Britannian talvimyrskyssä kolme kuolonuhria – Dennis teki tuhojaan myös Tanskassa ja Ruotsissa

Dennis-myrsky on aiheuttanut Britanniassa pahoja tulvia. AFP / LEHTIKUVA
STT

STT

Ainakin kolme ihmistä kuoli Britanniaa viikonloppuna koetelleen talvimyrsky Denniksen seurauksena, kertoivat brittimediat sunnuntaina. Ensimmäinen kuolonuhreista löytyi merestä Kentin rannikon ulkopuolella, toinen putosi öljytankkerilta lähellä Margaten rannikkokaupunkia. Kolmas taas putosi jokeen Walesin eteläpuolella.

Maassa annettiin sunnuntaina lähes 600 tulvavaroitusta, mitä viranomaiset kuvasivat ennätysmääräksi. Lisäksi satojen kotien ja yritysten kerrottiin vaurioituneen myrskystä aiheutuneissa tulvissa. Useat autot olivat jääneet tulvavesien alle.

Viranomaisten mukaan sunnuntain myrskyvuokset ja tuulet olivat Etelä-Walesissa hengenvaarallisia. Kyseessä on korkeimman asteen varoitus, jollaista maassa ei ole annettu sitten vuoden 2015, kertoi yleisradioyhtiö BBC . Alueella sijaitsevassa Aberdaronissa mitattiin yli 40 sekuntimetrin tuulenpuuskia.

Tuhojen pelättiin pahentuvan vielä sunnuntain ja maanantain vastaisena yönä.

– Vaikutukset yön aikaan voivat olla erittäin vakavat. Kaikkien tulisi suhtautua varoituksiin erittäin vakavasti, sanoi uutistoimisto AFP:lle Walesin luonnonvaroista vastaavan viraston edustaja Jeremy Parr.

Myös armeija lähetti sotilaita apuun torjumaan myrskyn tuhoja. Britannian puolustusministeriön mukaan 75 sotilasta lähetettiin Pohjois-Englannin Länsi-Yorkshireen rakentamaan tulvaesteitä ja korjaamaan suojia.

Useilla Britannian lentokentillä peruttiin kymmeniä lentoja lauantaina ja sunnuntaina. Joukossa ei ollut Finavian listauksen mukaan Helsinkiin saapuvia lentoja.

Britannian yli pyyhkäisi noin viikko sitten Ciara-myrsky, jonka brittilehdistö nimesi vuosisadan myrskyksi. Viranomaisten mukaan tämän viikonlopun tulvat saattavat olla pahempia kuin Ciaran aiheuttamat. Sateiden kyllästämä maa ei pysty imemään lisää vettä.

Monet Britannian teistä ja rautateistä kokivat Ciara-myrskyssä pahoja tuhoja, ja uuden myrskyn pelättiin vaurioittaneen niitä entisestään.

Ruotsissa myrsky katkoi junaliikennettä ja sulki pitkän sillan

Dennis rantautui sunnuntaina myös Ruotsin länsirannikolle ja Tanskaan.

Tanskassa 4-vuotiaan kerrottiin loukkaantuneen vakavasti, kun puu kaatui hänen päälleen myrskyssä. Hän oli sunnuntaina sairaalahoidossa.

Ruotsissa myrsky ei ollut sunnuntai-iltana aiheuttanut vakavia loukkaantumisia. Länsirannikolla se aiheutti katkoksia sähkönjakelussa ja liikenteessä. Tuulet yltyivät paikoitellen 20 metriin sekunnissa, ja maassa annettiin ykkösluokan myrskyvaroitus.

Länsirannikolla toimivat sähköyhtiöt Vattenfall ja Ellevio varautuvat katkoksiin ja raivaamaan kaatuneita puita johtojen päältä. Uddevallassa suljettiin yli 1 700 metriä pitkä vinoköysisilta, joka on osa E6-tietä Oslon ja Kööpenhaminan välillä. Tiedossa ei ollut, milloin silta saadaan taas avattua liikenteelle.

Göteborgin alueella myrsky kaatoi puita ja katkaisi paikoitellen junaliikennettä. Kulkuyhteyksien odotetaan palaavan normaaleiksi maanantaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kotona leivotaan nyt paljon pullaa ja muutakin – katso ESS:n lukijoiden kuvat ihanista leipomuksista
 2. Vesilinnut pääsevät syksyllä omaan kotiin – Heinolan Lintutarhalle rakennettavassa talossa on 450 neliötä ja erikoinen viherkatto
 3. Henkilöauton kuljettaja ajoi kahteen otteeseen läpi poliisin tiesulusta - poliisiauto suistui takaa-ajossa tieltä katolleen Orimattilassa
 4. Maakuntarajan sulkeminen sai joidenkin hulluuden kukkimaan - ensimmäinen päivä Levannon tarkastuspaikalla Nelostiellä sujui pääosin rauhallisesti
 5. Lahden taloyhtiöiden siivoussopimukset on pidetty korona-aikana ennallaan, "siivousta kohdennettu kriittisiin kohtiin"
 6. Portit auki – kummankin puolen Kimolan sulkua pannaan paikkoja kuntoon matkailijoita varten
 7. "Se oli taistelua joka vaiheessa" – Naisten asepalvelus täyttää huhtikuun alussa 25 vuotta, ja siitä on kiittäminen Kaarina Buure-Hägglundia
 8. Museot tarjoavat taide-elämyksiä nyt verkossa – nettipalvelut ovat houkutelleet hyvin kävijöitä: "Kasvua on ollut 1 144 prosenttia"
 9. Korona kiusaa matkailun ystäviä – viisi vinkkiä matkakuumeen lievitykseen
 10. Uusimaa eristetty: Poliisi tarkastaa Nelostien liikennettä Orimattilan rampilla - katso video
 11. Kärkölästä löytyneet konkurssifirman jätteet oli tuotu maakunnan ulkopuolelta
 12. Pääkirjoitus: Pormestarin valinnassa on olennaista avoimuus ja läpinäkyvyys
 13. Katujen tehopuhdistus käynnistyi Lahdessa, siirtokehotukset olivat menneet perille viimevuotista paremmin – "Kun pyhään peltilehmään joku kajoaa, niin kyllähän se voi mennä tunteisiin"
 14. Markus Pirttijoen Esalainen: Megatrendi, joka alkoi järkkyä vain viikoissa
 15. Poliisi käännytti aamuyhdeksään mennessä 121 ajoneuvoa Uudenmaan tarkastuspisteillä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.