Ensi viikon huippukokouksessa budjettisopua etsitään läheltä Suomen viime vuonna laatimaa kompromissiehdotusta

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin tuoreessa luonnoksessa monivuotisen budjetin kokonaistasoksi ehdotetaan 1,074 prosenttia jäsenmaiden yhteenlasketusta bruttokansantulosta. AFP / LEHTIKUVA
STT

STT

Sopua EU:n tulevasta budjetista yritetään löytää melko läheltä Suomen viimevuotista kompromissiehdotusta. Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin tuoreessa luonnoksessa monivuotisen budjetin kokonaistasoksi ehdotetaan 1,074 prosenttia jäsenmaiden yhteenlasketusta bruttokansantulosta, mikä vastaa yli 1 094 miljardia euroa.

STT:n näkemät luonnosluvut ovat lähellä Suomen puheenjohtajamaana laatimaa viimevuotista kompromissiehdotusta. Siinä budjetin kooksi ehdotettiin 1,07:ää prosenttia.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus linjasi kuitenkin viikko sitten, että Suomelle mieluisa kokonaistaso olisi 1,06 prosenttia, eli kompromissiehdotusta ja Michelin perjantaina julki tullutta ehdotusta tiukempi linja.

EU-maiden johtajat kokoontuvat ensi viikon torstaina ylimääräiseen huippukokoukseen neuvottelemaan vuosien 2021–2027 rahankäytöstä. Kokousta edeltävä tunnelma on jännittynyt, sillä jäsenmaiden kannat ovat edelleen melko kaukana toisistaan.

Tiukinta linjaa edustaa "prosenttijengi", johon kuuluvat Ruotsi, Tanska, Hollanti ja Itävalta. Ne haluaisivat, että budjetin koko rajattaisiin yhteen prosenttiin jäsenmaiden yhteenlasketusta bruttokansantulosta.

Toista laitaa edustavat niin sanotut koheesion ystävät, suuri joukko itäisiä ja eteläisiä jäsenmaita, jotka vastustavat leikkauksia erityisesti koheesiorahoihin.

Suomi kulkee budjettikannallaan melko lailla keskitietä.

Oikeusvaltiomekanismi edelleen mukana

Michelin luonnos eroaa Suomen kompromissiehdotuksesta muun muassa siinä, että siihen on sisällytetty vihreän ohjelman rahoitusta komission tammikuiseen ehdotukseen perustuen. Luonnokseen on sisällytetty 7,5 miljardin euron summa vihreään ohjelmaan kuuluvan reilun siirtymän rahaston tukemiseksi.

STT:n tietojen mukaan luonnokseen sisältyy edelleen oikeusvaltiomekanismi, jota Suomi edisti sinnikkäästi puheenjohtajakaudellaan ja kirjasi sen myös kompromissiehdotukseen.

Oikeusvaltiomekanismilla EU-rahan käyttöä sidottaisiin oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen. Toistaiseksi ei ole vielä määritelty tarkemmin, millaiset tilanteet lopulta laukaisisivat mekanismin.

EU-maiden olisi löydettävä sopu tulevien vuosien budjetista tämän vuoden aikana, muuten rahoitusohjelmiin voi tulla häiriöitä. Budjettineuvotteluja on mutkistanut se, että suuri nettomaksajamaa Britannia jätti unionin tammikuun lopussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden pakkolomat alkavat aikaisintaan toukokuussa
 2. Palvelusetelisäännöt uusiksi yhden äänen erolla Lahdessa – SDP ja kokoomus täysin eri linjoilla
 3. 2.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä lisääntyi edellispäivästä kuudella
 4. Hollola lomauttamassa koulunkäyntiavustajia, lastenhoitajia ja siivoajia – yt-neuvottelut päättyvät perjantaina
 5. Piti ampua sika, ammuttiinkin vanki – venäläisten sotavankien elämä Suomessa on monilla paikkakunnilla yhä arka aihe, uusi romaani kertoo kohtaloista Päijät-Hämeessä
 6. Poliisi: Pohjoiseen kulkeva liikenne saattaa ruuhkautua illalla Nelostiellä Mäntsälässä
 7. Asukasyhdistyksen viime hetken vetoomus tehosi: Uudenmaankadun varren kuuset säästyvät sittenkin
 8. Showmies purkaa sydäntään YouTubessa – tubettajatähti Herbalisti on avautunut faneilleen elämänsä kipukohdista ja kerännyt netissä miljoonayleisön
 9. Orimattilan kaupunki varautuu yt-neuvotteluihin koronatilanteen takia
 10. Karisma jättää perimättä kahviloilta ja ravintoloilta vuokraa
 11. Lahden keskustan isot liikenneratkaisut siirtyvät kauas tulevaisuuteen – "Turha tuoda käsittelyyn tällä valtuustokaudella"
 12. Lahden Sokos supistaa ilta-aukioloaan, sunnuntaisin kokonaan kiinni
 13. Talvirenkaiden käyttö muuttuu uudessa tieliikennelaissa
 14. Korkeakoulujen harjoitteluja on peruttu ja siirretty – Tiede- ja kulttuuriministeri Kosonen: "Opintoajat voivat pidentyä poikkeusolojen vuoksi"
 15. Asikkalainen Pihamaan tila sai ruokakulttuuripalkinnon

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.