Oulussa vanhuksen raiskanneelle 4,5 vuotta vankeutta, oikeus piti tekoa erityisen törkeänä

Oulun käräjäoikeus totesi törkeän raiskauksen tapahtuneen paikassa, jonka tulisi kuulua ikäihmisen turvalliseen elämänpiiriin. TIMO HEIKKALA / LEHTIKUVA
STT

STT

Oulun käräjäoikeus on tuominnut 23-vuotiaan miehen 85-vuotiaan naisen törkeästä raiskauksesta neljän ja puolen vuoden vankeuteen. Mies ja nainen olivat kohdanneet kerrostalon pyykkituvassa Oulussa viime lokakuussa, jolloin mies otti veitsen käteensä ja sillä uhaten työnsi naisen kuivaushuoneeseen, kaatoi tämän lattialle ja raiskasi.

Muiden vammojen lisäksi naiselta murtui kylkiluu. Oikeus katsoi, että teko tapahtui paikassa, jonka tulisi kuulua ikäihmisen turvalliseen elämänpiiriin. Oikeus piti tekoa törkeänä, sillä uhri oli puolustuskyvytön parikymppistä miestä vastaan. Tuomittu Nahom Hagos, 23, määrättiin maksamaan naiselle 11 000 euroa kipu- ja kärsimyskorvauksia.

Nainen joutui vuodeosas tohoitoon

Hagos sanoi oikeudessa, ettei ole syyllistynyt asiassa rikokseen. Hän myönsi olleensa sukupuoliyhteydessä naisen kanssa, mutta kiisti pakottaneensa naista, vaikka tälle oli tullut ruhjeita ja kylkiluukin oli murtunut. Käräjäoikeus piti miehen kertomusta täysin epäuskottavana.

Uhri joutui kahdeksi viikoksi sairaalan vuodeosastohoitoon ja syömään vahvoja särkylääkkeitä. Oikeuden mukaan uhrin korkea ikä ja käytetyn väkivallan laatu huomioiden Hagos olisi voinut aiheuttaa uhrille vakaviakin pysyviä vammoja.

– Teon kohdistaminen tuntemattomaan, puolustuskyvyttömään ja iäkkääseen vanhukseen tämän kotitalossa, jossa hänen pitäisi pystyä liikkumaan turvallisesti ja ilman vakavan rikoksen uhkaa, osoittaa vastaajassa suurta syyllisyyttä, oikeus totesi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden sivistyslautakunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen neljän ryhmäperhepäiväkodin toiminnan keskeyttämisestä: "Kevein perustein tällaista päätöstä ei ole tehty"
 2. Kevätaurinko hellii tänään - alkuvuoden lämpöennätys meni rikki Päijät-Hämeessä
 3. 7.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Keskussairaalan työntekijällä todettiin koronatartunta - altistuneina kolme potilasta ja yhdeksän työntekijää
 4. Juha Honkosen uutisanalyysi: Ei nuolaista vielä – tilastot laahaavat perässä
 5. Karu totuus vanhusten kotihoidosta selvisi: "Emme pysty suojautumaan koronakriisissä"
 6. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 7. Fysioterapeutti Aino Kosonen vetää jumppaa – kymmenet ihmiset kuntoilevat live-lähetyksen tahtiin omissa kodeissaan
 8. Lastunkuivaimessa tulipalo Kärkölässä
 9. Lahden Kujalaan nousee raskaan liikenteen palvelukeskus – pitkät ajoneuvoyhdistelmät otettu erityisesti huomioon
 10. Humalaiset huitoivat toisiaan Lahden yössä, molemmille sakkoa
 11. Hoivakotien koronaviruskuolemat muualla maassa eivät johda uusiin varotoimiin Päijät-Hämeessä – "Ei toistaiseksi, koska epidemiaa ei ole"
 12. Hämeen poliisi pyytää havaintoja Lammin Porraskoskelta
 13. Ruokailu siirtyi Päijät-Hämeessäkin noutoaikaan – maakunnan yritykset polkaisivat pystyyn myös omia kotiinkuljetuksia
 14. Ainopuiston teatteri peruu kesän esityksensä
 15. Asiantuntijat kertovat huolestuttavasta ilmiöstä: parisuhteet kärsivät, kun älylaitteesta tulee kolmas pyörä – "Toinen vain somettaa, seksielämäkin hiljenee"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.