Diamond Princess -aluksella jumissa olevat britit hermostuivat maan hallinnolle ja vaativat evakuointia alukselta

Diamond Princess -risteilyalus on ollut eristettynä Jokohaman satamassa helmikuun viidennestä päivästä asti. AFP / LEHTIKUVA
STT

STT

Japanin Jokohamassa koronaviruksen vuoksi eristyksissä olevan Diamond Princess -aluksen brittimatkustajat vaativat Britanniaa evakuoimaan kansalaisensa, kertoi sunnuntaina muun muassa brittilehti Telegraph.

Aluksella on 78 brittiä. Yksi aluksen brittimatkustajista David Abel julkaisi sunnuntaina videon , jossa hän julisti, ettei ole koskaan tuntenut oloaan "yhtä vähän rakastetuksi" kotimaansa taholta kuin nyt.

– Ettekö halua englantilaisia takaisin kotiin? Olen aina ollut ylpeä britti, mutta nyt tämä on enemmän kuin vitsi, hän sanoi Facebook-sivullaan julkaisemassaan videossa.

– Tunnen oloni unohdetuksi, minusta tuntuu, että ette todella välitä meistä ettekä halua meitä takaisin kotiin.

Myös aluksen toinen brittimatkustaja Alan Steele julkaisi videon, jossa kertoi, että eristys on riski matkustajien mielenterveydelle.

Britannian ulkoministeriön edustajan mukaan maa käy keskusteluita Japanin kanssa ja "pyrkii varmistamaan kansalaistensa hyvinvoinnin".

Brittimatkustajien turhautuminen on kasvanut, kun yhä useammat maat ovat evakuoineet kansalaisiaan laivalta.

Yhdysvallat aloitti sunnuntaina 400 kansalaisensa evakuoinnin alukselta. Sunnuntaina myös Kanada ja Hongkong kertoivat aikovansa järjestää kansalaisilleen mahdollisuuden palata kotimaahan.

Aluksella kerrottiin sunnuntaina uusista koronavirustartunnoista. Laivalla on testattu yli 1 200 ihmistä, joista 355 on saanut tartunnan. Yli 70:llä sairastuneista ei ollut oireita.

Yhdysvallat taas kertoi, että alukselta evakuoiduista yhdysvaltalaisista yli 40:llä on todettu koronavirustartunta. He eivät pääse vielä kotiin, vaan jäävät Japaniin sairaalahoitoon.

Risteilyaluksesta on tullut suurin koronavirustartuntojen keskittymä Kiinan ulkopuolella.

Taiwan vahvisti ensimmäisen kuolonuhrin

Samalla Kiinassa koronavirukseen kuolleiden määrä nousee, ja uhreja on kertynyt jo 1 665.

Koko maassa on todettu yli 2 000 uutta tartuntaa. Viranomaisten mukaan Kiinassa on sairastunut ainakin 68 500 ihmistä. Maailmanlaajuisesti tartuntoja on ilmoitettu yli 69 000.

Taiwan vahvisti sunnuntaina ensimmäisen koronaviruskuolemansa. Taksinkuljettajana työskennelleen miehen epäillään saaneen taudin joltain matkustajaltaan. Hän oli kuljettanut kyydissään muun muassa Kiinassa olleita matkustajia.

Taiwanin myötä koronavirukseen kuolleiden määrä Kiinan ulkopuolella on noussut viiteen.

Neljä muuta kuolemantapausta ovat olleet Ranskassa, Japanissa, Filippiineillä ja Hongkongissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kotona leivotaan nyt paljon pullaa ja muutakin – katso ESS:n lukijoiden kuvat ihanista leipomuksista
 2. Vesilinnut pääsevät syksyllä omaan kotiin – Heinolan Lintutarhalle rakennettavassa talossa on 450 neliötä ja erikoinen viherkatto
 3. Yön uutiskooste: Henkilöauto upposi jäihin Ilomantsissa ja kahden henkilön epäillään hukkuneen
 4. Henkilöauton kuljettaja ajoi kahteen otteeseen läpi poliisin tiesulusta - poliisiauto suistui takaa-ajossa tieltä katolleen Orimattilassa
 5. Maakuntarajan sulkeminen sai joidenkin hulluuden kukkimaan - ensimmäinen päivä Levannon tarkastuspaikalla Nelostiellä sujui pääosin rauhallisesti
 6. Lahden taloyhtiöiden siivoussopimukset on pidetty korona-aikana ennallaan, "siivousta kohdennettu kriittisiin kohtiin"
 7. Ira Blomberg-Kantsilan kolumni: Uimahalliuskovainen väijytti minut – ja vieläpä lähes alastomana
 8. Portit auki – kummankin puolen Kimolan sulkua pannaan paikkoja kuntoon matkailijoita varten
 9. "Se oli taistelua joka vaiheessa" – Naisten asepalvelus täyttää huhtikuun alussa 25 vuotta, ja siitä on kiittäminen Kaarina Buure-Hägglundia
 10. Museot tarjoavat taide-elämyksiä nyt verkossa – nettipalvelut ovat houkutelleet hyvin kävijöitä: "Kasvua on ollut 1 144 prosenttia"
 11. Korona kiusaa matkailun ystäviä – viisi vinkkiä matkakuumeen lievitykseen
 12. Uusimaa eristetty: Poliisi tarkastaa Nelostien liikennettä Orimattilan rampilla - katso video
 13. Kärkölästä löytyneet konkurssifirman jätteet oli tuotu maakunnan ulkopuolelta
 14. Pääkirjoitus: Pormestarin valinnassa on olennaista avoimuus ja läpinäkyvyys
 15. Katujen tehopuhdistus käynnistyi Lahdessa, siirtokehotukset olivat menneet perille viimevuotista paremmin – "Kun pyhään peltilehmään joku kajoaa, niin kyllähän se voi mennä tunteisiin"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.