Kuuluuko työntekijälle maksaa palkkaa laukun tarkastuksen ajalta? – Apple hävisi oikeusjutun ja joutuu pulittamaan miljoonia

Apple ei halunnut laskea tarkastuksia työaikaan. AFP / LEHTIKUVA
STT AFP

STT AFP

Teknologiajätti Apple on hävinnyt oikeusjutun, jossa kiisteltiin siitä, kuuluuko yhtiön maksaa työntekijöilleen laukuntarkastusten ajalta.

Kalifornian korkeimman oikeuden päätös merkitsee sitä, että Apple joutuu maksamaan myymälöidensä yli 12 000 työntekijälle miljoonia dollareita enemmän.

Tapaus kumpusi Applen linjauksesta, jonka mukaan myymälöiden työntekijöiden laukut ja elektroniset laitteet käydään läpi, kun he lähtevät töistä. Ennen tarkastusta työntekijöiden täytyy leimata itsensä ulos töistä kellokortilla, joten tarkastukseen kuluva aika on palkatonta.

Tarkastukseen kuluu aika normaalisti 5–20 minuuttia, mutta ruuhkaisina aikoina prosessi on saattanut työntekijöiden mukaan niellä jopa 45 minuuttia. Tarkastuksesta kieltäytyviä on rankaistu kurinpitotoimilla, jopa työnsuhteiden katkaisulla.

Alempi tuomioistuin oli asettunut Applen puolelle ja todennut, ettei työntekijöiden odotusaikaa voida lukea työajaksi Kalifornian lain mukaan.

Korkein oikeus piti teknologiajätin selityksiä ristiriitaisina

Osavaltion korkein oikeus kuitenkin torppasi Applen argumentin, jonka mukaan työntekijät voisivat helposti välttää tarkastukseen joutumisen, jos he eivät toisi laukkua tai puhelinta työpaikalle.

Oikeus siteerasi päätöksessään Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätöstä vuodelta 2014 ja totesi, että matkapuhelimet "ovat nyt niin kokonaisvaltainen ja jatkuva osa jokapäiväistä elämää, että jopa Marsista tullut vierailija voisi ajatella niiden olevan tärkeä osa ihmisen anatomiaa."

Oikeus piti Applen argumenttia ironisena ja epäjohdonmukaisena.

– Se kuvailee iPhonea tarpeettomaksi omille työntekijöilleen, mikä on ristiriidassa sen kanssa, että se kuvailee iPhonea oleelliseksi osaksi kaikkien muiden elämää, oikeus huomautti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ostarilla: Kauppa meni, parturit ja baarit jäivät – Tonttilan asukkaille ostari on kulttuurin kehto ja olohuone
 2. Myrsky katkonut sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina
 3. Oodin puukotuksen uhrin vammat ovat luultua vakavammat, poliisi tutkii tapon yrityksenä
 4. Salppurin perinteinen hiihtokoitos loi haasteen – "Rankka reitti, mutta on kiva hiihtää samoja latuja kuin maailman huiput"
 5. Myrsky riepottelee sekä maalla että merellä – roudan vähäisyyden vuoksi puut saattavat kaatua myrskyssä normaalia herkemmin
 6. Sykkeen R-kioski Lahdessa lahjoitti 1000 euroa urheiluseura Salpikselle
 7. Ostarilla: Tonttilan ostari on olohuone, joka sykkii elämää karun ulkokuoren takana, katso kuvagalleria
 8. Lukijalta: Kaupunginjohtaja Pekka Timonen: Päätökset Lahti Energiasta tehdään oikeiden tietojen pohjalta
 9. "Vaihtoehdot olivat aseelliset ryöstöt tai luontoala" – Varuskunnan lakkautus vei yliluutnantti Mikko Kettuselta, 40, kutsumustyön, mutta nyt metsä elättää sissin jälleen
 10. Minisalpausselkä veti hiihtäjiä ympäri Etelä-Suomen, katso kuvat
 11. Konserttiarvio: Diandra sytytti Bond-huuman Sibeliustalossa
 12. Päijät-Hämeen tanssiala palkitsi Jannika B:n Kultaiset askeleet -gaalassa
 13. Näkökulma: Pelaaminen voi olla tavoite – jotain on mennyt pieleen jo ennen kuin nuori hautautuu kotiinsa
 14. Rovanperä teki historiaa nousemalla palkintopallille Ruotsin kurarallissa – Brittikuljettaja Evans otti voiton
 15. Sydämen eteisvärinä iskee yhä useampaan – kehnosti hoidettu verenpainetauti on tavallinen syy joskus päiväkausiakin kestävään tykytyskohtaukseen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.