Ruotsin liikennevirasto ajaa romutuspalkkiota

Ruotsin radion mukaan maan liikennevirasto esittää selvitettäväksi, pitäisikö Ruotsissa ottaa käyttöön romutuspalkkio. Roni Rekomaa / LEHTIKUVA
STT

STT

Ruotsin liikenneturvallisuus paranisi tuntuvasti, jos yli 20 vuotta vanhat autot saataisiin pois liikenteestä, arvioi maan liikennevirasto. Ruotsin radion mukaan virasto esittää selvitettäväksi, pitäisikö Ruotsissa ottaa käyttöön romutuspalkkio.

– Jos pääsemme eroon kaikista vuotta 1999 vanhemmista autoista ja korvaamme ne enintään kymmenen vuotta vanhoilla, voimme pelastaa 30 henkeä vuodessa, laskee viraston analyytikko Matteo Rizzi.

Liikenneturvallisuusjohtaja Maria Krafftin mukaan vanhemmat autot ovat usein mukana kuolemaan johtavissa onnettomuuksissa. Niiden turvalaitteet ovat huonommat kuin uusissa.

– Niissä ei esimerkiksi ole automaattisia turvavyönkiristimiä tai luistonestojärjestelmiä. Nämä kaksi tekijää pelastavat monta henkeä, sanoi Krafft.

Krafftin mukaan vanhojen autojen omistajat eivät välttämättä ostaisi aivan uutta autoa, mutta voisivat palkkion avulla vaihtaa vähän uudempaan.

– Siitä syntyy ketjureaktio. Silloin ei vaadita kovin paljon rahaa, jotta vaihto lähtisi käyntiin, Krafft sanoi.

Ruotsin liikenneasioista vastaava ministeri Tomas Eneroth pitää aloitetta kiinnostavana, mutta ei vielä lupaa sen toteutuvan.

– Kaikkia ehdotuksia, jotka parantavat liikenneturvallisuutta, tarkastelen huolellisesti. Meidän täytyy vähentää liikenneonnettomuuksissa kuolleiden ja loukkaantuneiden määrää, ministeri sanoi.

Viime vuonna Ruotsin liikenteessä kuoli 223 ihmistä . Virallisena tavoitteena on painaa luku nollaan.

Suomessa kuolleita on ollut suhteessa enemmän kuin Ruotsissa. Viime vuonna Suomen tieiikenteessä kuoli 205 ihmistä, kertoo Tilastokeskus .

Suomessa romutuspalkkio oli suosittu

Suomessa maksettiin viimeksi vuoden 2018 aikana romutuspalkkioita niille, jotka vaihtavat vanhan auton uuteen. Romutettavan auton piti olla ensirekisteröity vuonna 2007 tai aiemmin. Palkkio oli 1 500 euroa, kun vanhan auton sijaan hankki uuden, jonka hiilidioksidipäästöt olivat korkeintaan 110 grammaa kilometriltä.

Ladattavan hybridin, sähköauton, etanoli- tai kaasukäyttöisen auton hankkijalle maksettiin 2 500 euron romutuspalkkkio.

Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan vuoden 2018 kampanjan avulla liikenteestä poistettiin noin 6 700 keskimäärin yli 17-vuotiasta autoa.

Ensimmäinen romutuspalkkiokokeilu järjestettiin Suomessa vuonna 2015, jolloin yhteensä 1 500 euron palkkioihin varattu määräraha loppui kesken, kun kampanja osoittautui odottamattoman suosituksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden pakkolomat alkavat aikaisintaan toukokuussa
 2. Palvelusetelisäännöt uusiksi yhden äänen erolla Lahdessa – SDP ja kokoomus täysin eri linjoilla
 3. 2.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä lisääntyi edellispäivästä kuudella
 4. Hollola lomauttamassa koulunkäyntiavustajia, lastenhoitajia ja siivoajia – yt-neuvottelut päättyvät perjantaina
 5. Piti ampua sika, ammuttiinkin vanki – venäläisten sotavankien elämä Suomessa on monilla paikkakunnilla yhä arka aihe, uusi romaani kertoo kohtaloista Päijät-Hämeessä
 6. Poliisi: Pohjoiseen kulkeva liikenne saattaa ruuhkautua illalla Nelostiellä Mäntsälässä
 7. Asukasyhdistyksen viime hetken vetoomus tehosi: Uudenmaankadun varren kuuset säästyvät sittenkin
 8. Showmies purkaa sydäntään YouTubessa – tubettajatähti Herbalisti on avautunut faneilleen elämänsä kipukohdista ja kerännyt netissä miljoonayleisön
 9. Orimattilan kaupunki varautuu yt-neuvotteluihin koronatilanteen takia
 10. Karisma jättää perimättä kahviloilta ja ravintoloilta vuokraa
 11. Lahden keskustan isot liikenneratkaisut siirtyvät kauas tulevaisuuteen – "Turha tuoda käsittelyyn tällä valtuustokaudella"
 12. Lahden Sokos supistaa ilta-aukioloaan, sunnuntaisin kokonaan kiinni
 13. Talvirenkaiden käyttö muuttuu uudessa tieliikennelaissa
 14. Korkeakoulujen harjoitteluja on peruttu ja siirretty – Tiede- ja kulttuuriministeri Kosonen: "Opintoajat voivat pidentyä poikkeusolojen vuoksi"
 15. Asikkalainen Pihamaan tila sai ruokakulttuuripalkinnon

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.