Elokuun alku lupaa helteitä – heinäkuu oli "viileähkö, matalapainevoittoinen ja epävakainen"

Suomi oli heinäkuussa laajasti pitkäkestoisten matalapaineiden otteessa. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

STT

Viikko alkaa Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Jari Tuovisen mukaan epävakaisena. Maanantaina sateita leviää Ruotsista ja tiistaina Baltiasta Suomeen. Lämpötilat pysyttelevät parinkymmenen asteen tietämillä.

Keskiviikko näyttää jo poutaisemmalta, lukuun ottamatta maan itäosia ja Kainuuta.

– Keskiviikkona ollaan edelleen parissakymmenessä asteessa, ehkä jonkin verran sen yläpuolella. Keskiviikkoaamuna idässä ja Kainuussa tulee vielä yhtenäisiä sateita, jotka väistyvät iltapäivän kuluessa Venäjän puolelle. Keskiviikosta eteenpäin päivälämpötilat alkavat pikkuhiljaa kiipeämään ylöspäin. Torstaina ylin lämpötila on 22–23, Tuovinen kertoo.

Helteistä ilmamassaa virtaa torstain jälkeen Tuovisen mukaan Ruotsista maan ylle.

– Perjantai on todennäköisesti ensimmäinen kunnon hellepäivä maan länsiosissa ja Lounais-Lapissa. Idässä ei vielä ole sitä lämpimintä ilmamassaa, joskin sielläkin on 22–23 lämpöastetta. Lännen alueella, ulottuen Meri-Lappiin, ylin lämpötila voi olla 26 astetta, hän sanoo.

Asemakohtaisia ennätyksiä rikki sateissa ja kylmyydessä

Heinäkuussa laskettiin vain kymmenen hellepäivää, kun päiviä on normaalisti 16. Kuun aikana maa oli laajasti pitkäkestoisten matalapaineiden otteessa, mikä näkyi sademäärissä.

– Eniten satoi Pohjanmaan Isojoella, jossa vettä tuli 193,1 millimetriä. Summa summarum voisi sanoa, että hyvin yleisesti päästiin yli sadan millimetrin sademääriin asemalla kuin asemalla. Ne ovat 1,5–2,5-kertaisia määriä tavanomaiseen verrattuna. Yleensä heinäkuussa sataa 60–90 millimetriä ja nyt tuollaiset 120–150 millimetriä olivat kohtalaisen yleinen lukema etelärannikkoa lukuun ottamatta, Tuovinen kertoo.

Ennätyksellisen koleaa säätä kohdattiin Pirkanmaalla, jossa rikottiin Tampere-Pirkkalan lentoaseman asemakohtainen ennätys.

– 24. heinäkuuta päivän ylin lämpötila oli 12,2 astetta ja se on 1960-luvulta lähtien matalin päivän ylin lämpötila sillä asemalla heinäkuussa, Tuovinen sanoo.

– Heinäkuuta voisi kuvata, että se oli viileähkö, matalapainevoittoinen ja epävakainen. Suurimmassa osassa maata oli asteesta kahteen tavanomaista viileämpää, hän kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vili Uuskallion näkökulma: Yhtymän johto onnistui, mutta sitten Lahti veti maton alta
 2. Lahden keskustaan avataan kokkeja myöten venäläinen ravintola
 3. Ihmismassa täytti Lahden markkinat, turvavälit unohtuivat vilskeessä
 4. Maastojuoksu-cup sai hymyn huulille ja pururadan tömisemään Lahden urheilukeskuksessa – Lari Lehtonen näytti pienemmille esimerkkiä
 5. Tukkirekka paloi hinauskuntoon Messiläntiellä Lahdessa
 6. Yle: Seitsemän pelaajaa ulkona Pelicansin harjoituksista lomautusten vuoksi
 7. United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"
 8. Radiomäellä järjestetään yhteislaulutilaisuus – luvassa Leevi and the Leavingsin hittejä
 9. Vesa Mäkäläinen näki mainoksen Orimattilan Hennasta moottoritietä ajellessaan, ja alueen katsastuksen jälkeen unelma omakotitalosta alkoi muuttua todeksi: "Viikonloppuna olisi tarkoitus jäädä yöksi ensimmäistä kertaa"
 10. Suuri helpotus: Pippon kartingradalla ajetaan jatkossakin, mutta Lahden kaupunki vaatii Lahden FK-kerholta isoja investointeja
 11. Asettuuko Juha Rehula ehdolle keskustan varapuheenjohtajaksi? "Kiinnostusta on ollut, mutta ihan muut asiat ratkaisevat ehdokkuuden"
 12. Lukijalta: Kouluilta vaaditut miljoonasäästöt ovat mahdottomuus
 13. Kahden auton peräänajo Nelostiellä Lahdessa – liikenne sujuu taas normaalisti
 14. THL: Suomessa on todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa
 15. Lahdessa päästään jälleen maistelemaan käsityöläisoluita, Suuret Oluet – Pienet Panimot tuo viikonloppuna satamaan 13 panimoa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.