Lakko söi Postin tulosta vuoden lopussa – jäi neljäsosaan vuotta aiemmasta

Postin tulokseen vaikutti pariviikkoinen lakko viime marraskuussa. Jussi Nukari / LEHTIKUVA
STT

STT

Vuoden lopulla koettu lakko vaikutti merkittävästi Postin loka-joulukuun ja koko viime vuoden tulokseen, yhtiö kertoo.

Yhtiön oikaistu liiketulos heikkeni 5,4 miljoonaan euroon viimeisellä vuosineljänneksellä, kun se oli vuotta aiemmin 20,5 miljoonaa euroa. Koko vuoden 2019 oikaistu liiketulos heikkeni 39 miljoonaan euroon, kun vuonna 2018 se oli 47 miljoonaa euroa.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU järjesti marraskuussa laajan, pariviikkoisen lakon Postissa. Syynä oli vääntö alan työehtosopimuksista, jonka osaksi kuului erityisesti 700 pakettilajittelijan siirto toisen työehtosopimuksen piiriin. Lakko osui yhtiön kannalta hankalaan kohtaan, sillä tavallisesti merkittävä osa yhtiön tuloksesta muodostuu vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Lakon vaikutus yhtiön näkymiin ei ollut odottamaton, sillä Posti varoitti mahdollisista vaikutuksista lokakuussa ennen lakkoa. Tuolloin kolmannen vuosineljänneksen tuloksen julkaissut yhtiö odotti vielä vahvaa tilikautta. Lakon jälkeen Posti kertoo tekevänsä kaikkensa niin kuluttajien kuin yritysten luottamuksen palauttamiseksi. Toimitusjohtaja Turkka Kuusiston mukaan pakettipalveluissa paluu aiempaan on alkanut.

– Olemme tästä ehkä ensimmäisen vuosineljänneksen aikana viisaampia, mutta se täytyy sanoa, että hyvin nopeasti lakon päätyttyä varsinkin isot lähettäjäasiakkaat palasivat käyttämään Postin palveluita, Kuusisto kertoo STT:lle.

Joulukorteista katosi kolmannes

Posti on viime aikoina paininut toimintansa kannattavuuden kanssa paperisen jakelupostin vähentyessä. Yhtiö on harventanut omia myymälöitään, ja viime vuoden kesäkuun alussa se vähensi 200 työpaikkaa kaksissa yt-neuvotteluissa.

Viime vuoden viimeisellä neljänneksellä yhtiön tulosta söi entisestään se, että joulukortteja lähetettiin merkittävästi aiempaa vähemmän. Niiden määrä laski noin kolmanneksella edellisvuodesta. Korttien määrä on vähentynyt aiempina vuosina, mutta Kuusiston arvion mukaan tällä kertaa lakko vahvisti vaikutusta selvästi.

– Joulukortit ovat aiemmin seuranneet muuta osoitteellisten kuluttajakirjeiden kysynnän muutosta. Normaalisti se olisi ollut 10 prosentin luokkaa, ja nyt on ajateltavissa, että ylimääräistä laskua tuli ainakin 20 prosenttia, Kuusisto sanoo.

Lakon vuoksi yhtiö jäi tavoitteestaan kasvattaa koko vuoden liikevaihtoa ja oikaistua liiketulosta. Tavoitteen saavuttamisen sijaan yhtiön oikaistu liiketulos laski selvästi, kun taas liikevaihto pysyi edellisvuoden tasolla 1,56 miljardissa eurossa. Liikevaihto laski viimeisellä vuosineljänneksellä runsaalla kuudella prosentilla 392,9 miljoonaan euroon.

Yhtiö pyrkii kääntämään katseensa lakosta tulevaan, Kuusisto kertoo. Se selvittää tapoja hyötyä lakon päättäneessä työehtosopimuksessa sovituista joustoista.

– Haemme kasvua paketti- ja verkkokauppaliiketoiminnassa sekä logistiikkapalveluissa. Haluamme edelleen pitää äärimmäisen hyvän huolen tarkkuuden ja laadun näkökulmasta liittyen perinteisiin postipalveluihin.

Vaikeuksissa olleiden Venäjän-toimintojen yhtiö kertoo saavuttaneen vahvan taloudellisen tuloksen viimeisellä vuosineljänneksellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 2. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä
 3. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 4. SJK ei ole koskaan voittanut Lahdessa – Arkivuo, Zeqiri ja Imbongo nousevat FC Lahden avaukseen
 5. Lahtelainen kuvataiteilija Matti Koskela on kuollut
 6. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 7. Kansallisarkiston selvitys Vierumäen taistelusta: yli 300 kaatuneen määrä ei ole mahdollinen, suurin osa kaatuneista Lahden punakaartilaisia
 8. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 9. Suomessa kolme uutta koronavirustartuntaa muttei uusia kuolemia – tartunnan saaneiden keski-ikä laskenut epidemian kuluessa
 10. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 11. Ei tullutkaan peruspuujalka, vaan kolme leikkausta ja pysäyttäviä uutisia lääkäriltä, nyt Mikko Viitikko suitsuttaa fyssaria: "Saan olla kiitollinen, että hän otti asian vakavasti"
 12. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 13. Näppis: Miten turisti osaa tulla Lahden keskustaan?
 14. Kreikasta siirretty Suomeen pakolaislapsia ilman huoltajaa
 15. Lahtelainen Mimmi Vepsäläinen toivoi jo kymmenvuotiaana, että voisi tanssia koko ikänsä – kolmessa maassa opiskellut tanssija asuu taas kotikaupungissaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.