Teknologian- ja kemianteollisuuden neuvottelutulokset hyväksyttiin – Kemianteollisuus kiitti työntekijäjärjestöä

STT

STT

Työmarkkinajärjestöt ovat hyväksyneet neuvottelutuloksen teknologian- ja kemianteollisuuden ylemmille toimihenkilöille.

Työntekijäjärjestö Ylemmät Toimihenkilöt YTN sekä työnantajia edustavat Teknologiateollisuus ja Kemianteollisuus tiedottivat ratkaisustaan torstaina. Sopimuskaudella alojen ansiot nousevat noin 3,3 prosenttia ja palkattomat kiky-tunnit poistuvat.

Kummassakin sopimuksessa kiky-tuntien tilalle on etsitty korvaavia malleja. Teknologiateollisuus kertoo, että jatkossa työnantaja voi tietyissä tilanteissa osoittaa ylemmälle toimihenkilölle 16 tuntia lisätyötä sekä sijoittaa yhden koulutuspäivän vapaapäivälle. Näistä kaikista tunneista maksetaan peruspalkka ilman lisiä tai korotuksia.

– Työaikaratkaisu räätälöitiin juuri tälle henkilöstöryhmälle sopivaksi, järjestön neuvottelujohtaja Jarkko Ruohoniemi kertoo tiedotteessa.

YTN:n puheenjohtaja Teemu Hankamäki sanoo tiedotteessa olevansa tyytyväinen, että ensimmäiset sopimukset on vaikealla liittokierroksella saatu ja suma lähtee vihdoin purkautumaan. Lisäksi Hankamäen mukaan jäsenistön kannalta tärkein tavoite toteutuu, kun kiky-tunnit poistuvat sopimuksista.

– Inflaatioennusteisiin peilaten palkankorotukset pitänevät ylempien toimihenkilöiden ostovoiman ennallaan.

Kemianteollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Etu-Seppälä puolestaan kiittää palkansaajajärjestöä hyvästä neuvotteluhengestä.

– Neuvotteluja YTN:n kanssa leimasi koko prosessin ajan erittäin hyvä henki, joka edesauttoi yhteisen ratkaisun löytymistä ilman työtaistelu-uhkia, Etu-Seppälä sanoo tiedotteessa.

YTN:n ja Teknologiateollisuuden välinen sopimus koskee noin 61 000 ylempää toimihenkilöä ja se on teollisuuden toiseksi suurin työehtosopimus. YTN:n ja Kemianteollisuuden välisen sopimuksen piirissä on noin 6 000 ylempää toimihenkilöä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 2. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä
 3. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 4. SJK ei ole koskaan voittanut Lahdessa – Arkivuo, Zeqiri ja Imbongo nousevat FC Lahden avaukseen
 5. Lahtelainen kuvataiteilija Matti Koskela on kuollut
 6. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 7. Kansallisarkiston selvitys Vierumäen taistelusta: yli 300 kaatuneen määrä ei ole mahdollinen, suurin osa kaatuneista Lahden punakaartilaisia
 8. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 9. Suomessa kolme uutta koronavirustartuntaa muttei uusia kuolemia – tartunnan saaneiden keski-ikä laskenut epidemian kuluessa
 10. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 11. Ei tullutkaan peruspuujalka, vaan kolme leikkausta ja pysäyttäviä uutisia lääkäriltä, nyt Mikko Viitikko suitsuttaa fyssaria: "Saan olla kiitollinen, että hän otti asian vakavasti"
 12. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 13. Näppis: Miten turisti osaa tulla Lahden keskustaan?
 14. Kreikasta siirretty Suomeen pakolaislapsia ilman huoltajaa
 15. Lahtelainen Mimmi Vepsäläinen toivoi jo kymmenvuotiaana, että voisi tanssia koko ikänsä – kolmessa maassa opiskellut tanssija asuu taas kotikaupungissaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.