Kuuluuko työntekijälle maksaa palkkaa laukun tarkastuksen ajalta? – Apple hävisi oikeusjutun ja joutuu pulittamaan miljoonia

Apple ei halunnut laskea tarkastuksia työaikaan. AFP / LEHTIKUVA
STT AFP

STT AFP

Teknologiajätti Apple on hävinnyt oikeusjutun, jossa kiisteltiin siitä, kuuluuko yhtiön maksaa työntekijöilleen laukuntarkastusten ajalta.

Kalifornian korkeimman oikeuden päätös merkitsee sitä, että Apple joutuu maksamaan myymälöidensä yli 12 000 työntekijälle miljoonia dollareita enemmän.

Tapaus kumpusi Applen linjauksesta, jonka mukaan myymälöiden työntekijöiden laukut ja elektroniset laitteet käydään läpi, kun he lähtevät töistä. Ennen tarkastusta työntekijöiden täytyy leimata itsensä ulos töistä kellokortilla, joten tarkastukseen kuluva aika on palkatonta.

Tarkastukseen kuluu aika normaalisti 5–20 minuuttia, mutta ruuhkaisina aikoina prosessi on saattanut työntekijöiden mukaan niellä jopa 45 minuuttia. Tarkastuksesta kieltäytyviä on rankaistu kurinpitotoimilla, jopa työnsuhteiden katkaisulla.

Alempi tuomioistuin oli asettunut Applen puolelle ja todennut, ettei työntekijöiden odotusaikaa voida lukea työajaksi Kalifornian lain mukaan.

Korkein oikeus piti teknologiajätin selityksiä ristiriitaisina

Osavaltion korkein oikeus kuitenkin torppasi Applen argumentin, jonka mukaan työntekijät voisivat helposti välttää tarkastukseen joutumisen, jos he eivät toisi laukkua tai puhelinta työpaikalle.

Oikeus siteerasi päätöksessään Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätöstä vuodelta 2014 ja totesi, että matkapuhelimet "ovat nyt niin kokonaisvaltainen ja jatkuva osa jokapäiväistä elämää, että jopa Marsista tullut vierailija voisi ajatella niiden olevan tärkeä osa ihmisen anatomiaa."

Oikeus piti Applen argumenttia ironisena ja epäjohdonmukaisena.

– Se kuvailee iPhonea tarpeettomaksi omille työntekijöilleen, mikä on ristiriidassa sen kanssa, että se kuvailee iPhonea oleelliseksi osaksi kaikkien muiden elämää, oikeus huomautti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. 8.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Koronatartuntojen määrä ei ole kasvanut - Päijät-Hämeessä 46 tartuntaa
 2. Lahden LAD-taidekeskukseen tulee jättimäinen muraali
 3. Kaahari autoili Uudeltamaalta Hämeeseen, poliisi joutui takaa-ajoon - piikkimatto ja etälamautin käytössä Hollolassa
 4. Sinfonia Lahden muusikot soittivat Finlandiaa kodeissaan, videosta tuli nettihitti – näin se tehtiin
 5. ESS ei saa syytteitä kunnianloukkauksesta: "Uutinen vastaa sisällöltään niitä tietoja, joita kaupungintalon tapahtumista on saatu"
 6. Voice of Finland -kilpailun valmentajia itkettänyt orimattilalainen Henry Friman haluaa olla sinivalkoinen ääni ja tunteiden tulkki
 7. Likolammelle rakennetaan esteetön luontoreitti – LAB ja Lahti mukaan virkistysalueita kehittävään verkostoon
 8. Lahtelainen Eskolan Taide- ja Kehysliike lopettaa – yritykset hakevat nyt ahkerasti neuvoja koronavirusepidemian tuomiin vaikeuksiin
 9. Lahden Aluetaksi vei hävityn tarjouskilvan käräjille – hyvinvointiyhtymä saa haukut löysästä toiminnasta ja tasapuolisuuden puutteesta
 10. Vili Uuskallion Esalainen: Mikä ihmeen Oomi, nyt meni tunteisiin!
 11. Karanteenitreenit osa 4: Tessa Kakkonen nyrkkeilee nyt vain varjo seuranaan – "Onhan se tylsempää lyödä ilmaa kuin jotakuta toista"
 12. Pääkirjoitus: Kotimaisesta tuotannosta vihdoin apua maskipulaan
 13. Poliisit valvovat Uudenmaan rajaa jopa 16 tunnin vuoroissa, eläkkeelle jääneitä poliiseja palkattu ainakin Hämeessä
 14. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 15. Eläkkeelle jääminen voi parantaa elämänlaatua – Seija Moilasen, 68, yöuni parani niin, ettei päiväunille ole tarvetta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.