Uudistusohjelman aloittaneen Stockmannin tulos koheni vuoden lopulla – kannattavuuttaan parantaneen Lindexin kohtalo vielä auki

Yhtiö aloitti vuonna 2019 uudistusohjelman, jonka vaikutukset näkyvät tuloksessa, kertoo konsernin toimitusjohtaja Jari Latvanen. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA
STT

STT

Talousvaikeuksista kärsineen tavarataloketju Stockmannin oikaistu liiketulos nousi 28 miljoonaan euroon loka-joulukuussa, kun se vuotta aiemmin oli 23,5 miljoonaa.

Yhtiö aloitti vuonna 2019 uudistusohjelman, jonka vaikutukset näkyvät tuloksessa, kertoo toimitusjohtaja Jari Latvanen tiedotteessa. Yhtiön koko vuoden oikaistu liikevoitto oli 29 miljoonaa euroa. Suurin osa vuoden tuotoista saavutettiin viimeisellä vuosineljänneksellä.

– Positiivinen liiketulos on seurausta meneillään olevista säästötoimenpiteistä, uudistusohjelmastamme sekä Lindexin ja Stockmannin parantuneesta kehityksestä, Latvanen sanoo.

Toimintaansa uudistava konserni kertoo saavuttaneensa kolmanneksen tavoitelluista säästöistä vuonna 2019. Yhtiön mukaan säästöt alkoivat näkyä vuoden 2019 lopulla ja tulevat näkymään selvästi vuoden 2020 tuloksessa.

– Totta kai siitä täytyy olla tyytyväinen, että tehty työ näkyy luvuissa, mutta työ jatkuu, talousjohtaja Pekka Vähähyyppä kommentoi STT:lle.

Viime vuonna Stockmann vähensi yt-neuvotteluissa 150 työntekijää Suomessa, aloitti kaksivuotisen uudistusohjelman ja vaihtoi toimitusjohtajaa. Tappiolla kyntänyt konserni antoi positiivisen tulosvaroituksen tammikuussa.

Stockmannin liikevaihto viimeisellä vuosineljänneksellä laski viitisen prosenttia 285,7 miljoonaan euroon, kun vastaavana ajankohtana vuonna 2018 se oli 304,5 miljoonaa. Koko vuoden liikevaihto laski suhteessa saman verran 960 miljoonaan euroon.

Myös Lindexin koko vuoden tulos koheni

Stockmann arvioi konsernin liikevoiton kasvavan selvästi kuluvana vuonna. Konserni kertoo arvioivansa investointihankkeita ja tekevänsä niistä päätöksiä pitkin vuotta.

Tiedotteessa yhtiö kertoo Helsingin keskustassa sijaitsevan perinteisen lippulaivamyymälänsä ja Vantaalla kauppakeskus Jumbossa sijaitsevan tavaratalon uudistamisesta. Vähähyyppä ei kommentoi muiden tavaratalojen tilannetta.

Myös konserniin kuuluvan vaatekauppaketju Lindexin kannattavuus parani koko vuonna 32,1 miljoonaan euroon 28,9 miljoonaan euroon viimeisen vuosineljänneksen pienestä notkahduksesta huolimatta. Lindexin liikevaihto supistui vähän sekä koko vuoden että loppuvuoden aikana. Muotiketjua on pidetty yhtiön terveimpänä osana.

Stockmannin hallitus päätti viime vuoden elokuussa selvittää Lindexin "omistuksen strategisia vaihtoehtoja", mikä tarkoittaa usein mahdollisesti myyntiaikeiden selvittelyä. Vähähyyppä ei halua kommentoida, vaikuttaako Lindexin tuorein kehitys sen asemaan. Hän ei myöskään halua kommentoida arviointityön aikataulua.

– Olemme syksyllä viestineet, ja sama viesti koskee tänäkin päivänä, että tämäntyyppiset selvitystyöt kestävät tyypillisesti 6–9 kuukautta, hän sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 2. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä
 3. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 4. Lahtelainen kuvataiteilija Matti Koskela on kuollut
 5. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 6. Pajulahti järjestää sulkapallon nuorten EM-kilpailut – "Nostaa lajin profiilia Suomessa"
 7. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 8. Suomessa kolme uutta koronavirustartuntaa muttei uusia kuolemia – tartunnan saaneiden keski-ikä laskenut epidemian kuluessa
 9. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 10. Ei tullutkaan peruspuujalka, vaan kolme leikkausta ja pysäyttäviä uutisia lääkäriltä, nyt Mikko Viitikko suitsuttaa fyssaria: "Saan olla kiitollinen, että hän otti asian vakavasti"
 11. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 12. Näppis: Miten turisti osaa tulla Lahden keskustaan?
 13. Kreikasta siirretty Suomeen pakolaislapsia ilman huoltajaa
 14. Lahtelainen Mimmi Vepsäläinen toivoi jo kymmenvuotiaana, että voisi tanssia koko ikänsä – kolmessa maassa opiskellut tanssija asuu taas kotikaupungissaan
 15. Oletko kokenut taloudellista väkivaltaa? Kerro kokemuksistasi verkkokyselyssä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.