Ensi viikon huippukokouksessa budjettisopua etsitään läheltä Suomen viime vuonna laatimaa kompromissiehdotusta

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin tuoreessa luonnoksessa monivuotisen budjetin kokonaistasoksi ehdotetaan 1,074 prosenttia jäsenmaiden yhteenlasketusta bruttokansantulosta. AFP / LEHTIKUVA
STT

STT

Sopua EU:n tulevasta budjetista yritetään löytää melko läheltä Suomen viimevuotista kompromissiehdotusta. Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin tuoreessa luonnoksessa monivuotisen budjetin kokonaistasoksi ehdotetaan 1,074 prosenttia jäsenmaiden yhteenlasketusta bruttokansantulosta, mikä vastaa yli 1 094 miljardia euroa.

STT:n näkemät luonnosluvut ovat lähellä Suomen puheenjohtajamaana laatimaa viimevuotista kompromissiehdotusta. Siinä budjetin kooksi ehdotettiin 1,07:ää prosenttia.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus linjasi kuitenkin viikko sitten, että Suomelle mieluisa kokonaistaso olisi 1,06 prosenttia, eli kompromissiehdotusta ja Michelin perjantaina julki tullutta ehdotusta tiukempi linja.

EU-maiden johtajat kokoontuvat ensi viikon torstaina ylimääräiseen huippukokoukseen neuvottelemaan vuosien 2021–2027 rahankäytöstä. Kokousta edeltävä tunnelma on jännittynyt, sillä jäsenmaiden kannat ovat edelleen melko kaukana toisistaan.

Tiukinta linjaa edustaa "prosenttijengi", johon kuuluvat Ruotsi, Tanska, Hollanti ja Itävalta. Ne haluaisivat, että budjetin koko rajattaisiin yhteen prosenttiin jäsenmaiden yhteenlasketusta bruttokansantulosta.

Toista laitaa edustavat niin sanotut koheesion ystävät, suuri joukko itäisiä ja eteläisiä jäsenmaita, jotka vastustavat leikkauksia erityisesti koheesiorahoihin.

Suomi kulkee budjettikannallaan melko lailla keskitietä.

Oikeusvaltiomekanismi edelleen mukana

Michelin luonnos eroaa Suomen kompromissiehdotuksesta muun muassa siinä, että siihen on sisällytetty vihreän ohjelman rahoitusta komission tammikuiseen ehdotukseen perustuen. Luonnokseen on sisällytetty 7,5 miljardin euron summa vihreään ohjelmaan kuuluvan reilun siirtymän rahaston tukemiseksi.

STT:n tietojen mukaan luonnokseen sisältyy edelleen oikeusvaltiomekanismi, jota Suomi edisti sinnikkäästi puheenjohtajakaudellaan ja kirjasi sen myös kompromissiehdotukseen.

Oikeusvaltiomekanismilla EU-rahan käyttöä sidottaisiin oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen. Toistaiseksi ei ole vielä määritelty tarkemmin, millaiset tilanteet lopulta laukaisisivat mekanismin.

EU-maiden olisi löydettävä sopu tulevien vuosien budjetista tämän vuoden aikana, muuten rahoitusohjelmiin voi tulla häiriöitä. Budjettineuvotteluja on mutkistanut se, että suuri nettomaksajamaa Britannia jätti unionin tammikuun lopussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 2. Lähteet arvioivat: Pelicans teki helmikuun pelaajakaupoilla ainakin 300 000 euron säästöt
 3. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina - pelastuslaitos raivannut puita vielä maanantaina
 4. Salppuri läpäisi lumikontrollin, mutta yhdistetyn reittiin tulee muutos – koulujen väliset hiihtokisat peruttiin
 5. Teatteriarvio: Karnevaali 2020 on lumoava ylistyslaulu ihmiselle, vapaudelle ja elämän ikuiselle kiertokululle
 6. Hovioikeus piti käräjätuomarin kielenkäyttöä "osittain värikkäänä ja jopa epäasiallisena", hän ei silti ollut esteellinen
 7. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 8. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 9. Antti Hänninen kaasutteli toiseksi enduron SM-sarjan avauksessa Hollolassa
 10. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 11. Palveluseteli toi varhaiskasvatukseen noin 200 lasta lisää Lahdessa – kaupunki vältti kahden uuden päiväkodin rakentamisen
 12. Poliisi: raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa
 13. Ministeri Lintilän ykköshuoli koronaviruksesta: "Alihankintaketju tyssää Kiinaan"
 14. Orimattilalainen Outi Kyöstilä on kertonut avoimesti lihavuusleikkauksestaan – "Ilo ja energia ovat palanneet elämääni", sanoo 48 kiloa kevyempi Kyöstilä
 15. Helsingin keskustakirjasto Oodin puukotusta tutkitaan pariskunnan tekemänä törkeänä ryöstönä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.