Siipikarjaliiketoiminnan vahvuus kiritti HKScanin tulosta – lihan kokonaiskulutus hieman laskussa Suomessa ja Ruotsissa

HKScan pienensi viimeisellä vuosineljänneksellä tappiotaan tuntuvasti edellisen vuoden loppuun verrattuna. Markku Ulander / LEHTIKUVA
STT

STT

Elintarvikekonserni HKScanin loka–joulukuun vertailukelpoinen liiketulos parani 5,8 miljoonaan euroon, kun vuotta aiemmin yhtiö teki tappiota 1,9 miljoonaa euroa. Liikevaihto kasvoi 2 prosenttia noin 464 miljoonaan euroon.

Koko viime vuoden vertailukelpoiseksi liiketulokseksi kirjataan tappiota 2,2 miljoonaa euroa. Se merkitsee selvää tulosparannusta edellisvuoteen verrattuna, jolloin tappiota kertyi 46,3 miljoonaa euroa. Koko vuoden liikevaihto nousi 1,74 miljardiin euroon edellisvuoden 1,72 miljardista eurosta.

Konsernin mukaan tulosta paransi erityisesti Suomen siipikarjaliiketoiminnan hyvä kehitys, mutta myös kaupalliset onnistumiset, tuotantotehokkuuden paraneminen ja kustannussäästöt.

– Vuonna 2019 HKScanin kaikki markkina-alueet paransivat vertailukelpoista liiketulostaan. Merkittävimmät tulosparantajat olivat Suomi ja Baltia. Myös

Ruotsi paransi selvästi. Tanska ylsi vertailuvuotta parempaan vertailukelpoiseen liiketulokseen alkuvuodesta selvästi vahvistuneen toisen vuosipuoliskon ansiosta, sanoo HKScanin toimitusjohtaja Tero Hemmilä tiedotteessa.

HKScan arvioi, että konsernin vertailukelpoinen liiketulos paranee edelleen tänä vuonna. Konsernin hallitus esittää, ettei yhtiö jaa osinkoa viime vuodelta. Osinkoa ei maksettu myöskään edellisvuodelta.

Lihan kokonaiskulutus hieman laskussa Suomessa ja Ruotsissa

HKScan kertoo, että Suomessa ja Ruotsissa lihan kokonaiskulutus oli hieman laskussa. Yhtiön uskoo, että laskuun on vaikuttanut osaltaan lihan kuluttajahintojen nousu. Siipikarjanlihan kulutus kasvoi, mutta sian- ja naudanlihan kulutus laski. Sitä vastoin Baltiassa lihan kokonaiskulutuksen kasvu jatkui yhtiön arvion mukaan sekä sian- ja naudanlihassa että siipikarjanlihassa.

– Arvioimme siipikarjanlihan kulutuksen selvän kasvun jatkuvan myös tulevina vuosina kaikilla kotimarkkinoillamme, Hemmilä kertoo.

HKScanin sianlihan vienti Suomesta Kiinaan kasvoi, ja yhtiön mukaan määrät olivat tavoitteiden mukaiset. Kiinassa kysynnän ennustetaan jatkuvan vahvana myös tänä vuonna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden sivistyslautakunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen neljän ryhmäperhepäiväkodin toiminnan keskeyttämisestä: "Kevein perustein tällaista päätöstä ei ole tehty"
 2. Kevätaurinko hellii tänään - alkuvuoden lämpöennätys meni rikki Päijät-Hämeessä
 3. 7.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Keskussairaalan työntekijällä todettiin koronatartunta - altistuneina kolme potilasta ja yhdeksän työntekijää
 4. Karu totuus vanhusten kotihoidosta selvisi: "Emme pysty suojautumaan koronakriisissä"
 5. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 6. Fysioterapeutti Aino Kosonen vetää jumppaa – kymmenet ihmiset kuntoilevat live-lähetyksen tahtiin omissa kodeissaan
 7. Humalaiset huitoivat toisiaan Lahden yössä, molemmille sakkoa
 8. Lahden Kujalaan nousee raskaan liikenteen palvelukeskus – pitkät ajoneuvoyhdistelmät otettu erityisesti huomioon
 9. Ainopuiston teatteri peruu kesän esityksensä
 10. Hoivakotien koronaviruskuolemat muualla maassa eivät johda uusiin varotoimiin Päijät-Hämeessä – "Ei toistaiseksi, koska epidemiaa ei ole"
 11. Hämeen poliisi pyytää havaintoja Lammin Porraskoskelta
 12. Mikä käy sote-alan pienten yritysten Päijät-Hämeessä, kun hyvinvointiyhtymän iso yhteisyritys aloittaa?
 13. Onko golf superkesän vai katastrofin kynnyksellä?
 14. Koulukiusattu kympin tyttö teki esiintymisestä itselleen ammatin – Orimattilasta lähtöisin oleva Niina Sainius on välillä polttanut itsensä yrittäjänä myös loppuun
 15. Ruokailu siirtyi Päijät-Hämeessäkin noutoaikaan – maakunnan yritykset polkaisivat pystyyn myös omia kotiinkuljetuksia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.