Paperiliitto ja Metsäteollisuus hyväksyivät sovintoehdotuksen – kikyt pois, lakko ja työsulku loppuvat

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhalan mukaan nyt saavutettu sopu "tuo hiekkaa tasaisesti molemmille osapuolille". -KOIVISTO ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA
STT

STT

Paperiliitto ja Metsäteollisuus ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan antaman sovintoehdotuksen paperiteollisuuden työkiistassa. Se tarkoittaa sitä, että sekä paperiteollisuuden lakko että työsulku päättyvät.

– Lakossa olleet työntekijät palaavat töihin heti seuraavan työvuoroon, kertoi Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala valtakunnansovittelijan toimistolla.

Sopimuksessa kiky-tunnit poistuvat, mutta niiden tilalle paperi-, kartonki- ja sellutehtaiden käyntiaika pitenee 24 tunnilla. Vuotuinen käyntiaika pidentyy lyhentämällä juhannusseisokin kestoa. Palkkaratkaisu noudattelee yleistä linjaa.

– Valtakunnansovittelija kun leipoo kakun, siinä on vähän hiekkaa ja kermaa molemmille osapuolille, Vanhala luonnehti. Paperiliitto kuitenkin pystyy hänen mukaansa elämään sopimuksen kanssa seuraavat kaksi vuotta.

Myös Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén korosti, että sovintoesitys on aina kompromissi.

– 24 kiky-tuntia saatiin korvattua toimialalle paremmalla ratkaisulla, eli juhannusseisokkia on lyhennetty 24 tunnilla. Tehtaat saavat lisää tuotantoa, käyntiaikaa ja kustannuksia alas, Hollmén sanoi.

Kokonaisuudessaan sopu oli kuitenkin työnantajapuolelle pettymys.

– Tämähän ei sinänsä paranna meidän kustannuskilpailukykyä, ehkä kykenee sen säilyttämään. Se ei uudista rakenteita siinä määrin kuin asetimme tavoitteeksi. Meille jää paljon sellaisia työvoiman käyttöön liittyviä rajoituksia, joita kilpailijoilla ei ole, Hollmén sanoi.

Kymmeniä tapaamisia

Ennen sovun syntymistä paperiteollisuudessa alkoi tänään jo kolmas lakkoviikko. Lakolla haluttiin vauhdittaa jo lokakuussa alkaneita työehtosopimusneuvotteluja, joita hiersi etenkin kiista kiky-tuntien kohtalosta.

Paperiliiton lakon rinnalla alkoi tänään Metsäteollisuuden julistama kolmipäiväinen työsulku.

Molemmat osapuolet olivat sitä mieltä, että neuvotteluprosessi kesti aivan liian pitkään, mutta syyllistä tähän molemmat etsivät vastapuolesta.

Hollmén torjui väitteen, että työntekijäpuoli olisi odottanut teknologiateollisuuden ratkaisuja.

– Me olimme ratkaisuvalmiita jo kesällä, mutta asia ei silloin edennyt.

Hänen mukaansa neuvotteluja venytti palkansaajapuolen koordinaatio, jolla haluttiin teknologiateollisuuden kilven takana kiky-tunneista eroon.

Valtakunnansovittelija jätti paperiteollisuuden työriidassa yhden sovintoesityksen jo lauantain vastaisena yönä. Paperiliiton ja Metsäteollisuuden piti antaa vastauksensa lauantai-iltaan mennessä. Paperiliiton mukaan aikataulu oli kuitenkin niin tiukka, että liitto pyysi lisäaikaa.

Hollménin mukaan paperiteollisuuden sopu ei suoraan helpota mekaanisen metsäteollisuuden neuvotteluja, joissa on omat haasteensa.

– Tilanne on siellä erittäin hankala. Sovintoa haetaan tietysti sielläkin yhä tiukemmin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden eteläisen kehätien rakennustyöt aiheuttavat uusia liikenteen poikkeusjärjestelyjä – lue tästä useita katuja koskevat muutokset
 2. Polttareitaan viettäneen kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin musiikkiesitys herätti huomiota Lahden torilla – "Mahtavaa olla Lahessa"
 3. Mansikkatilan kesätyösopimuksista syntyi riitaa, kun työn alkamispäivämäärä lykkääntyi: viljelijän mukaan maataloustyön luonne on vakioporukalle itsestäänselvyys
 4. Perinteiset Lahden Kalamarkkinat perutaan tältä vuodelta koronaviruspandemian vuoksi
 5. Vastaa kyselyyn: Miten sinä vietät kesälomasi tänä kesänä? Kerro meille!
 6. Lahden konserttitalon taustayhtiöiden rikostutkinta venyy syksyyn – Poliisi vaikenee täysin, mitä asiassa on selvinnyt
 7. Lukijalta: Lahti Events vastaa KymiRingistä Jorma Ratialle
 8. Mies jätti 196 euron taksikyydin maksamatta
 9. Lukijalta: Suomen mansikkasatoa pelastamassa – mikä meni pieleen?
 10. "Nyt pystyy keskittymään urheilulliseen puoleen" – viikonlopun Suur-Hollolassa ei vaellella tapaamassa tuttuja, vaan pysytään omissa katsomolohkoissa
 11. Mies pahoinpideltiin Lahdessa – uhri joutui sairaalaan
 12. Motocrossin KymiRingin MM-osakilpailu siirtyy elokuulta kesälle 2021 – "Kisat ajetaan sovitusti ensi vuonna"
 13. Ensimmäiset LSL:n liikennöimät linja-autot ajavat nyt biodieselillä – päästöt jopa 90 prosenttia pienemmät
 14. Moni ei tiedä tankojuoppouden olevan rikos – joka kuudes pitää humalassa pyöräilyä turvallisena
 15. Etsintäkuulutettu mies varasti naulapyssyn Lahdessa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.