Kemian alalle kaivattu työehtosopimus – kiky-tunnit poistuvat, palkankorotukset noudattavat teknologiateollisuuden linjaa

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto (vas.) ja Teollisuusliiton kemian sektorin johtaja Toni Laiho valtakunnansovittelijan toimistolla. MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA
STT

STT

Kemianteollisuus ja Teollisuusliitto ovat hyväksyneet kemian alan työehtosopimuksen eilisen neuvottelutuloksen mukaisesti. Osapuolet kertoivat asiasta yhteisessä tiedotustilaisuudessa.

Sopimus ei sisällä kiky-tunteja, joilla työaikaa oli aiemmin pidennetty 24 tunnilla korvauksetta. Sopimuskauden aikana palkat nousevat 3,3 prosenttia, mikä vastaa aiemmin teknologiateollisuudessa sovittua linjaa.

Samalla ammattiliitto Pro ja Kemianteollisuus ilmoittivat samassa linjassa olevan sopimuksen kemian alan toimihenkilöille. Yhteensä torstaina hyväksyttyjen sopimusten piirissä on runsaat 20 000 työntekijää.

Sopujen myötä kemian alaa uhannut lakko peruuntuu. Lakko olisi alkanut ensi maanantaina. Kaksiviikkoisen lakon oli tarkoitus käynnistyä jo tammikuun viimeisellä viikolla, mutta työministeri Tuula Haatainen (sd.) siirsi sen alkua kahdella viikolla.

Kikyn tilalle uusia työaikamalleja

Osapuolet etsivät sovintoa lähes neljä kuukautta kestäneissä neuvotteluissa. Niiden aikana pöydällä oli erityisesti kiky-tuntien kohtalo, joiden tilalle on luotu uusia työaikamalleja.

Uudet mallit koostuvat useista komponenteista, joita työnantajia edustavan Kemianteollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Etu-Seppälä luonnehtii "vähän monimutkaiseksi kokonaisuudeksi". Hänen mukaansa kikyn kustannushyöty säilyy ja yritysten kilpailukyky ei siten heikenny.

Palkattomia tunteja ratkaisuun ei hänen mukaansa sisälly, mutta häiriötilanteiden tai tuotantopiikkien aikaan työnantajille avautuu mahdollisuus pidentää työaikaa. Näiltä pidennyksiltä maksetaan ylityökorvausten sijaan normaalipalkkaa.

– Pidennyksiä on mahdollista teettää maksimissaan kuusi viikkoa vuodessa, mutta nämä tunnit tasoittuvat, eli vuotuisesti työaikaa ei tule lisää.

Päivässä työaikaa voi pidentää kerralla korkeintaan kaksi tuntia. Teollisuusliiton kemian sektorin johtaja Toni Laiho huomauttaa, että työntekijä voi myös kieltäytyä tarjotuista tunneista.

– Jos tunteja tekee, niistä tulee vastaavasti kaksi tuntia vapaata, joista maksetaan palkka myöhemmin. Työaika ei näin ollen missään nimessä pitene, Laiho sanoo.

Kirjaukset hierottiin "aika tarkkaan" neljässä kuukaudessa

Toisena esimerkkinä Etu-Seppälä mainitsee koulutukseen liittyvän järjestelyn, jossa säännöllisen työajan päälle voi tulla kahdeksan tuntia koulutusta, josta maksetaan täysi palkka lisineen.

Osapuolet kertovat olevansa tyytyväisiä sovun löytymiseen sekä siihen kuuluviin ratkaisuihin lähes neljä kuukautta kestäneissä neuvotteluissa.

– Sopimuksessa on kuitenkin paljon yksityiskohtia, jotka vaativat meiltäkin koulutusta siitä, että mitä niissä oikeasti tarkoitetaan. Toisaalta kirjaukset on näiden neljän kuukauden aikana ehditty hieromaan aika tarkkaan, Laiho sanoo.

Aalto: tavoittelemme kikyn poistamista myös muilla aloilla

Kemian alan työaikamallit eivät Minna Etu-Seppälän mukaan tarjoa sellaisenaan ratkaisua muiden alojen kiky-kiistoihin.

– Näkemykseni mukaan ne eivät ole monistettavissa muille aloille sellaisenaan, kaikkien alojen pitää katsoa oma tilanteensa, hän sanoi järjestöjen yhteisessä tiedotustilaisuudessa.

Teollisuusliton puheenjohtaja Riku Aalto korosti, että tähän asti kaikista liiton neuvottelemista työehtosopimuksista kiky-tunnit on tavalla tai toisella neuvoteltu pois tai korvattu "palkattomat talkootunnit" poistavilla ratkaisuilla.

– Teollisuusliitolla on vielä neuvottelematta 16 sopimusta ja lähdemme siitä, että nämä tehdyt sopimusratkaisut ohjaavat sitä, mitä pyrimme neuvottelemaan myös muille aloille.

Kiky-tuntien kohtalo on ollut työmarkkinakierroksella toistuvan huomion kohteena. Työntekijäjärjestöt ovat laajasti tavoitelleet niiden poistamista, kun taas työnantajajärjestöt ovat puolustaneet niitä. Asetelma on hiertänyt esimerkiksi parhaillaan neuvoteltavissa metsäteollisuuden työehtosopimuksissa.

Aiemmin kiky-tunnit poistuivat Teollisuusliiton ja Teknologianteollisuuden välisestä sopimuksesta, joka syntyi tammikuun alussa. Kyseisessä sopimuksessa kiky-tunnit olivat kirjattuna erilliseen lisäpöytäkirjaan, mutta esimerkiksi kemian alalla niistä olisi sovittu suoraan itse sopimuksessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 2. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä
 3. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 4. Lahden Seurahuone otti ensimmäisenä suomalaishotellina käyttöön katalyysipinnoituksen – tavoitteena torjua koronavirusta ja muita mikrobeja
 5. SJK ei ole koskaan voittanut Lahdessa – Arkivuo, Zeqiri ja Imbongo nousevat FC Lahden avaukseen
 6. Lahtelainen kuvataiteilija Matti Koskela on kuollut
 7. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 8. Kansallisarkiston selvitys Vierumäen taistelusta: yli 300 kaatuneen määrä ei ole mahdollinen, suurin osa kaatuneista Lahden punakaartilaisia
 9. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 10. Suomessa kolme uutta koronavirustartuntaa muttei uusia kuolemia – tartunnan saaneiden keski-ikä laskenut epidemian kuluessa
 11. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 12. Ei tullutkaan peruspuujalka, vaan kolme leikkausta ja pysäyttäviä uutisia lääkäriltä, nyt Mikko Viitikko suitsuttaa fyssaria: "Saan olla kiitollinen, että hän otti asian vakavasti"
 13. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 14. Näppis: Miten turisti osaa tulla Lahden keskustaan?
 15. Kreikasta siirretty Suomeen pakolaislapsia ilman huoltajaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.