Teknologiateollisuus ja Pro hyväksyivät uuden työehtosopimuksen – lakko päättyy

Ammattiliitto Pron lakkovahdit, osastoluottamusmiehet Rami Helander ja Tuija Skippari sekä työntekijöitä menossa töihin Meyer Turun telakan pääportilla maanantaiaamuna. RONI LEHTI / LEHTIKUVA
STT

STT

Teknologiateollisuus ja Ammattiliitto Pro ovat hyväksyneet toimihenkilöiden uuden työehtosopimuksen viime yönä saavutetun neuvottelutuloksen mukaisesti. Palkattomat kiky-tunnit poistuivat sopimuksesta, ja niiden tilalle on luotu uusia työaikamalleja. Palkankorotukset noudattavat niin sanottua yleistä linjaa. Sopimus korottaa palkkoja 3,3 prosenttia 25 kuukauden aikana.

Pron tänään teknologiateollisuudessa alkanut lakko päättyy. Lakon kohteena oli noin 90 teknologiayritystä ja 10 000 toimihenkilöä eri puolilla maata.

– Varmasti kaikilla meidän jäsenillä ja työnantajapuolella päällimmäinen fiilis täytyy olla helpottunut, että työriita ei laajentunut. Neuvottelutulos, joka syntyi, on meidän kannaltamme kyllä hyvin kipurajalla, sanoi Pron puheenjohtaja Jorma Malinen toimittajille hallituksen kokouksen jälkeen.

Teknologiateollisuuden neuvottelujohtaja Jarkko Ruohoniemen mukaan on arvokasta, että sopu löytyi ja työtaistelu jäi lyhyeksi.

"Ratkaisussa on otettu huomioon nimenomaan teknologiayritysten tarpeita"

Teknologiateollisuus ja Pro pääsivät sopuun työehtosopimuksesta viime yönä. Tänään liittojen hallinnot hyväksyivät neuvottelutuloksen. Malisen mukaan hankalin kohta Prolle oli kysymys työtunneista ja niiden määräytymisestä. Pron hallitus ehti jo hylätä lauantaina silloin annetun sovintoesityksen työriitaan.

– Sovintoesityksessä, mikä hylättiin, työtunteja olisi voitu määrätä sopimalla niistä yksittäisen toimihenkilön kanssa ilman luottamusmiestä, ja se on ehdoton ei meille. Nyt kaikki se, mikä liittyy työajoista sopimiseen, on vain ja ainoastaan luottamusmiehen sopimana, Malinen sanoi.

Palkattomat kiky-tunnit eivät Pron mukaan enää jatku. Sen sijaan luottamusmiehen kanssa tehtävällä kirjallisella sopimuksella voidaan paikallisesti pidentää toimihenkilön työaikaa enintään 32 tuntia vuodessa. Sopimuksessa on määriteltävä myös korvaus ja toteutustapa.

Jos pidennyksestä ei päästä luottamusmiehen kanssa sopimukseen, työnantaja voi osoittaa toimihenkilölle 8 tunnin yhtämittaisen työvuoron palkallisena kerran kalenterivuodessa.

Ruohoniemen mukaan ratkaisun työaikaelementit ovat erilaisia kuin neuvottelukierroksella aiemmin tehdyissä sopimuksissa.

– Työaikaratkaisussa on otettu huomioon nimenomaan teknologiayritysten tarpeita toimihenkilötyössä, hän sanoo tiedotteessa.

Teknologiateollisuuden mukaan perustellun tuotannollisen tarpeen vuoksi työaikaa voidaan pidentää työnantajan päätöksellä päivä- ja kaksivuorotyössä niin, että vuorokautinen työaika on enintään 10 tuntia ja viikkotyöaika enintään 50 tuntia. Tämä on mahdollista enintään 20 työvuoron osalta ja kuuden viikon aikana kalenterivuodessa. Työajan tulee myöhemmin tasoittua säännöllisen työajan mukaiseksi.

Neuvottelut jatkuvat Metsäteollisuuden kanssa

Prolla on meneillään työehtosopimusneuvottelut myös muun muassa Metsäteollisuuden kanssa. Paperiteollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimusta koskevia neuvotteluja jatketaan myöhemmin tänään valtakunnansovittelijan johdolla.

Kaikissa työehtosopimusneuvotteluissa on hiertänyt kiista kilpailukykysopimuksen mukaisista 24 lisätyötunnista. Työntekijäjärjestöt haluavat niiden poistamista, mille työnantajaosapuolet eivät ole lämmeneet.

Paperiliitto ja Metsäteollisuus hyväksyivät valtakunnansovittelija Piekkalan sovintoehdotuksen

Paperiliiton ja Metsäteollisuuden hallinnot ovat hyväksyneet valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan sovintoehdotuksen.

Paperiliiton hallinto hyväksyi sovintoehdotuksen yksimielisesti. Paperiteollisuuden työsulku ja lakko päättyvät välittömästi ja työntekijät palaavat seuraavaan työvuoroluettelon mukaiseen työvuoroon.

Metsäteollisuuden mukaan kiky-tunnit korvataan tehtaiden juhannusseisokkia lyhentämällä eli tehtaiden käyntiaika pitenee. Paperiteollisuus ilmoittaa, että kiky-tunnit poistuvat työehtosopimuksesta niin, että työaika lyhenee 24 tunnilla.

Sopimuksen palkkaratkaisu on 3,3 prosenttia 25 kuukauden sopimusjaksolla.

---------------------------------------------------

Korjattu aiempaa uutista klo 15.26: Osapuolet ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan antaman sovintoesityksen, ei neuvottelutuloksen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 2. Juha Honkosen uutisanalyysi: Kulmuni maksoi ministeriöille liikaa – "Miksi palautit koko summan?"
 3. Olavi Lanun veistos koristellaan Lahdessa perjantaina
 4. Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtajan suojelu kertoo tiukasta hierarkiasta – "Paras näyttö on saatu siitä, että kamerat ja kuuntelulaitteet ovat olleet kerhotilojen sisäpuolella"
 5. VR lopettaa lipunmyynnin palvelupisteensä Lahdessa
 6. Vesijärven vanha asemarakennus palautetaan yli sadan vuoden takaiseen ulkoasuunsa – "Tämä on Lahden vanhoista kohteista ehkä vaikuttavin"
 7. Näppis: Ei ollut yllätys konserttitalon kosteusvaurio
 8. Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"
 9. Näin erotat haitallisen espanjansiruetanan harmittomasta ukkoetanasta
 10. Lukijalta: Museo tiesi tarkasti, mitä torin alta löytyisi
 11. Kaupunginjohtaja Pekka Timonen valvoo nyt Lahden ja tapahtumateollisuuden etuja – joidenkin mielestä Timonen petaa jo pormestarimallin jälkeistä aikaa, mutta asiassa on toinen puoli
 12. Pelicansin hymyilevä päävalmentaja Tommi Niemelä osaa olla tarvittaessa tiukka ja joskus vähän veemäinenkin
 13. Osa koirista säikkyy pyöriä ja rullasuksia – "Kevyen liikenteen väylällä koiran kannattaa kulkea aina pientareen puolella"
 14. Lahden eteläisen kehätien rakennustyöt etenevät – kävelijöiden ja pyöräilijöiden reitit muuttuvat tällä viikolla
 15. Kunnan historian suurin hankintapäätös toteutui Asikkalassa – "Kuokka isketään maahan elokuussa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.