Iowan esivaalien lopputulosta saadaan vielä jännittää – Pete Buttigieg ottamassa niukan johdon, Bernie Sanders täpärästi toisena

Pete Buttigieg oli hienoisessa johdossa, kun demokraatit julkaisivat pitkän viivästyksen jälkeen ensimmäisiä esivaalituloksia Iowassa. AFP / LEHTIKUVA
STT

STT

Iowassa julkaistiin keskiviikon vastaisena yönä viimein tuloksia demokraattien esivaalista. Niiden mukaan johdossa on 38-vuotias entinen pormestari Pete Buttigieg, joka oli saanut 26,8 prosenttia delegaateista, kun äänistä oli laskettu 71 prosenttia. Toisena on senaattori Bernie Sanders 25,2 prosentilla.

Kolmantena on senaattori Elizabeth Warren 18,4 prosentilla ja vasta neljäntenä entinen varapresidentti Joe Biden 15,5 prosentilla. Iowasta kerrottiin, että lisää tuloksia on luvassa vasta päivällä, eli aikaisintaan iltapäivällä Suomen aikaa. Lopullisten tulosten valmistumisaikataulusta ei ole vielä tietoa.

Uutistoimisto AP totesi ehdokkaiden välisten erojen olevan niin pienet, ettei tähän mennessä saatujen tulosten perusteella voi vielä julistaa Iowan esivaalien voittajaa.

Buttigieg puhui riemuitseville kannattajilleen New Hampshiressä ja kutsui tulosta ällistyttäväksi voitoksi.

– Olen luottavaisempi kuin koskaan ennen kampanjaamme, joukkueeseemme ja visioon, joka toi meidät tänne, hän sanoi.

Iowan tulosten julkistaminen viivästyi pahasti, sillä alun perin vaalikokousten tulosten piti olla selvillä jo varhain tiistaina Suomen aikaa. Ongelmat liittyivät etenkin uuteen sovellukseen, jolla eri vaalipiirien oli tarkoitus raportoida tuloksia Iowan demokraattipuolueelle. Sovellus ei toiminut odotetusti, ja tuloksia jouduttiin raportoimaan manuaalisesti, mikä teki vaali-illasta todellisen pannukakun.

Ehdokkaat lensivät jo seuraavaan esivaaliosavaltioon New Hampshireen, kun Iowassa vielä yritettiin saada äänestystuloksia selville.

Buttigieg panosti Iowaan

Osavaltioiden esivaaleissa ratkaistaan puolueen tuleva presidenttiehdokas. Iowan vaalikokoukset aloittavat perinteisesti esivaalikauden, ja Iowan tulokset ovat usein näyttäneet suuntaa presidenttikisan voimasuhteille.

Tällä kertaa Iowan merkityksen arvellaan jäävän tavallista pienemmäksi, sillä tulosten viivästyminen vei osavaltiossa menestyneiltä ehdokkailta kullanarvoisen hetken paistatella median parrasvaloissa.

Johtavat ehdokkaat ovat perinteisesti laittaneet paljon paukkuja Iowassa ja muissa varhaisissa esivaaliosavaltioissa pärjäämiseen. Esimerkiksi Buttigiegin kampanja oli panostanut etenkin Iowaan, jossa hänellä arveltiin olevan hyvät mahdollisuudet menestyä osavaltion väestörakenteen ansiosta.

Buttigieg on Indianan osavaltion South Bendin kaupungin entinen pormestari. Hän oli valtakunnallisesti täysin tuntematon nimi ennen presidenttikisaan lähtemistään.

Bidenilla odotetun hankala alku

Entinen varapresidentti Biden on ollut käytännössä ehdokkuutensa ilmoittamisesta lähtien valtakunnallisten mielipidemittausten kärjessä, mutta Iowassa hän näyttää jäävän kärkinelikon hännille. Iowaa pidettiin ennakkoon hieman hankalana osavaltiona Bidenille, mutta neljänneksi jääminen ei ainakaan tuo lisäpontta hänen kampanjalleen.

Bidenin vahvuutena pidetään sitä, että hän on mustien äänestäjien keskuudessa selvästi suosituin ehdokas, ja monissa tulevien viikkojen esivaaliosavaltiossa mustat muodostavat suuremman osuuden väestöstä kuin Iowassa. Sen sijaan Buttigiegin kannatus mustien keskuudessa on vähäistä.

Sekä Bidenin että Buttigiegin nähdään edustavan demokraattipuolueen maltillista siipeä, kun taas Sanders ja Warren kuuluvat puolueen vasempaan laitaan. Sanders on parin viime kuukauden aikana noussut gallupeissa Warrenin edelle suosituimmaksi vasemmistoehdokkaaksi.

Iowan demokraattijohtaja pyysi anteeksi

Iowassa pidettiin samana päivänä myös republikaanien esivaali, jonka voitti kirkkaasti istuva presidentti Donald Trump. Trump hyödynsi demokraattien kaaosta ilkkumalla puolueelle Twitterissä.

Iowan demokraattipuolueen puheenjohtaja Troy Price kertoi ongelmista tiistaina tiedotustilaisuudessa samoihin aikoihin, kun puolue julkaisi ensimmäisiä tuloksia.

– Tulosten julkistamisen ongelmia ja Iowan demokraattien vaalikokouksien olosuhteita on mahdotonta hyväksyä. Puolueen puheenjohtajana pyydän tätä syvästi anteeksi, Price sanoi.

Pricen mukaan ongelmat johtuivat koodausvirheestä. Hän kuitenkin vakuutti, että tulosdata oli koko ajan turvassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa DVV:n rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 2. Kuntalaiset sanovat kyselyssä kuntaliitoksille selkeästi "ei" – suopeus kuntatalouden tasapainottamistoimia kohtaan kasvussa
 3. Pääkirjoitus: Syksyä kohti SDP:n gallupjohdolla
 4. Markus Pirttijoen Esalainen: Parempi kokeilla uutta kuin olla paikallaan
 5. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut."
 6. Läheisen koronakuolema sai Espanjassa asuneen Aino Suomalaisen palaamaan perheineen takaisin Lahteen – "Vuokrasin yksiön pelkästään karanteenia varten"
 7. Lenkille pääsee aina, mutta koronakesä on koetellut kilpapyöräilijöidenkin motivaatiota – "Johonkin lätkään verrattuna on kuitenkin ihan hyvä tilanne"
 8. "Vuokatin vaaraa ja Kolin nousua on sauvottu ylös ja alas" – Tero Seppälä kapuaa askel askeleelta kohti maailman kärkeä
 9. Paikallispubin kellarista se lähti –  Pienimuotoisesta olutharrastuksesta on kasvanut 25 vuodessa bisnes, joka tuottaa 1,8 miljoonaa litraa olutta vuodessa
 10. Jymyn Joonas Kumpulainen juoksi 14-vuotiaiden Suomen mestariksi
 11. Lahden Ahkeralla neljän mestaruuden päivä 16- ja 17-vuotiaiden SM-kisoissa Pedersöressä
 12. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 13. Mailaveikot kruisaili lohkovoittoon
 14. 17-vuotiaan vastikään saama ajokortti lähti hyllylle Hollolassa
 15. Radio Voiman podcast: Etkö muista uniasi? – lue luovan uniohjaajan vinkit unien muistamiseen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.