Yli 500 ihmisen yleisötilaisuudet ovat taas sallittuja - lue yön uutiskooste

Osaa asiantuntijoista yhteiskunnan avautuminen on huolestuttanut, ja toiset ovat varoitelleet myös syksyllä vaanivasta mahdollisesta uudesta korona-aallosta. EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA

STT

Koronarajoituksia puretaan tänään - yli 500 ihmisen yleisötilaisuudet ovat taas sallittuja

Koronaviruksesta johtuvia rajoituksia puretaan tänään. Yli 500 hengen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia saa taas järjestää sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa, jos niissä noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeita koronavirustartuntojen ehkäisemisestä.

Myös hallituksen suositus laajalle etätyön tekemiselle päättyy tänään. Hallitus arvioi asiaa uudestaan, mikäli epidemiatilanne sitä edellyttää. Valtioneuvoston kanslian tiedotteen mukaan koronavirustartuntojen viikoittainen määrä on noussut viime viikkoina ja on nyt samalla tasolla kuin kesäkuun lopussa.

Bisneslounaat ulkomailla vaihtuivat videoneuvotteluihin - etätyöskentelyyn tottuneet yritykset harkitsevat lentämistä tulevaisuudessa kahdesti

Koronaviruspandemia sekoitti myös useiden suomalaisten yritysten työmatkasuunnitelmat. Nesteen, Ponssen, Peikko Groupin ja Metson edustajat kertovat STT:lle, että suurin haaste etätyöskentelyssä Suomesta ulkomaille on fyysisen läsnäolon korvaaminen esimerkiksi uusien liikekumppaneiden kanssa neuvotellessa.

Videopuhelulla on hankala korvata bisneslounasta, vaikka etäkokoustaminen tuttujen asiakkaiden kanssa sujuisikin hyvin. Etätyöskentelyyn tottuminen on poikinut myös lentomatkustamisen tarpeellisuuden pohtimista. Useat yritykset kertovat harkitsevansa lentäen tehtyjä työmatkoja jatkossa tarkemmin.

Kysely: Puhelimien valvontasovellukset epidemioiden torjumiseksi jakavat kansaa

Suomalaiset suhtautuvat kaksijakoisesti epidemioiden torjumiseen tarkoitettuihin puhelinten valvontasovelluksiin, käy ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) kyselytutkimuksesta. Yli kaksi viidestä hyväksyy sovellukset, lähes yhtä moni ei hyväksy. Kyselyssä selvitettiin suomalaisten suhtautumista yhteiskunnassa tapahtuvaan valvontaan.

Kaksi kolmasosaa hyväksyy nettikäyttäytymisen seurannan, kun tarkoituksena on epidemian torjuminen tai rikollisuuden ehkäisy. Kaupallisessa tarkoituksessa seuranta herättää enimmäkseen vastustusta.

Kantar TNS:n touko-kesäkuun vaihteessa toteuttamaan kyselyyn vastasi noin tuhat suomalaista.

Uutissuomalainen: Eduskuntaryhmien puheenjohtajat avoimia kasvomaskisuositukselle, jos koronatilanne pahenee

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat ovat valmiita antamaan kansallisen suosituksen kasvomaskin käytöstä, jos Suomessa leviää koronaviruksen toinen aalto ja tartuntatilanne pahenee.

Asia selviää Uutissuomalaisen teettämästä kyselystä, jossa puheenjohtajilta tiedusteltiin, pitäisikö Suomessa antaa kansallinen suositus kasvomaskin käytöstä ja mitä sen tulisi koskea.

Ainoastaan RKP ei vastannut kyselyyn. Vain Ano Turtiainen ja nyt-liikkeen Harry Harkimo kannattivat maskisuosituksen antamista nykytilanteessa. Molemmissa ryhmissä on yksi jäsen.

Luottoluokitusyhtiö Fitch heikensi ennustettaan USA:n talouden näkymistä

Luottoluokitusyhtiö Fitch on heikentänyt luokitustaan Yhdysvaltain talouden tulevaisuuden näkymistä. Yhtiö laski luokituksensa aiemmasta vakaasta negatiiviseen.

Yhtiö varoittaa maan korkeasta velkaantumisesta ja alijäämästä, joita koronaviruspandemian vaikutukset ovat pahentaneet. Fitchin mukaan Yhdysvaltain julkinen talous on heikkenevässä tilassa eikä maan päättäjillä ole uskottavaa suunnitelmaa kriisistä ulos. (Lähde: AFP)

USA:n öljyjätit ottaneet pahasti takkiinsa pandemiassa

Yhdysvaltain suuret öljyntuotantoyhtiöt Exxon Mobil ja Chevron kertovat raskaista tappioista tuoreimmalla vuosineljänneksellä. Koronaviruspandemia on johtanut polttoaineen kysynnän romahdukseen ympäri maailmaa, mikä näkyy yhtiöiden tuloksissa. Exxon Mobil kertoo tehneensä neljänneksellä 1,1 miljardia dollaria eli noin 930 miljoonaa euroa tappiota. Chevron kirjasi vielä suuremmat 8,3 miljardin dollarin eli 7 miljardin euron tappiot. (Lähde: AFP)

Tunnettujen henkilöiden Twitter-tilejä hakkeroinut kopla kärähti

Tunnettujen henkilöiden Twitter-tilejä hakkeroinut 17-vuotias teini on jäänyt kiinni Floridassa Yhdysvalloissa, kertovat osavaltion viranomaiset.

Verkkohyökkäyksessä kaapattiin muun muassa Microsoftin perustajan Bill Gatesin, Teslan toimitusjohtajan Elon Muskin ja Yhdysvaltain ex-presidentin Barack Obaman tilit. Lisäksi ihmisiä huijattiin lähettämään yli 100 000 dollarin arvosta virtuaalivaluutta bitcoineina hakkereille.

Päätekijän lisäksi viranomaiset ovat nostaneet syytteet hakkeroinnista myös toista, 22-vuotiasta floridalaismiestä sekä 19-vuotiasta brittimiestä vastaan. (Lähde: AFP)

Yhdysvalloissa pidetyllä kesäleirillä lähes puolet sai koronatartunnan

Yhdysvalloissa Georgian osavaltiossa pidetty kesäleiri on osoittautunut viruslingoksi, sillä lähes puolet leirille tulleista lapsista ja henkilökunnasta sai koronavirustartunnan, kertoo Yhdysvaltain tautikeskus CDC.

Leirin 597 osallistujasta ja henkilökunnasta tartunta todettiin 260:llä. Todellisten tartuntamäärien arvellaan olevan jopa suurempia, sillä vain reilut puolet leiriläisistä tulivat testatuiksi.

Leirin järjestäjät jättivät noudattamatta CDC:n suositusta, jonka mukaan kaikkien kesäleireille saapuvien tulisi käyttää kasvomaskia. Maskeja edellytettiin vain henkilökunnalta. (Lähde: AFP)

Yhdysvalloissa todettiin yli 1 200 uutta koronakuolemaa jo neljättä päivää perättäin

Yhdysvalloissa on todettu kuluneen vuorokauden aikana yhteensä 1 442 uutta koronavirukseen liitettyä kuolemaa. Asia käy ilmi baltimorelaisen Johns Hopkins -yliopiston tietokannasta.

Kyse on jo neljännestä peräkkäisestä päivästä, jona uusia kuolonuhreja on kirjattu yli 1 200. Kaiken kaikkiaan koronaviruksen aiheuttamaan tautiin arvioidaan Yhdysvalloissa kuolleen 153 268 ihmistä, eli enemmän kuin yhdessäkään muussa maassa. Uusia tartuntoja todettiin vuorokauden ajalta noin 69 000 kappaletta. Tartuntoja maassa on todettu kaikkiaan yli 4,5 miljoonaa, joista 1,4 miljoonan kerrotaan parantuneen. (Lähde: AFP)

Jeffrey Epstein pakotti alaikäisen seksiin prinssi Andrew'n kanssa, väitetään oikeudessa USA:ssa

Yhdysvalloissa oikeuden asiakirjoissa väitetään, että edesmennyt seksuaalirikollinen ja liikemies Jeffrey Epstein olisi pakottanut alaikäisen tytön seksiin Britannian prinssi Andrew'n kanssa.

Asiasta kertoo Guardian. Julki tulleet asiakirjat liittyvät vuodelta 2015 peräisin olevaan siviilikanteeseen, jonka uhri nosti Epsteinia ja tämän entistä tyttöystävää, seurapiirijulkimo Ghislaine Maxwellia vastaan.

Oikeuden papereissa väitetään myös, että Andrew olisi lobannut Yhdysvaltoja Epsteinin puolesta tämän syyteneuvotteluissa. Andrew'n ystävä kiistää väitteen Guardianille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 2. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 3. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"
 4. Lähijunat siirtyvät talviaikatauluihin, vaikuttaa myös Z- ja G-juniin
 5. Lahtelainen Eeva Silvennoinen, 92, valtuutti lapset hoitamaan asiansa, kun tytär ehdotti sitä – "Ei se tuntunut yhtään loukkaavalta"
 6. Pääkirjoitus: Hennan toivo Nurmijärvi-ilmiössä?
 7. Kuntouttava työtoiminta lisää itseluottamusta ja auttaa arjen hallinnassa
 8. Välineinä hoitavat kädet ja pienen pienet neulat – akupunktiohoitaja Taru Oravalan matka kiinalaisen lääketieteen pariin kesti kauan ja meni mutkien kautta
 9. Henkilöauto tuhoutui tulipalossa
 10. FC Lahti sai kunnolla maalihanat auki Ilvestä vastaan, Assehnoun kuritti vastustajaa kahdella maalilla – "Yleensä kova työ palkitaan"
 11. Teollisuuden uudet tilaukset kesäkuussa lähes 12 prosenttia viime vuotta jäljessä
 12. Kuntouttavan työtoiminnan tarve on Päijät-Hämeessä edelleen moninkertainen asiakaspaikkoihin verrattuna – jonotusajat jopa kuukausia
 13. Yön uutiskooste: Metsästyskausi alkaa tänään sepelkyyhkyillä ja peltohanhilla
 14. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 15. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.