Vuokraturva: Vuokra-asuntopula väistymässä ainakin hetkellisesti koko maassa – kasvukeskuksissa helpotus voi olla väliaikaista

Vuokra-asuntoja on asuntosijoitusboomin takia tarjolla aiempaa enemmän. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA
STT

STT

Vuokra-asuntopula on ainakin hetkellisesti väistymässä koko Suomessa, arvioi vuokravälittäjä Vuokraturva . Pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella helpotus saattaa kuitenkin olla väliaikaista. Pienistä yksiöistä on edelleen pulaa, koska niitä rakennetaan selvästi kaksioita ja kysyntää vähemmän.

Vuokraturva uskoo, että muualla Suomessa vuokra-asuntopulaa tuskin tullaan enää näkemään. Vuokra-asuntojen tarjonta on asuntosijoitusbuumin takia kasvanut voimakkaasti, ja samaan aikaan kysynnän kasvu on pysähtynyt.

Joissain isoissakin kaupungeissa on jopa vuokra-asuntojen ylitarjontaa. Erityisesti Lahdessa ei Vuokraturvan mukaan löydy kaikkiin asuntoihin vuokralaista edes maltillisella vuokralla.

Uudella paikkakunnalla aloitetaan vuokralla

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat ovat markkinatilanteen tasapainottumisesta huolimatta edelleen nousseet. Tilastokeskuksen loka-joulukuun tilastojen mukaan vuokrat nousivat eniten pääkaupunkiseudulla.

Tilastokeskuksen mukaan viimeisen kuuden kuukauden aikana solmituissa uusissa vuokrasuhteissa Helsingissä keskimääräinen vuokra on ollut 22,7 euroa neliöltä. Tampereella vuokra oli 15,9 ja Turussa 15,3 euroa neliöltä. Koko maassa lukema oli pääkaupunkiseutu pois lukien 13,9 euroa neliöltä.

Vuokraturvan mukaan pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Turussa ja Oulussa vuokramarkkinat ovat vuodenaikaan nähden kohtalaisen vilkkaat. Vuokrapyynnöt ovat talvella maltillisempia kuin sesonkiaikaan kesällä ja syksyllä. Vaihtoehtoja on nyt vuokralaisella enemmän, kun hakijoita ja kilpailua on vähemmän.

Suurimmissa kasvukeskuksissa vuokra-asumisen suosiota lisää asuntojen hintojen nousu, joka vaikeuttaa ensiasunnon ostajien ja muualta Suomesta muuttavien pääsyä kiinni omistusasuntoon.

– Perheasuntojen kysyntä on kasvanut lähes koko maassa, osin koska tarjontaa on paljon ja vuokratasot maltillisia. Nykyään on aiempaa yleisempää, että uudelle paikkakunnalle muuttava lapsiperhe muuttaa ainakin aluksi vuokralle, Vuokraturva kertoo tiedotteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 2. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä
 3. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 4. SJK ei ole koskaan voittanut Lahdessa – Arkivuo, Zeqiri ja Imbongo nousevat FC Lahden avaukseen
 5. Lahtelainen kuvataiteilija Matti Koskela on kuollut
 6. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 7. Kansallisarkiston selvitys Vierumäen taistelusta: yli 300 kaatuneen määrä ei ole mahdollinen, suurin osa kaatuneista Lahden punakaartilaisia
 8. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 9. Suomessa kolme uutta koronavirustartuntaa muttei uusia kuolemia – tartunnan saaneiden keski-ikä laskenut epidemian kuluessa
 10. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 11. Ei tullutkaan peruspuujalka, vaan kolme leikkausta ja pysäyttäviä uutisia lääkäriltä, nyt Mikko Viitikko suitsuttaa fyssaria: "Saan olla kiitollinen, että hän otti asian vakavasti"
 12. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 13. Näppis: Miten turisti osaa tulla Lahden keskustaan?
 14. Kreikasta siirretty Suomeen pakolaislapsia ilman huoltajaa
 15. Lahtelainen Mimmi Vepsäläinen toivoi jo kymmenvuotiaana, että voisi tanssia koko ikänsä – kolmessa maassa opiskellut tanssija asuu taas kotikaupungissaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.