Uudistusohjelman aloittaneen Stockmannin tulos koheni vuoden lopulla – kannattavuuttaan parantaneen Lindexin kohtalo vielä auki

Yhtiö aloitti vuonna 2019 uudistusohjelman, jonka vaikutukset näkyvät tuloksessa, kertoo konsernin toimitusjohtaja Jari Latvanen. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA
STT

STT

Talousvaikeuksista kärsineen tavarataloketju Stockmannin oikaistu liiketulos nousi 28 miljoonaan euroon loka-joulukuussa, kun se vuotta aiemmin oli 23,5 miljoonaa.

Yhtiö aloitti vuonna 2019 uudistusohjelman, jonka vaikutukset näkyvät tuloksessa, kertoo toimitusjohtaja Jari Latvanen tiedotteessa. Yhtiön koko vuoden oikaistu liikevoitto oli 29 miljoonaa euroa. Suurin osa vuoden tuotoista saavutettiin viimeisellä vuosineljänneksellä.

– Positiivinen liiketulos on seurausta meneillään olevista säästötoimenpiteistä, uudistusohjelmastamme sekä Lindexin ja Stockmannin parantuneesta kehityksestä, Latvanen sanoo.

Toimintaansa uudistava konserni kertoo saavuttaneensa kolmanneksen tavoitelluista säästöistä vuonna 2019. Yhtiön mukaan säästöt alkoivat näkyä vuoden 2019 lopulla ja tulevat näkymään selvästi vuoden 2020 tuloksessa.

– Totta kai siitä täytyy olla tyytyväinen, että tehty työ näkyy luvuissa, mutta työ jatkuu, talousjohtaja Pekka Vähähyyppä kommentoi STT:lle.

Viime vuonna Stockmann vähensi yt-neuvotteluissa 150 työntekijää Suomessa, aloitti kaksivuotisen uudistusohjelman ja vaihtoi toimitusjohtajaa. Tappiolla kyntänyt konserni antoi positiivisen tulosvaroituksen tammikuussa.

Stockmannin liikevaihto viimeisellä vuosineljänneksellä laski viitisen prosenttia 285,7 miljoonaan euroon, kun vastaavana ajankohtana vuonna 2018 se oli 304,5 miljoonaa. Koko vuoden liikevaihto laski suhteessa saman verran 960 miljoonaan euroon.

Myös Lindexin koko vuoden tulos koheni

Stockmann arvioi konsernin liikevoiton kasvavan selvästi kuluvana vuonna. Konserni kertoo arvioivansa investointihankkeita ja tekevänsä niistä päätöksiä pitkin vuotta.

Tiedotteessa yhtiö kertoo Helsingin keskustassa sijaitsevan perinteisen lippulaivamyymälänsä ja Vantaalla kauppakeskus Jumbossa sijaitsevan tavaratalon uudistamisesta. Vähähyyppä ei kommentoi muiden tavaratalojen tilannetta.

Myös konserniin kuuluvan vaatekauppaketju Lindexin kannattavuus parani koko vuonna 32,1 miljoonaan euroon 28,9 miljoonaan euroon viimeisen vuosineljänneksen pienestä notkahduksesta huolimatta. Lindexin liikevaihto supistui vähän sekä koko vuoden että loppuvuoden aikana. Muotiketjua on pidetty yhtiön terveimpänä osana.

Stockmannin hallitus päätti viime vuoden elokuussa selvittää Lindexin "omistuksen strategisia vaihtoehtoja", mikä tarkoittaa usein mahdollisesti myyntiaikeiden selvittelyä. Vähähyyppä ei halua kommentoida, vaikuttaako Lindexin tuorein kehitys sen asemaan. Hän ei myöskään halua kommentoida arviointityön aikataulua.

– Olemme syksyllä viestineet, ja sama viesti koskee tänäkin päivänä, että tämäntyyppiset selvitystyöt kestävät tyypillisesti 6–9 kuukautta, hän sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelaismiehen Teneriffan-loma ei mennyt kuin Strömsössä, ensin tuli hiekkamyrsky, sitten koronavirus: "Mitään paniikkia ihmisillä ei tunnu olevan"
 2. Hyvinvointiyhtymän pandemia-työryhmä kokoontui: suunnitelmat valmiina koronaviruksen leviämisen varalle
 3. "Koko paletti on aivan sekaisin" – Helsinki-Vantaan ulosmarssi näkyi Salpausselälläkin
 4. Jäiden läpi vajonnut luistelija pelastettiin Lahdessa Vesijärvestä
 5. Gallup: Kysyimme Lahdessa liikkuneilta, suuntaavatko he Salppurin kisoihin, vastaus oli yksiselitteinen ei – "Aiemmin kisat näkyivät Lahdessa enemmän"
 6. Susi on liikkunut viikon Kouvolan alueella, tulee epätavallisen lähelle ihmisiä – "Päijät-Hämeessä panikointiin ei ole syytä"
 7. Auto paloi parkkipaikalla Lahden Ahtialassa - poliisi epäilee kolmea henkilöä tuhotyöstä
 8. Kenttäpiispa Pekka Särkiön aikana uskonelämä armeijassa mullistui – sotilaan virsikirjassakin on lauluja muslimeja varten
 9. Lahtelaisyritys Anstar sai historiansa suurimman tilauksen
 10. Lahden vuokramarkkinat mullistuivat, asiantuntijan mielestä asuntopolitiikassa on munattu oikein olan takaa
 11. Kaksi loukkaantui ulosajossa Hollolassa
 12. Mikko Kuningas palaa FC Lahteen
 13. Elokuva-arvio: Erityiset kuvaa upeasti ihmisen vastuuta toisesta ihmisestä - viisi tähteä!
 14. Muistatko 2Unlimitedin, DJ Bobon, Pandoran ja Culture Beatin? Raisiolainen Juha Soininen teki kattavan teoksen 1990-luvulla suosiossa olleesta eurodancesta
 15. Päihtyneet autoilijat työllistivät poliisia Lahdessa keskiviikkona

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.