Koronavirus on levinnyt yli 20 maahan, WHO ei määrittele virusta tällä hetkellä pandemiaksi

Koronavirustartuntoja on Kiinassa yhteensä jo lähes 20 000. AFP / LEHTIKUVA
STT AFP

STT AFP

Uudenlainen koronavirus on levinnyt yli 20 maahan, ja virustartunnan saaneita on Kiinassa yli 20 400 ja muualla maailmassa uutistoimisto AFP:n mukaan reilut 200. WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus tosin sanoi, että Kiinan ulkopuolella virustartunnan saaneita on vajaa 180.

YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO kertoi kuitenkin tiistaina, ettei se määrittele koronavirusta tällä hetkellä pandemiaksi. Järjestö on aiemmin julistanut viruksen kansainväliseksi terveysuhaksi.

Koronavirus on levinnyt yli 20 maahan. Kiinassa virukseen on kuollut 425 ihmistä. Manner-Kiinan ulkopuolella virukseen on kuollut kaksi ihmistä. Sunnuntaina yksi mies kuoli tautiin Filippiineillä. Tänään vahvistettiin toinen kuolemantapaus Kiinan itsehallintoalueella Hongkongissa.

Hongkongissa kuollut mies oli oleskellut Kiinan Wuhanissa, josta virus lähti leviämään. Filippiineillä menehtyneellä oli myös yhteyksiä Wuhaniin.

Yhteensä tartuntoja on Kiinassa yli 20 400. Viruksen uskotaan lähteneen leviämään joulukuussa Hubein maakunnassa sijaitsevan Wuhanin kaupungin torilta, jolla oli myynnissä villieläimiä.

Maanantaina koronaviruksen kuolonuhrien määrä Manner-Kiinassa ylitti jo 2000-luvun alun sars-epidemian uhriluvun.

Kiinan poliittinen johto on myöntänyt, että sen reagoimisessa viruksen leviämiseen on ollut puutteita. Maanantaina Kiina ilmoitti tarvitsevansa pikaisesti muun muassa suojamaskeja, -pukuja ja -laseja estämään koronaviruksen leviämistä.

Lukuisia Kiinan kaupunkeja on eristetty viruksen takia.

– Toivomme, että niin Hubein kuin muiden alueiden toimenpiteet pysäyttävät viruksen leviämisen ja pääsemme siitä eroon, sanoi WHO:n edustaja Sylvie Brand.

Brittejä kehotetaan poistumaan Kiinasta

Britannia kehottaa kaikkia vielä Kiinassa olevia kansalaisiaan mahdollisuuksien mukaan palaamaan kotimaahan koronaviruksen takia. Britannian ulkoministeriö sanoo tekevänsä valmisteluja, jotta halukkaat voitaisiin evakuoida Hubein maakunnasta.

Yli 80 brittiä palasi perjantaina Britannian hallituksen järjestämällä tilauslennolla Wuhanista. Evakuoidut ovat parhaillaan 14 päivän karanteenissa. Lisäksi Britannia kertoi lauantaina vetävänsä tilapäisesti osan Kiinassa olevista diplomaattiedustajistaan perheineen kotimaahan.

Hongkongissa lakkoillaan protestina hallinnon toimille

Kiinan itsehallintoalueella Hongkongissa lääkärit ja sairaanhoitajat ovat lakkoilleet kritisoidakseen hallinnon toimia koronaviruksen leviämisen estämisessä.

Lakkoilijat vaativat, että Hongkongin ja Manner-Kiinan vastainen raja suljetaan. Sulkemisella halutaan estää koronaviruksen leviäminen.

Hongkongin virnaomaiset ovat jo sulkeneet joitakin rajanylityspaikkoja. He ovat kuitenkin vastahakoisia sulkemaan koko rajaa.

Lakon myötä sairaaloista on puuttunut noin 4 400 työntekijää.

F1-kisa vaarassa

Virusepidemialla uskotaan olevan merkittäviä vaikutuksia Kiinan talouteen. Pörssikurssit maassa ovat sukeltaneet, ja monen kansainvälisen yrityksen tuotantoketjut ovat vaarassa, sillä suuri osa maailman teollisuustuotannosta tehdään juuri Kiinassa.

Useat maat ovat asettaneet porttikiellon kiinalaisille tai Kiinassa oleskelleille ulkomaan kansalaisille. Monet lentoyhtiöt, kuten Finnair, ovat keskeyttäneet kaikki lentonsa Kiinaan.

Koronaviruksen takia useita Kiinaan suunniteltuja urheilutapahtumiakin on jo peruttu tai siirretty, esimerkiksi maaliskuulle Nanjingiin kaavaillut yleisurheilun halli-MM-kisat siirrettiin ensi vuoteen.

Huhtikuinen formula ykkösten Kiinan gp:kin on vaarassa viruksen takia. Kauden neljäs kilpailu on tarkoitus ajaa Shanghaissa 19. huhtikuuta. Red Bull -tallin päällikkö Christian Horner kertoi maanantaina Autosportin mukaan, että F1-tallit keskustelevat keskiviikkona mahdollisista toimenpiteistä Kiinan gp:n suhteen.

Risteilijä karanteenissa Japanissa

Japani on pannut karanteeniin yli kolmea tuhatta ihmistä kuljettavan risteilyaluksen koronavirusvaaran vuoksi.

Diamond Princess -risteilijä pantiin karanteeniin Jokohaman satamassa tiistaina sen jälkeen, kun yhdellä aluksesta jo poistuneella matkustajalla todettiin virustartunta Hongkongissa. 80-vuotias mies oli poistunut risteilijältä viime viikolla.

Aluksella on 2 500 matkustajaa ja tuhat miehistön jäsentä. Terveysviranomaiset ovat olleet laivassa tarkastamassa siellä olijoiden kuntoa.

Risteilijä saapui Jokohamaan maanantai-iltana. Kyodo-uutistoimiston haastatteleman matkustajan mukaan matkustajille on kerrottu, että laivan lähtö siirtyy vuorokaudella.

Parikymppinen, äitinsä kanssa matkustava nainen kertoi japanilaiselle TBS-televisioyhtiölle tiistaina, että kaikkia matkustajia on pyydetty pysymään hyteissään ja odottamaan virustestejä. Nainen sanoi odotelleensa testaajia hytissään maanantaista saakka.

Laiva asetettiin karanteeniin myös lauantaina Nahan satamassa maan eteläosassa.

Japani on lauantaista saakka kieltänyt maahantulon ulkomaiden kansalaisilta, jotka ovat oleskelleet Kiinassa Hubein maakunnassa viime viikkoina. Pääsy maahan on estetty myös niiltä Kiinan passin haltijoilta, joiden passi on myönnetty Hubeissa.

Japanin terveysministeriön mukaan maassa oli todettu maanantaihin mennessä koronavirus 20 ihmisellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden sivistyslautakunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen neljän ryhmäperhepäiväkodin toiminnan keskeyttämisestä: "Kevein perustein tällaista päätöstä ei ole tehty"
 2. Kevätaurinko hellii tänään - alkuvuoden lämpöennätys meni rikki Päijät-Hämeessä
 3. 7.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Keskussairaalan työntekijällä todettiin koronatartunta - altistuneina kolme potilasta ja yhdeksän työntekijää
 4. Juha Honkosen uutisanalyysi: Ei nuolaista vielä – tilastot laahaavat perässä
 5. Karu totuus vanhusten kotihoidosta selvisi: "Emme pysty suojautumaan koronakriisissä"
 6. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 7. Fysioterapeutti Aino Kosonen vetää jumppaa – kymmenet ihmiset kuntoilevat live-lähetyksen tahtiin omissa kodeissaan
 8. Lastunkuivaimessa tulipalo Kärkölässä
 9. Lahden Kujalaan nousee raskaan liikenteen palvelukeskus – pitkät ajoneuvoyhdistelmät otettu erityisesti huomioon
 10. Humalaiset huitoivat toisiaan Lahden yössä, molemmille sakkoa
 11. Hoivakotien koronaviruskuolemat muualla maassa eivät johda uusiin varotoimiin Päijät-Hämeessä – "Ei toistaiseksi, koska epidemiaa ei ole"
 12. Hämeen poliisi pyytää havaintoja Lammin Porraskoskelta
 13. Ruokailu siirtyi Päijät-Hämeessäkin noutoaikaan – maakunnan yritykset polkaisivat pystyyn myös omia kotiinkuljetuksia
 14. Ainopuiston teatteri peruu kesän esityksensä
 15. Asiantuntijat kertovat huolestuttavasta ilmiöstä: parisuhteet kärsivät, kun älylaitteesta tulee kolmas pyörä – "Toinen vain somettaa, seksielämäkin hiljenee"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.