Kuohunta äärioikeiston tuesta jatkuu Saksan Thüringenissa – tuhannet osoittaneet mieltään

Mielenosoittajat ovat kantaneet muun muassa fasismia ja natsismia vastustaneita kylttejä Erfurtissa Saksassa. AFP / LEHTIKUVA
STT AFP

STT AFP

Saksassa kuohunta Thüringenin osavaltion viimeviikkoisesta pääministerivalinnasta on jatkunut tänään. Tuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään osavaltion pääkaupungissa Erfurtissa vastustaakseen äärioikeistoa.

Mielenosoittajat ovat kantaneet muun muassa fasismia ja natsismia vastustaneita kylttejä.

Saksassa on kuohunut sen jälkeen, kun osavaltion pääministeriksi valittiin Vapaan demokraattipuolueen (FDP) Thomas Kemmerich. Kritiikkiä synnytti se, että hänet valittiin osittain äärioikeistolaisen puolueen AfD:n tuella. Aiemmin Saksan puolueet ovat kieltäytyneet yhteistyöstä AfD:n kanssa. Kemmerichiä tukivat hänen oman puolueensa ja AfD:n lisäksi kristillisdemokraatit (CDU).

Kohun vuoksi Kemmerich erosi virastaan vain päivä valintansa jälkeen ja pyysi uusien vaalien järjestämistä osavaltiossa.

Tapahtumat johtivat muun muassa ministerieroon

Pienen osavaltion pääministerin valinta aiheutti useita mielenosoituksia ympäri Saksaa ja laajemman poliittisen kriisin.

Maanantaina kerrottiin, että liittokansleri Angela Merkelin seuraajaksi uumoiltu puolustusministeri Annegret Kramp-Karrenbauer ei asetu ehdolle tulevaksi liittokansleriksi. Hän ei myöskään jatka kristillisdemokraattien johtajana ensi vuoden liittopäivävaaleissa.

Kramp-Karrenbaueria on syytetty siitä, että hän ei ole saanut puolueen rivejä yhtenäiseksi. Asiat kulminoituvat osittain juuri siihen, ettei hän saanut kristillisdemokraattien paikallisosastoa olemaan äänestämättä yhteisrintamassa AfD:n kanssa Thüringenissa.

Kohun vuoksi Merkel myös käytännössä erotti ministerinsä ja puoluetoverinsa Christian Hirten, joka oli onnitellut Kemmerichiä tämän voitosta.

AfD voi seuraavaksi tukea vasemmistoehdokasta ja luoda uuden pattitilanteen

Muiden Saksan puolueiden paitsi AfD:n on määrä tavata maanantaina ja keskustella siitä, miten osavaltion tilanteessa edetään.

AfD on seuraavaksi suunnitellut mahdollisesti tukevansa osavaltion ex-pääministeriä, vasemmiston Bodo Ramelowia, mikä voisi johtaa jälleen pääministerin eroon ja uuteen poliittiseen pattitilanteeseen. Yhdeksi vaihtoehdoksi kriisistä selviämiseen on arvioitu muun muassa vähemmistöhallituksen muodostamista.

Islamia ja maahanmuuttoa vastustava AfD on kerännyt tukea entisen Itä-Saksan alueella sijaitsevassa Thüringenissa, jossa on kärsitty esimerkiksi hitaammasta talouskasvusta kuin muualla maassa. Puolue onkin ratsastanut retoriikalla, jonka mukaan Saksan eliitti on unohtanut maan itäosan tavalliset työntekijät.

Puoluetta johtaa alueella Björn Höcke, jota pidetään yhtenä puolueen radikaaleimmista politiikoista. Hän on muun muassa vaatinut Saksaa tekemään "180 asteen käännöksen" natsi-Saksan aikaisten rikosten sovittamisessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. 29.3. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 27 - epidemiatilanne ollut viikonloppuna rauhallinen
 2. Henkilöauton kuljettaja ajoi kahteen otteeseen läpi poliisin tiesulusta - poliisiauto suistui takaa-ajossa tieltä katolleen Orimattilassa
 3. Kotona leivotaan nyt paljon pullaa ja muutakin – katso ESS:n lukijoiden kuvat ihanista leipomuksista
 4. Maakuntarajan sulkeminen sai joidenkin hulluuden kukkimaan - ensimmäinen päivä Levannon tarkastuspaikalla Nelostiellä sujui pääosin rauhallisesti
 5. Lahden Talojen senioritalossa Kerinkalliossa asuva Milla Scott on huolissaan koronaviruksen leviämisestä yleisissä tiloissa – "Pitäisi tehdä enemmän"
 6. Vesilinnut pääsevät syksyllä omaan kotiin – Heinolan Lintutarhalle rakennettavassa talossa on 450 neliötä ja erikoinen viherkatto
 7. "Söin väkisin, vaikka ei ollut nälkä eikä tehnyt mieli" – Henriikka Pitkänen, 33, opetteli personal trainerin avulla uudet ruokailutottumukset, laihtui ja rakastui amerikkalaiseen jalkapalloon
 8. Ikivihreät iskelmätähdet eivät suostu sammumaan – koronavirus katkaisi yli 70-vuotiaiden tähtien keikkaputken, mutta usean ura jatkuu edelleen
 9. Kisajärjestäjiä koetellaan kovin autourheilussa Lahden seudulla – ensin leuto talvi, nyt korona
 10. Ira Blomberg-Kantsilan kolumni: Uimahalliuskovainen väijytti minut – ja vieläpä lähes alastomana
 11. Portit auki – kummankin puolen Kimolan sulkua pannaan paikkoja kuntoon matkailijoita varten
 12. "Se oli taistelua joka vaiheessa" – Naisten asepalvelus täyttää huhtikuun alussa 25 vuotta, ja siitä on kiittäminen Kaarina Buure-Hägglundia
 13. Pääkirjoitus: Pormestarin valinnassa on olennaista avoimuus ja läpinäkyvyys
 14. Markus Pirttijoen Esalainen: Megatrendi, joka alkoi järkkyä vain viikoissa
 15. Museot tarjoavat taide-elämyksiä nyt verkossa – nettipalvelut ovat houkutelleet hyvin kävijöitä: "Kasvua on ollut 1 144 prosenttia"

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.