Kiinassa koronavirukseen on kuollut jo yli 1 500 ihmistä – nyt desinfioidaan jo seteleitä viruksen leviämisen estämiseksi

Lääkintähenkilökunta valmistautui lähtemään potilaskäynnille Kiinan Zhangjiakoussa. AFP / LEHTIKUVA
STT AFP

STT AFP

Kiinassa on alettu desinfioida ja varastoida käytettyjä seteleitä koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Kiinan keskuspankin mukaan pankit käyttävät ultraviolettia valoa tai korkeita lämpötiloja setelien puhdistamiseksi. Käteisrahat pannaan sen jälkeen varastoon viikoksi tai kahdeksi, ennen kuin ne päästetään uudelleen kiertoon.

Keskuspankin varapääjohtaja Fan Yifei ilmoitti, että pankkeja on kehotettu antamaan asiakkailleen uusia seteleitä aina kun mahdollista.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan koronavirus saattaa levitä pisaratartunnan lisäksi myös esineiden kautta.

Epäselväksi kuitenkin jää, kuinka suuri vaikutus setelien puhdistamisella on, sillä kiinalaiset ovat pitkälti siirtyneet käyttämään mobiilimaksuja käteisen sijasta.

Kiinassa koronavirukseen on tähän mennessä kuollut ainakin yli 1 500 ihmistä, kertovat maan viranomaiset. Uusia viruskuolemia on ainakin 143.

Uusia tartuntoja on eilisen jälkeen todettu yli 2 600. Eilen uusia tartuntoja todettiin noin kaksinkertainen määrä.

Koko maassa yli 66 000 ihmistä on sairastunut virukseen. Tartunnoista suurin osa on todettu Hubeissa, jonka pääkaupungista Wuhanista viruksen uskotaan lähteneen leviämään joulukuun lopussa.

Mistä ruokaa wuhanilaisille?

Viranomaisten mukaan hoitohenkilökunnasta yli 1 700 on sairastunut virukseen. Kuusi on kuollut.

Lääkärien ja hoitajien riski saada tartunta on suuri etenkin siksi, että hengityssuojaimista ja muista suojavarusteista on pulaa. Esimerkiksi Wuhanissa monet lääkärit joutuvat kohtaamaan potilaat ilman suojamaskeja tai käyttämään uudelleen samoja suojavarusteita, vaikka niitä pitäisi vaihtaa uusiin säännöllisesti.

Kiina kertoi pari päivää sitten muuttaneensa tartuntojen määrittelytapaa, mikä nosti raportoitujen tartuntojen määrää merkittävästi. Torstaina tartuntojen määrän kerrottiin kasvaneen lähes 15 000:lla edeltävän päivän lukuun verrattuna.

Tuolloin tartuntoihin lisättiin kliinisesti vahvistetut tapaukset, jotka oli todettu esimerkiksi kuvantamalla. Aikaisemmin tartunta määriteltiin uutistoimisto AFP:n mukaan laboratoriotesteillä.

Wuhanin eristystoimet ovat koventuneet, sillä ihmisten liikkumista on rajoitettu yhä enemmän. Uutistoimisto Bloombergin mukaan kaupunkilaiset eivät saa poistua naapurustoistaan. Ainoa hyväksyttävä syy poistua on hoitoon hakeutuminen.

Epäselvää on, miten kaupungin asukkaat saavat esimerkiksi ruokaa. Muissa eristetyissä kaupungeissa ihmiset ovat silloin tällöin saaneet käydä ostamassa elintarvikkeita.

Yhdysvallat aikoo evakuoida kansalaisensa eristetyltä risteilyalukselta

Yhdysvallat aikoo evakuoida maan kansalaiset Japanin Jokohamassa eristetyltä risteilyalukselta. Diamond Princess on ollut karanteenissa helmikuun alusta lähtien.

Amerikkalaisia pois hakeva lento lähtee matkaan huomenna sunnuntaina, ilmoitti Yhdysvaltojen suurlähetystö Tokiossa. Evakuoidut määrätään kuitenkin kahden viikon mittaiseen karanteeniin paluunsa jälkeen. Aluksella on noin 380 amerikkalaista.

– Matkustajat tutkitaan oireiden varalta ja varmistamme, että oireilevat matkustajat saavat tarvittavan hoidon Japanissa, jos he eivät voi nousta lennolle. Jos päätätte olla palaamatta tällä lennolla, pääsette Yhdysvaltoihin vasta myöhemmin, kirjoitti suurlähetystö kirjeessä amerikkalaisille.

Risteilyaluksella on todettu yli 200 koronavirustartuntaa. Kun karanteeni alkoi, oli aluksella noin 3 700 ihmistä. Tartunnan saaneet ja muut hoitoa tarvitsevat on viety paikallisiin sairaaloihin hoitoon.

Loput alukselle eristetyt matkustajat ja miehistön jäsenet joutuvat jäämään karanteeniin ainakin 19. helmikuuta asti.

Olohuonemaratoonari nousi somesankariksi

Juoksua harrastava kiinalaismies on koronaviruseristyksessä pitkästyessään napannut epävirallisen ennätyksen olohuonemaratonjuoksussa. 44-vuotias Pan Shancu ilmoittaa juosseensa 66 kilometrin matkan olohuoneessaan kuudessa tunnissa ja 41 minuutissa.

Pan kertoo mitanneensa matkaa urheilurannekkeellaan. Video hänen olohuonekierrostaan levisi laajalle kiinalaisessa Weibo-palvelussa. Pan kiersi kahdeksan metrin rataa huonekalujen ympäri.

– Aluksi vähän pyörrytti, mutta sitten siihen tottui, Hangzhoussa asuva Pan kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Hän vakuuttaa, ettei ole tömistelyllään häirinnyt alakerran asukkaita, vaan sanoo juoksevansa äänettömästi.

Pan juoksi aiemmin 30 kilometriä paikallaan kylpyhuoneessaan ja striimasi tuolloin suorituksensa nettiin.

– Olen keskustellut verkossa ihmisten kanssa ja olemme miettineet, mitä haluamme tehdä kun epidemia on ohi. Jotkut sanovat haluavansa syödä hyvin. Minä sanoin haluavani juosta 100 kilometriä ulkona, Pan kertoi.

Kiinan kommunistinen puolue on jakanut ohjeita kansalaisille, miten koronaviruseristyksen aikana voi kuntoilla. Koska ulkona liikkumista rajoitetaan, ihmiset kuntoilevat kävelemällä portaissa, punnertamalla lapset selässään ja nostelemalla vesipulloja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden LAD-taidekeskukseen tulee jättimäinen muraali
 2. Kaahari autoili Uudeltamaalta Hämeeseen, poliisi joutui takaa-ajoon - piikkimatto ja etälamautin käytössä Hollolassa
 3. Pääministeri Marin suomii kuntia ja sairaanhoitopiirejä huonosta valmistautumisesta koronaepidemiaan
 4. Sinfonia Lahden muusikot soittivat Finlandiaa kodeissaan, videosta tuli nettihitti – näin se tehtiin
 5. ESS ei saa syytteitä kunnianloukkauksesta: "Uutinen vastaa sisällöltään niitä tietoja, joita kaupungintalon tapahtumista on saatu"
 6. Voice of Finland -kilpailun valmentajia itkettänyt orimattilalainen Henry Friman haluaa olla sinivalkoinen ääni ja tunteiden tulkki
 7. Likolammelle rakennetaan esteetön luontoreitti – LAB ja Lahti mukaan virkistysalueita kehittävään verkostoon
 8. Lahtelainen Eskolan Taide- ja Kehysliike lopettaa – yritykset hakevat nyt ahkerasti neuvoja koronavirusepidemian tuomiin vaikeuksiin
 9. Lahden Aluetaksi vei hävityn tarjouskilvan käräjille – hyvinvointiyhtymä saa haukut löysästä toiminnasta ja tasapuolisuuden puutteesta
 10. Vili Uuskallion Esalainen: Mikä ihmeen Oomi, nyt meni tunteisiin!
 11. Karanteenitreenit osa 4: Tessa Kakkonen nyrkkeilee nyt vain varjo seuranaan – "Onhan se tylsempää lyödä ilmaa kuin jotakuta toista"
 12. Pääkirjoitus: Kotimaisesta tuotannosta vihdoin apua maskipulaan
 13. Poliisit valvovat Uudenmaan rajaa jopa 16 tunnin vuoroissa, eläkkeelle jääneitä poliiseja palkattu ainakin Hämeessä
 14. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 15. Eläkkeelle jääminen voi parantaa elämänlaatua – Seija Moilasen, 68, yöuni parani niin, ettei päiväunille ole tarvetta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.