Paperiliitto pyysi lisäaikaa, ratkaisu sovintoesitykseen työkiistassa Metsäteollisuuden kanssa lykkääntyy

Ammattiliitto Pron hallitus on hylännyt sovintoesityksen teknologiateollisuuden toimihenkilöiden työriitaan ja päättänyt alaa koskevasta lakosta. Timo Jaakonaho / LEHTIKUVA
STT

STT

Ratkaisu Paperiliiton ja Metsäteollisuuden työriidassa annettuun sovintoesitykseen lykkääntyy. Paperiliitto kertoo, että sen hallinto kokoontuu käsittelemään ehdotusta maanantaina 10. helmikuuta.

Valtakunnansovittelija tviittasi hieman aiemmin, että Paperiliitto pyysi lisäaikaa vastauksen antamiselle. Osapuolet on kutsuttu valtakunnansovittelijan toimistoon sunnuntaina kello 14.

Sovintoesitys valmistui viime yönä. Totuttuun tapaan sovintoesitysten sisällöistä ei ole kerrottu julkisuuteen ennen kuin niihin on saatu vastaukset. Alun perin Paperiliiton ja Metsäteollisuuden piti antaa vastauksensa tänään iltakuuteen mennessä. Paperiliiton mukaan aikataulu oli kuitenkin niin tiukka, ettei sen hallinto pystynyt käsittelemään ehdotusta annetussa ajassa.

Paperiteollisuudessa alkoi lakko viime viikon maanantaina, ja sen on ollut määrä jatkua helmikuun 24. päivään saakka. Lakolla on haluttu vauhdittaa viikkoja kestäneitä neuvotteluja.

Metsäteollisuus on puolestaan ilmoittanut kolmen vuorokauden työsulusta, joka alkaa maanantaina. Metsäteollisuudesta kerrotaan, että jos sopu saavutetaan, päättyy myös työsulku Paperiliiton osalta.

– Kaikki työtaistelutoimet ovat aina ehdollisia sille, että syntyykö sopimusratkaisu. Jos sopimusratkaisu syntyy, on tavanomaista, että työtaistelutoimet puolin tai toisin sitten päättyvät siihen, sanoo työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén.

Työsulku koskee myös kahta muuta liittoa

Paperiliiton ohella Metsäliiton työsulun on määrä koskea Ammattiliitto Pron ja Sähköliiton jäseniä. Näiden kahden liiton osalta Metsäteollisuus kuitenkin pitkitti työsulun keston seitsemään vuorokauteen tammikuun lopussa.

Myös Ammattiliitto Prohon kuuluvat paperin toimihenkilöt ovat olleet lakossa viime viikon maanantaista alkaen ja lakon on määrä päättyä puolilta öin sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Pro on kuitenkin ilmoittanut toisesta, käytännössä kaksi viikkoa kestävästä työnseisauksesta, joka alkaa 13. helmikuuta. Sähköliittolaisia taas on osallistunut Paperiliiton tukilakkoon, joka alkoi 27. tammikuuta ja jonka on määrä päättyä maanantaina.

Pro hylkäsi sovintoesityksen teknologiateollisuuden toimihenkilöiden työriitaan

Ammattiliitto Pron hallitus on hylännyt sovintoesityksen teknologiateollisuuden toimihenkilöiden työriitaan. Pron kaksiviikkoinen lakko alkaa näillä näkymin maanantaina 90 teknologiayrityksessä.

Samalla Pro ilmoitti laajentavansa ja jatkavansa lakkoa koko toimialalle. Uusi lakko alkaa 24. helmikuutta ja päättyy maaliskuun 1. päivänä, jos sitä ennen ei päästä ratkaisuun.

Pro pitää nyt hylättyä sovintoesitystä olennaisilta osiltaan heikompana kuin tällä työmarkkinakierroksella hyväksytyt ratkaisut.

– Sovintoesityksen selkeät puutteet liittyivät työaikaan ja sen sijoitteluun: niin sanotut kiky-tunnit säilyisivät osittain työehtosopimuksessa niin, että ansionmenetys toimihenkilölle olisi jopa suurempi kuin nykyisillä työaikamääräyksillä. Työnantajalla olisi mahdollisuus määrätä toimihenkilö töihin entistä vapaammin ilman lisäkorvausta, Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen sanoo tiedotteessa.

Pron mukaan esitys sisälsi muun muassa sen, että työnantaja olisi pystynyt yksipuolisella päätöksellään pidentämään työvuoroja ja sijoittamaan työaikaa vapaapäiville, esimerkiksi arkipyhille, ilman sunnuntai- tai ylityökorvausta.

Myös sovintoesityksen palkkaratkaisu oli Pron mukaan yleistä linjaa heikompi ja rakenteeltaan jo hyväksyttyjä ratkaisuja heikompi. Esityksessä ongelmaksi muodostui kuitenkin ammattiliiton mukaan se, että työnantaja olisi toisena vuonna voinut jakaa 0,8 prosentin suuruisen paikallisen erän haluamallaan tavalla, vaikkapa vain muutamalle valitsemalleen toimihenkilölle.

– Jos kiistaan halutaan löytää nopeasti ratkaisu, olemme valmiit palaamaan neuvottelupöytään sunnuntaina, Malinen jatkaa.

Samalla Pro ilmoitti uudesta lakosta, joka koskee koko alaa eli kaikkia teknologiateollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimuksen soveltamisalalla tehtäviä töitä. Uusi lakko alkaa 24. helmikuutta ja päättyy maaliskuun 1. päivänä.

Sovintoesitys työriitaan jätettiin viime yönä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 2. Juha Honkosen uutisanalyysi: Kulmuni maksoi ministeriöille liikaa – "Miksi palautit koko summan?"
 3. VR lopettaa lipunmyynnin palvelupisteensä Lahdessa
 4. Vesijärven vanha asemarakennus palautetaan yli sadan vuoden takaiseen ulkoasuunsa – "Tämä on Lahden vanhoista kohteista ehkä vaikuttavin"
 5. Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtajan suojelu kertoo tiukasta hierarkiasta – "Paras näyttö on saatu siitä, että kamerat ja kuuntelulaitteet ovat olleet kerhotilojen sisäpuolella"
 6. Näppis: Ei ollut yllätys konserttitalon kosteusvaurio
 7. Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"
 8. Näin erotat haitallisen espanjansiruetanan harmittomasta ukkoetanasta
 9. Lukijalta: Museo tiesi tarkasti, mitä torin alta löytyisi
 10. Kaupunginjohtaja Pekka Timonen valvoo nyt Lahden ja tapahtumateollisuuden etuja – joidenkin mielestä Timonen petaa jo pormestarimallin jälkeistä aikaa, mutta asiassa on toinen puoli
 11. Pelicansin hymyilevä päävalmentaja Tommi Niemelä osaa olla tarvittaessa tiukka ja joskus vähän veemäinenkin
 12. Osa koirista säikkyy pyöriä ja rullasuksia – "Kevyen liikenteen väylällä koiran kannattaa kulkea aina pientareen puolella"
 13. Lahden eteläisen kehätien rakennustyöt etenevät – kävelijöiden ja pyöräilijöiden reitit muuttuvat tällä viikolla
 14. Kunnan historian suurin hankintapäätös toteutui Asikkalassa – "Kuokka isketään maahan elokuussa"
 15. Korona kiihdytti sairaalasänkyjen kysyntää – Hollolassa tehdasta pyörittävän Lojerin työllisyystilanne pysyi hyvänä, vaikka osia saadaan edelleenkin odotella Kiinasta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.