Fintoil rakentaa raakamäntyöljyn jalostamon Haminaan

STT

STT

Fintoil-yhtiö rakentaa raakamäntyöljyä jalostavan tuotantolaitoksen Haminaan. Yhtiön mukaan investoinnin arvo on yli 100 miljoonaa euroa.

Yhtiö kertoo sopineensa HaminaKotka Satama -yhtiön kanssa vuokrasopimuksen tontista Haminan öljysataman alueella. Laitoksen rakentaminen aloitetaan yhtiön saatua ympäristö- ja rakennusluvat, aikaisintaan loppuvuonna.

Fintoilin tavoitteena on aloittaa kaupallinen toiminta vuoden 2022 loppupuolella ja työllistää suoraan 30 ja välillisesti noin 100 ihmistä. Yhtiö tähtää noin 140 miljoonan euron liikevaihtoon.

Raakamäntyöljy on havusellutuotannon sivutuote. Fintoilin mukaan raakamäntyöljyn tisleiden hiilijalanjälki on jopa 90 prosenttia alhaisempi kuin vastaavilla fossiilisilla tuotteilla. Yhtiön tuotantokapasiteetin on määrä olla 200 000 tonnia, joka vastaa noin 10:tä prosenttia alan globaalista kapasiteetista.

Fintoil kertoo, että sen päätuotteita ovat uusiutuvien biopolttoaineiden raaka-aineet, joista asiakkaat jalostavat biodieseliä ja muita biopolttoaineita. Muut yhtiön tuottamat biokemikaalit, tärpätti ja mäntyhartsi, korvaavat fossiilisista raaka-aineista tehtäviä kemiallisia tuotteita.

– Haminan satama sijaitsee logistiikan kannalta optimaalisesti raaka-aine- ja vientivirtojen solmukohdassa. Yhtiön raaka-aine tuodaan maakuljetuksina ja meritse jalostukseen ja valmiit tuotteet lähtevät pääosin laivakuljetuksina, Fintoil kertoo tiedotteessa.

– Mäntyöljytislaamo jalostaa selluteollisuuden sivuvirtoja ja on juuri sellaista satamasidonnaista teollisuustoimintaa, jota HaminaKotka Satama Oy tavoittelee. Se on investointina huomattava, sopii erinomaisesti Haminan nestesataman ympäristöön ja työllistää merkittävästi paikallisia ihmisiä ja yrityksiä, kiittelee puolestaan satamayhtiön toimitusjohtaja Kimmo Naski tiedotteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 2. Kuvataiteilija Matti Koskela piti omia yksityisnäyttelyitä ja opetti jopa laskettelua – hänet muistetaan Lahdessa muun muassa näistä julkisista teoksista
 3. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 4. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 5. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä
 6. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä
 7. Lahden torilla kokeillaan valvottua pyöräparkkia – "Erittäin hyvä idea"
 8. Turvallisten matkailumaiden lista piteni, thaimaalaisilla marjanpoimijoilla mahdollisuus tulla Suomeen töihin ensi maanantaista lähtien
 9. Jalkapannasta ei ole säilöönoton korvikkeeksi, sanovat virkamiehet – "Jos henkilö leikkaa sen pois ja heittää järven pohjaan, siinähän se oli"
 10. Lahden Seurahuone otti ensimmäisenä suomalaishotellina käyttöön katalyysipinnoituksen – tavoitteena torjua koronavirusta ja muita mikrobeja
 11. Perhosia havaittu tänä kesänä tavallista vähemmän
 12. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 13. Kansallisarkiston selvitys Vierumäen taistelusta: yli 300 kaatuneen määrä ei ole mahdollinen, suurin osa kaatuneista Lahden punakaartilaisia
 14. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 15. Suomessa kolme uutta koronavirustartuntaa muttei uusia kuolemia – tartunnan saaneiden keski-ikä laskenut epidemian kuluessa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.