Komission ennuste: Suomen talous jatkaa kasvua kotitalouksien kulutuksen ja kasvuhakuisen finanssipolitiikan tuella

Talouskomissaari Paolo Gentiloni kuvailee eurooppalaisia talousnäkymiä vakaiksi, vaikka kasvu pysyy tulevina vuosina hillittynä. AFP / LEHTIKUVA
STT

STT

Euroopan komissio ennustaa, että Suomen talouskasvu on tänä vuonna 1,5 prosenttia. Kasvua tukevat muun muassa kotitalouksien kulutus sekä kasvuhakuinen finanssipolitiikka. Talouskasvun kuitenkin ennustetaan hidastuvan ensi vuonna 1,0 prosenttiin.

Näin ollen Suomen kasvuvauhti on vielä tänä vuonna EU- ja euroalueiden keskiarvojen yläpuolella, mutta ensi vuonna Suomi uhkaa tipahtaa hitaampaan joukkoon.

Komissio ennakoi, että EU-jäsenmaiden bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 1,4 prosenttia ja tahti pysyy samana myös tulevana vuonna.

Ennustettu kasvuvauhti on hitaampaa kuin vielä syksyllä arvioitiin. Silloin ennuste tälle vuodelle oli 1,5 prosenttia.

Euroalueella kasvu on niin ikään maltillista. Komissio arvioi tämän ja ensi vuoden kasvuluvuiksi 1,2 prosenttia.

Talouskomissaari Paolo Gentiloni kuvailee eurooppalaisia talousnäkymiä vakaiksi, vaikka kasvu pysyy tulevina vuosina hillittynä.

– Olemme nähneet myös rohkaisevaa kehitystä sen osalta, että kauppajännitteet ovat vähentyneet ja sopimukseton brexit vältettiin, Gentiloni sanoo tiedotteessa.

Epävarmuus jatkuu

Maailmantaloutta ympäröivät riskit eivät kuitenkaan ole täysin hälventyneet. Uutta epävarmuutta luo muun muassa epäselvyys EU:n ja Britannian tulevasta suhteesta tämän vuoden siirtymäajan jälkeen.

Uusi uhka on myös koronavirus. Komissio pitää lähtöoletuksena sitä, että virusepidemian huippu saavutetaan alkuvuoden aikana ja globaalit vaikutukset jäävät suhteellisen rajatuiksi. Epidemian pidentyessä vaikutukset maailmantalouteen todennäköisesti kasvavat, komissio huomauttaa.

Kasvu EU:ssa perustuukin monelta osin kotimarkkinoihin. Komissio arvioi, että eurooppalaista talouskasvua tukevat erityisesti työllisyyden kasvu ja kotitalouksien kulutus, joka jatkuu vahvana ansiotason nousun myötä.

Komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis kehottaa jäsenmaita käyttämään tämän tyynen sään hetken hyödyksi ja varautumaan tulevaan esimerkiksi kasvua tukevilla rakenneuudistuksilla.

– Maiden, joilla on runsaasti julkista velkaa, olisi lisäksi vahvistettava puolustustaan maltillisella finanssipolitiikalla, Dombrovskis sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden sivistyslautakunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen neljän ryhmäperhepäiväkodin toiminnan keskeyttämisestä: "Kevein perustein tällaista päätöstä ei ole tehty"
 2. Kevätaurinko hellii tänään - alkuvuoden lämpöennätys meni rikki Päijät-Hämeessä
 3. 7.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Keskussairaalan työntekijällä todettiin koronatartunta - altistuneina kolme potilasta ja yhdeksän työntekijää
 4. Karu totuus vanhusten kotihoidosta selvisi: "Emme pysty suojautumaan koronakriisissä"
 5. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 6. Fysioterapeutti Aino Kosonen vetää jumppaa – kymmenet ihmiset kuntoilevat live-lähetyksen tahtiin omissa kodeissaan
 7. Humalaiset huitoivat toisiaan Lahden yössä, molemmille sakkoa
 8. Lahden Kujalaan nousee raskaan liikenteen palvelukeskus – pitkät ajoneuvoyhdistelmät otettu erityisesti huomioon
 9. Ainopuiston teatteri peruu kesän esityksensä
 10. Hoivakotien koronaviruskuolemat muualla maassa eivät johda uusiin varotoimiin Päijät-Hämeessä – "Ei toistaiseksi, koska epidemiaa ei ole"
 11. Hämeen poliisi pyytää havaintoja Lammin Porraskoskelta
 12. Mikä käy sote-alan pienten yritysten Päijät-Hämeessä, kun hyvinvointiyhtymän iso yhteisyritys aloittaa?
 13. Onko golf superkesän vai katastrofin kynnyksellä?
 14. Koulukiusattu kympin tyttö teki esiintymisestä itselleen ammatin – Orimattilasta lähtöisin oleva Niina Sainius on välillä polttanut itsensä yrittäjänä myös loppuun
 15. Ruokailu siirtyi Päijät-Hämeessäkin noutoaikaan – maakunnan yritykset polkaisivat pystyyn myös omia kotiinkuljetuksia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.