Kemianteollisuuden neuvotteluissa syntyi sopu – "Onhan tämä pitkä punnerrus"

Oikeuden mukaan Kittilän kunnanjohtajan määräaikaista paikkaa hakenutta miestä syrjittiin sukupuolen perusteella. Kuvassa Kittilän kunnanvirasto vuonna 2017. OTTO PONTO / LEHTIKUVA
STT

STT

Teollisuusliiton ja Kemianteollisuuden työehtosopimusneuvotteluissa on tänään syntynyt neuvottelutulos. Osapuolten mukaan tulosta käsitellään liittojen hallinnoissa huomenna torstaina, minkä jälkeen sen sisällöstä kerrotaan julkisuuteen.

Jos tulos hyväksytään, peruuntuu kemianteollisuutta uhannut lakko Teollisuusliiton osalta.

Kemianteollisuus kertoo, että nyt syntynyt neuvottelutulos koskee kemian perusteollisuutta, muovituoteteollisuutta ja kemian tuoteteollisuutta sekä öljy-, maakaasu- ja petrokemian teollisuutta. Sopimusten piirissä on noin 11 500 työntekijää. Kumiteollisuuden ja lasikeraamisen teollisuuden työehtosopimusten osalta neuvottelut jatkuvat liittojen välillä.

Myös Kemianteollisuus ja Ammattiliitto Pro jatkavat vielä neuvotteluja. Kemianteollisuuden mukaan osapuolet neuvottelevat tänään ja tarvittaessa riitaa sovitellaan myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana. Kemianteollisuuden ja Ylemmät toimihenkilöt YTN:n väliset neuvottelut taas jatkuvat huomenna. Ylempien toimihenkilöiden osalta ei kuitenkaan ole ilmoitettu työtaistelu-uhkia.

Sekä Teollisuusliitto että Ammattiliitto Pro ovat uhanneet kemianteollisuutta lakoilla, joiden on ollut määrä alkaa ensi maanantaina. Lakot uhkasivat alkaa jo aiemmin, mutta työministeri Tuula Haatainen (sd.) siirsi niiden alkua kahdella viikolla tammikuussa.

"Melkoinen savotta ollut"

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kertoi neuvottelutuloksen syntymisestä Twitterissä . Samalla hän kiitti valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalaa panoksesta tuloksen syntymiseen.

Myös Kemianteollisuuden työelämäjohtaja Minna Etu-Seppälä kiittelee valtakunnansovittelijaa tämän panoksesta. Hänen mukaansa tämä oli avuksi erityisesti neuvottelujen loppumetreillä.

– Onhan tämä pitkä punnerrus. Tämä on kestänyt lokakuun puolivälistä tähän hetkeen, eli tässä on mennyt kohta neljä kuukautta. On melkoinen savotta ollut, Etu-Seppälä kuvaa neuvottelu-urakkaa.

Mekaanisessa metsäteollisuudessa ei vielä tulosta

Teollisuusliitto ja Metsäteollisuus sovittelivat keskiviikkona mekaanisen metsäteollisuuden työriitaa valtakunnansovittelijan johdolla, mutta ilman tulosta. Valtakunnansovittelijan toimiston mukaan sovittelu jatkuu maanantaina.

Teollisuusliitto kertoi keskiviikkona hyväksyneensä uudet työehtosopimukset kahdeksalle sopimusalalleen. Neljästä maaseutualan sekä metsäkonealan sopimuksesta poistuvat sopimusten sisään kirjatut kiky-tunnit vaiheittain. Kolmesta media-alan sopimuksesta talkootyötunnit on poistettu jo aiemmin.

Teollisuusliiton mukaan se on tähän mennessä neuvotellut sopimuksen neljälletoista eri alalleen. Sopimusten piirissä on yhteensä 180 000 työntekijää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jo tuhannet yritykset pyytäneet lyhennysvapaata lainoihinsa - "Erityisesti pienten yritysten tilanne on erittäin vaikea"
 2. Iitin kunta aloittaa yt-neuvottelut, esillä lomautukset
 3. Lahtelainen Reijo "Repe" Ruohola ei malttanut jäädä eläkkeelle vaan pisti pystyyn uuden yrityksen – " Pää pysyy terävänä jos jotain touhuaa"
 4. Nastolan skeittiparkin rakentaminen siirtyy ensi vuoteen
 5. Kuinka etäkoulu sujuu teidän perheessänne? Etlari tekee juttua koulunkäynnistä juuri nyt ja pyytää oppilaiden ja vanhempien tarinoita
 6. Korona-ajassa jotain hyvääkin: Yritykset keksivät uusia ansaintatapoja – Ginitislaamo tekee käsidesiä, kukkakauppa myy autokaistalta
 7. Lahden torilla on lähes autiota: tällaista "markkinapäivää" ei ole ennen nähty
 8. Lahtelaiskoulujen etäruokailu kerää vahvasti suosiota – satoja ateriapakkauksia on silti jäänyt jakamatta
 9. Lahden keskustan ilmaiset parkkipaikat tuovat helpotusta ravintoloitsijoille - "Tämä on niin hyvä idea, että tätä kannattaa jatkaa koronan jälkeenkin", sanoo Mamma Marian toimitusjohtaja
 10. Chiméne Bavardin Esalainen: Etäkoululaisten äitinä ei ole aina helppoa, varsinkin jos pitää askarrella
 11. Lahden Mukkulan ostoskeskuksen polttajia ei pystytty tunnistamaan videolta – kahden miehen syytteet kaatuivat käräjillä
 12. Lastensuojeluilmoitusten määrä kääntyi laskuun koulujen sulkemisen jälkeen, mutta se ei ole hyvä uutinen – "Koko Suomi keskittyy muihin asioihin"
 13. 1.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 32 - "Sairaalahoitojaksot vaihdelleet muutamasta päivästä useampaan viikkoon"
 14. Pääkirjoitus: Lahtikin huutaa valtiolta apua selviytyäkseen koronakriisistä
 15. Kananmuna on elämän symboli – kokeile sitä leivonnassa ja pääruuissa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.