Eduskunnassa keskusteltiin siirtymisestä kesäaikaan – esitys kellojen siirtämisen lopettamiseksi on EU:ssa jumissa

Kellonaikaa on veivattu Suomessa vuodesta 1981 lähtien. -Koivisto Antti Aimo-Koivisto / LEHTIKUVA
STT

STT

Eduskunnassa käytiin torstaina lähetekeskustelu kansalaisaloitteesta, jossa esitetään siirtymistä pysyvästi kesäaikaan. Lähes 54 000 kannatusilmoitusta kerännyt aloite luovutettiin eduskunnalle marraskuussa.

Kellojen kääntämisen lopettaminen sai kannatusta lähetekeskustelussa puheenvuoroja pitäneiltä kansanedustajilta, mutta heidän joukossaan oli sekä kesä- että talviajan kannattajia.

Viime vaalikaudella eduskunnassa käsiteltiin puolestaan kansalaisaloitetta, jossa ehdotettiin pysyvästi talviajassa pysymistä. Aloite hylättiin, koska Suomi ei voi päättää kellojen kääntämisen lopettamisesta yksinään. Vuodesta 1996 Suomessa on vaihdettu aikaa yhteisen EU-käytännön mukaisesti.

Suomi teki toissa vuonna EU:ssa aloitteen kellojen siirtämisen lopettamisesta, ja esitys hyväksyttiin EU-parlamentissa viime vuonna. Asia ei ole kuitenkaan edennyt, koska jäsenmaat eivät ole päässeet siitä yhteisymmärrykseen.

Alustava tavoite on ollut, että EU:ssa luovuttaisiin kellonaikojen siirtelystä vuonna 2021. Pääministerinä vielä viime vuoden lokakuussa toiminut Antti Rinne (sd.) kuitenkin totesi tuolloin, että näyttää epävarmalta, pystyykö EU lopettamaan kellojen siirtelyn suunnitellun aikataulun mukaisesti. Rinne sanoi, että asiasta ei näytä vielä olevan jäsenmaiden kesken yksimielisyyttä.

Kellonaikaa on veivattu Suomessa vuodesta 1981 lähtien, joskin ensimmäinen kesäaikakokeilu tehtiin jo vuonna 1942.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.