Sunnuntaina poliisi kertoi, että he ovat ottaneet kiinni myös Pavlenskin tyttöystävän, jonka on epäilty vastaanottaneen videon.

Ranskalaisen radiokanavan RFI:n mukaan Pavlenskin epäillyn väkivaltarikoksen tutkinta on laitettu hetkeksi hyllylle, jotta poliisi voi kuulustella häntä videon vuotamiseen liittyen. Pavlenskia ja tämän tyttöystävää epäillään muun muassa yksityisyyden suojan loukkaamisesta ja seksuaalisävytteisten kuvien levittämisestä ilman suostumusta.

"Kaikilla on oikeus salaiseen puutarhaansa"

Griveaux'n vetäytymistä on pidetty käänteentekevänä Ranskassa, jossa poliitikkojen seksi- ja suhdeskandaalit on usein kuitattu yksityiselämän asioina. Monet tunnetut ranskalaiset politiikot ovatkin puolustelleet ex-pormestariehdokasta ja sanoneet tämän joutuneen hyökkäyksen kohteeksi.

– Kaikilla on oikeus salaiseen puutarhaansa, kommentoi Ranskan parlamentin alahuoneen puhemies Richard Ferrand.

Griveaux'n asianajaja on taas kutsui Pavlenskia "moraalisaarnoja antavaksi pseudotaiteilijaksi".

Pavlenski saapui Ranskaan vuonna 2017 turvapaikanhakijana jouduttuaan ongelmiin Venäjällä radikaalien protestiensa vuoksi. Pavlenski muistetaan etenkin performanssista, jossa hän naulasi kiveksensä katukivetykseen Moskovan Punaisella torilla vuonna 2013.

Griveaux oli pormestarikisassa vasta kolmantena jo ennen skandaalia. Pormestarikisaa on johtanut nykyinen sosialistipormestari Anne Hidalgon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jo tuhannet yritykset pyytäneet lyhennysvapaata lainoihinsa - "Erityisesti pienten yritysten tilanne on erittäin vaikea"
 2. Iitin kunta aloittaa yt-neuvottelut, esillä lomautukset
 3. Lahtelainen Reijo "Repe" Ruohola ei malttanut jäädä eläkkeelle vaan pisti pystyyn uuden yrityksen – " Pää pysyy terävänä jos jotain touhuaa"
 4. Nastolan skeittiparkin rakentaminen siirtyy ensi vuoteen
 5. Korona-ajassa jotain hyvääkin: Yritykset keksivät uusia ansaintatapoja – Ginitislaamo tekee käsidesiä, kukkakauppa myy autokaistalta
 6. Lahden torilla on lähes autiota: tällaista "markkinapäivää" ei ole ennen nähty
 7. Lahtelaiskoulujen etäruokailu kerää vahvasti suosiota – satoja ateriapakkauksia on silti jäänyt jakamatta
 8. Lahden keskustan ilmaiset parkkipaikat tuovat helpotusta ravintoloitsijoille - "Tämä on niin hyvä idea, että tätä kannattaa jatkaa koronan jälkeenkin", sanoo Mamma Marian toimitusjohtaja
 9. Chiméne Bavardin Esalainen: Etäkoululaisten äitinä ei ole aina helppoa, varsinkin jos pitää askarrella
 10. Lahden Mukkulan ostoskeskuksen polttajia ei pystytty tunnistamaan videolta – kahden miehen syytteet kaatuivat käräjillä
 11. Lastensuojeluilmoitusten määrä kääntyi laskuun koulujen sulkemisen jälkeen, mutta se ei ole hyvä uutinen – "Koko Suomi keskittyy muihin asioihin"
 12. 1.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 32 - "Sairaalahoitojaksot vaihdelleet muutamasta päivästä useampaan viikkoon"
 13. Pääkirjoitus: Lahtikin huutaa valtiolta apua selviytyäkseen koronakriisistä
 14. Kananmuna on elämän symboli – kokeile sitä leivonnassa ja pääruuissa
 15. Mökki ja auto tuhoutuivat tulipalossa Hartolassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.