Hallitus on päättänyt perustaa satojen miljoonien eurojen ilmastorahaston ja laskea teollisuuden sähköveroa

Suomen ilmastopaneeli on arvioinut, että Suomen on mahdollista saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä. Ilkka Ranta / LEHTIKUVA
STT

STT

Hallitus on päättänyt perustaa ilmastorahaston. Linjaukset valmistellaan kevään kehysriiheen mennessä. Rahasto perustetaan Valtion kehitysyhtiön Vaken yhteyteen. Vaken pääoman suuruus on yli kaksi miljardia euroa, ja tarkoituksena on käyttää tuottoja, joita tällä pääomalla on.

– Meidän arviomme on se, että tässä puhutaan sadoista miljoonista euroista tällä vaalikaudella, sanoi pääministeri Sanna Marin (sd.) hallituksen ilmastokokouksen tiedotustilaisuudessa.

Tätä rahaa käytetään Marinin mukaan ilmastonmuutoksen torjumiseen, digitalisaation edistämiseen ja teollisuuden vähähiilisyyden tukemiseen.

Rahaston nosti esiin marraskuussa keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Katri Kulmuni.

Hallitus päätti myös alentaa teollisuuden sähköveroa EU:n minimiin asteittain 2021 alkaen.

– Ratkaisu tukee teollisuuden sähköistymistä ja luo ennustettavuutta yrityksille, Kulmuni sanoi.

Hallitus ja hallituspuolueiden kansanedustajat kokoontuivat maanantaina ilmastokokoukseen, jossa päätettiin tiekartasta eli toimista ja aikataulusta, jolla hiilineutraalisuus saavutetaan. Hallitus kiristi päästövähennystavoitteet eri sektoreille eli nosti tasoa, mihin pitäisi päästä vaalikauden aikana.

– Tänään julkistettu tiekartta ei ole mikään ratkaisu tämän ison haasteen edessä. Sen sijaan me olemme nyt päässeet varovaiseen alkuun siinä työssä, sanoi sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.).

Ympäristöjärjestöt pettyivät siihen, että toimet fossiilisten polttoaineiden ja turpeen tuista luopumiseksi lykkääntyivät.

– Hallituksen ilmastopolitiikka ei ole uskottavaa niin kauan kuin turpeen käyttöä ei lopeteta, sanoi esimerkiksi ympäristöjärjestö WWF:n ilmastoasiantuntija Mia Rahunen.

Energia-alaa edustava Energiateollisuus (ET) piti hallituksen ilmastopoliittisia linjauksia toivottuina.

Hiilinielua koetetaan vahvistaa

Suomen ilmastopaneeli arvioi lokakuussa, että Suomen on mahdollista saavuttaa tavoitteensa hiilineutraaliudesta vuoteen 2035 mennessä, mutta se tarkoittaa ilmastotoimien kiristämistä ja nopeuttamista. Ilmastopaneelin mukaan ilmastotavoitteen saavuttamiseksi päästöjä on vähennettävä noin 35 miljoonaa tonnia hiilidioksidia, mutta tarvittavista päästövähennyksistä on sovittu vasta noin 16 miljoonan hiilidioksiditonnin edestä.

Hallitus sanoi maanantaina tavoittelevansa ilmastotyöllään vielä noin 17–25 miljoonan hiilidioksiditonnin vähennystä.

– Lisäksi tavoittelemme hiilinielun vahvistumista kolmella miljoonalla tonnilla, Marin sanoi.

Hiilineutraalius tarkoittaa sitä, että hiilidioksidipäästöjä tuotetaan vain sen verran kuin niitä pystytään sitomaan. Esimerkiksi metsät ja maaperä sitovat hiiltä.

Turpeen käytöstä ei päätöstä

Turpeen käytöstä tai sen verotuksesta ei vielä tehty päätöksiä, vaan hallitus perusti turvetyöryhmän, joka aloittaa työnsä maaliskuussa. Ryhmä selvittää, miten turpeen käyttö suuntautuu polton sijasta korkeamman jalostusasteen innovatiivisiin tuotteisiin, kun energiakäyttö vähintään puolittuu 2030 mennessä.

Kulmunin mukaan hallituksella on syksyltä turveverokohteluun liittyvä kirjaus, joka tulee tämän vuoden aikana käsittelyyn.

---

Korjattu aiempaa uutista klo 17.54: Rahastosta valmistellaan linjaukset kehysriiheen mennessä. Aiemmin jutussa kerrottiin virheellisesti, että rahasto perustettaisiin kehysriiheen mennessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jo tuhannet yritykset pyytäneet lyhennysvapaata lainoihinsa - "Erityisesti pienten yritysten tilanne on erittäin vaikea"
 2. Lahtelainen Reijo "Repe" Ruohola ei malttanut jäädä eläkkeelle vaan pisti pystyyn uuden yrityksen – " Pää pysyy terävänä jos jotain touhuaa"
 3. Nastolan skeittiparkin rakentaminen siirtyy ensi vuoteen
 4. Korona-ajassa jotain hyvääkin: Yritykset keksivät uusia ansaintatapoja – Ginitislaamo tekee käsidesiä, kukkakauppa myy autokaistalta
 5. Lahden torilla on lähes autiota: tällaista "markkinapäivää" ei ole ennen nähty
 6. Lahtelaiskoulujen etäruokailu kerää vahvasti suosiota – satoja ateriapakkauksia on silti jäänyt jakamatta
 7. Lahden keskustan ilmaiset parkkipaikat tuovat helpotusta ravintoloitsijoille - "Tämä on niin hyvä idea, että tätä kannattaa jatkaa koronan jälkeenkin", sanoo Mamma Marian toimitusjohtaja
 8. Chiméne Bavardin Esalainen: Etäkoululaisten äitinä ei ole aina helppoa, varsinkin jos pitää askarrella
 9. Lahden Mukkulan ostoskeskuksen polttajia ei pystytty tunnistamaan videolta – kahden miehen syytteet kaatuivat käräjillä
 10. Lastensuojeluilmoitusten määrä kääntyi laskuun koulujen sulkemisen jälkeen, mutta se ei ole hyvä uutinen – "Koko Suomi keskittyy muihin asioihin"
 11. 1.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 32 - "Sairaalahoitojaksot vaihdelleet muutamasta päivästä useampaan viikkoon"
 12. Pääkirjoitus: Lahtikin huutaa valtiolta apua selviytyäkseen koronakriisistä
 13. Mökki ja auto tuhoutuivat tulipalossa Hartolassa
 14. Tuoliltanousu on hyvä jumppaliike seniorille – liikuntaa ei kannata unohtaa, vaikka ryhmätoiminta on tauolla
 15. LASBin päävalmentaja vaihtuu, uusi luotsi löytyi tiimin sisältä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.