BBC:n rahoitus uhattuna – brittihallitus suunnittelee poistavansa rangaistuksen yhtiön palveluiden tilausmaksun laiminlyömisestä

BBC:n palveluiden tilausmaksu, entinen televisiolupamaksu, on nykyisin 154,50 puntaa (183 euroa) vuodessa. AFP/ LEHTIKUVA / LEHTIKUVA
STT

STT

Britannian hallitus suunnittelee poistavansa rangaistuksen BBC:n tv- radio- ja verkkopalveluiden tilausmaksun laiminlyömisestä. Nykyisin yleisradioyhtiön lupamaksun maksamatta jättämisestä voi saada sakkoja tai ääritapauksissa jopa vankeutta.

Jos suunnitelma toteutuisi, se todennäköisesti vaarantaisi BBC:n talouden.

Konservatiivihallituksen kulttuuriministeri Nicky Morgan perustelee uudistuksen tarpeellisuutta nykyjärjestelmän vanhanaikaisuudella. Hänen mukaansa kyseessä ei ole minkäänlainen hyökkäys BBC:tä vastaan. Hän kuitenkin myönsi lupamaksu-uudistuksen lähes varmasti johtavan rahoituksen vähenemiseen.

Konservatiivipuolueen ja BBC:n suhde on kuitenkin viime aikoina ollut varsin jännitteinen. Puolue on syyttänyt BBC:tä puolueellisuudesta, ja esimerkiksi pääministeri Boris Johnson kieltäytyi ennen vaaleja osallistumasta BBC:n tärkeään puheenjohtajatenttiin.

Edellinen selvitys tuki nykysysteemiä

BBC:n palveluiden tilausmaksu, entinen televisiolupamaksu, on nykyisin 154,50 puntaa (183 euroa) vuodessa. Se tuotti viime vuonna yhtiölle lähes 3,7 miljardia puntaa, minkä ansiosta sen ei tarvitse turvautua ulkopuoliseen rahoitukseen.

Yhtiö on kuitenkin ollut talousvaikeuksissa, ja se ilmoitti vähän aikaa sitten aikeista vähentää 450 toimittajaa. BBC arvioi, että tilausmaksun laiminlyönnin dekriminalisointi veisi siltä vuodessa ainakin 200 miljoonaa puntaa. Tämä on ollut myös monen konservatiivipuolueen libertaarisiiven parlamentaarikon toive.

Maksun laiminlyönnin rankaisematta jättäminen ei tarkoittaisi, että laiminlyönnistä tulisi sallittua. Sen sijaan uudistus poistaisi sen rikoslaista. Vastaisuudessa maksun laiminlyönti vertautuisi esimerkiksi sähkölaskun maksamatta jättämiseen.

BBC:n rahoitusmallia selvitettiin viimeksi vain viisi vuotta sitten. Silloin tulos oli vahvasti nykyistä järjestelmää puoltava. Nykyinen lupajärjestelmä on voimassa vuoteen 2027 asti.

BBC:n palvelut ovat erittäin suosittuja. Yhtiön vuosikatsauksen mukaan briteistä 91 prosenttia käyttää vähintään jotain sen palveluita viikoittain. Keskimääräinen viikkokäyttöaika oli 18 tuntia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden sivistyslautakunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen neljän ryhmäperhepäiväkodin toiminnan keskeyttämisestä: "Kevein perustein tällaista päätöstä ei ole tehty"
 2. Kevätaurinko hellii tänään - alkuvuoden lämpöennätys meni rikki Päijät-Hämeessä
 3. 7.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Keskussairaalan työntekijällä todettiin koronatartunta - altistuneina kolme potilasta ja yhdeksän työntekijää
 4. Juha Honkosen uutisanalyysi: Ei nuolaista vielä – tilastot laahaavat perässä
 5. Karu totuus vanhusten kotihoidosta selvisi: "Emme pysty suojautumaan koronakriisissä"
 6. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 7. Fysioterapeutti Aino Kosonen vetää jumppaa – kymmenet ihmiset kuntoilevat live-lähetyksen tahtiin omissa kodeissaan
 8. Lastunkuivaimessa tulipalo Kärkölässä
 9. Lahden Kujalaan nousee raskaan liikenteen palvelukeskus – pitkät ajoneuvoyhdistelmät otettu erityisesti huomioon
 10. Humalaiset huitoivat toisiaan Lahden yössä, molemmille sakkoa
 11. Hoivakotien koronaviruskuolemat muualla maassa eivät johda uusiin varotoimiin Päijät-Hämeessä – "Ei toistaiseksi, koska epidemiaa ei ole"
 12. Hämeen poliisi pyytää havaintoja Lammin Porraskoskelta
 13. Ruokailu siirtyi Päijät-Hämeessäkin noutoaikaan – maakunnan yritykset polkaisivat pystyyn myös omia kotiinkuljetuksia
 14. Ainopuiston teatteri peruu kesän esityksensä
 15. Asiantuntijat kertovat huolestuttavasta ilmiöstä: parisuhteet kärsivät, kun älylaitteesta tulee kolmas pyörä – "Toinen vain somettaa, seksielämäkin hiljenee"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.