Italia jatkaa koronaviruspoikkeustilaa lokakuun puoliväliin – oppositio syyttää vallan väärinkäytöstä

Virustartuntoja on vahvistettu maassa lähes 4,4 miljoonaa. / AFP Mario Tama Getty Images / AFP Mario Tama / LEHTIKUVA

STT

Italia jatkaa maan poikkeustilaa koronaviruksen leviämisen takia lokakuun puoliväliin. CNN :n mukaan maan hallitus tiedotti asiasta aikaisin torstaiaamuna.

Keskiviikkona Italian pääministeri Giuseppe Conte puolusti poikkeustilan jatkamista, sillä virus leviää yhä maassa, kirjoittaa italialainen uutistoimisto Ansa . Aiemmin oppositio oli syyttänyt hallitusta vallan väärinkäytöstä jatkamalla poikkeustilaa.

Conte korosti, että poikkeustilan jatkaminen ei tarkoita sitä, että hallitus aikoisi ottaa uudelleen käyttöön kaikkein tiukimmat rajoitustoimet.

Ansa kirjoittaa, että poikkeustilan myötä maassa voidaan esimerkiksi luoda niin kutsuttuja punaisia vyöhykkeitä. Niillä voitaisiin eristää alueita, joilla virus on lähtenyt leviämään.

Poikkeustila mahdollistaa myös sen, että hallitus voi keskeyttää lentoliikenteen maista ja maihin, joissa virusta on havaittu merkittävästi. CNN kirjoittaa, että Italian poikkeustila alkoi tammikuun lopussa.

Yli 246 000 sairastunutta

Italia on yksi koronaviruksen pahiten kurittamista maista. Johns Hopkinsin yliopiston seurannan mukaan Italiassa yli 246 000 ihmistä on saanut tartunnan. Virukseen liittyviä kuolemia on vahvistettu yli 35 000.

Miljoonaa asuakasta kohden maassa on kirjattu yli 580 virukseen liittyvää kuolemaa. Yhdysvalloissa, jossa on vahvistettu määrällisesti eniten kuolemia koko maailmassa, vastaava luku on yli 460, Suomessa 59 ja Ruotsissa yli 560. Määrät selviävät Worldometers-tilastosivustolta, jonka luvuissa on aika ajoin havaittu epäjohdonmukaisuuksia.

Yhdysvalloissa jälleen uusi rajapyykin ylitys

Yhdysvalloissa on todettu yhteensä yli 150 000 koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Asia selviää baltimorelaisen Johns Hopkinsin yliopiston seurannasta .

Virustartuntoja on vahvistettu maassa lähes 4,4 miljoonaa. Vielä keväällä virus jylläsi erityisesti New Yorkissa, mutta Kalifornia ja Florida ovat nyt menneet New Yorkin ohi tartuntamäärissä.

Yhdysvalloissa on tilastoitu maailmanlaajuisesti määrällisesti eniten koronavirustartuntoja ja niihin liittyviä kuolemia. Toisiksi eniten tartuntoja ja kuolemia on vahvistettu Brasiliassa.

Florida sulkee torstaina koronatestauskeskuksiaan osavaltiota uhkaavan trooppisen myrskyn vuoksi. Päivää aiemmin Florida ilmoitti 216 uudesta koronaan liittyvästä kuolemasta, mikä oli ennätyskorkea päivittäinen lisäys.

Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen mukaan trooppinen myrsky Isaias iskenee Floridaan viikon loppuun mennessä.

Viranomaiset kertoivat valmistautuvansa myrskyn tuloon sulkemalla toistaiseksi kaikki osavaltion jo entuudestaan viivästysten lamauttamat koronaviruksen testauskeskukset. Keskuksissa on muun muassa telttoja ja laitteistoa, joita ei ole kiinnitetty niin, että ne kestäisivät myrskytuulia.

Perussa varmistettu yli 400 000 tartuntaa

Peru ylitti keskiviikkona paikallista aikaa 400 000 koronavirustartunnan rajapyykin. Asiasta kertoi maan terveysministeriö.

Perussa on määrällisesti kolmanneksi eniten tartuntoja Latinalaisessa Amerikassa. Enemmän tartuntoja on Meksikossa ja Brasiliassa, jossa tartuntoja on toiseksi eniten koko maailmassa.

Edellisten 24 tunnin ajalta Perussa oli kirjattu lähes 5 700 uutta tartuntaa, mikä oli korkein päivittäinen lisäys sitten kesäkuun 12. päivän.

Uusia koronaan liittyviä kuolemia Perussa kirjattiin edellisen vuorokauden ajalta 204 kappaletta. Maassa on kirjattu yhteensä lähes 19 000 koronakuolemaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja
 2. Villähteellä kahden auton kylkikolari
 3. Suora lähetys: Katso MiPK-Reipas-ottelu tästä tänään
 4. Perhoset ovat melkoisia linssiluteita – katso lukijoiden kuvat auringossa paistattelevista päiväperhosista
 5. Rulla-ampumahiihdon SM-kultaa napanneella Mari Ederillä riittää yhä työsarkaa ampumapaikalla – "Ainoa mysteeri on enää se, miten saan virheet mahdollisimman nopeasti korjattua" 
 6. Lahden Ratsastajien Iina Kauhanen voittoon Ypäjällä
 7. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"
 8. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 9. Nuoret miehet ajoivat kilpaa Lahdessa, toisella yli satasen nopeus taajama-alueella
 10. Seppälä ja Eder voittivat rulla-ampumahiihdon yhteislähtömestaruudet – ohilaukauksia kertyi Hollolan helteessä kosolti
 11. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 12. Turun lentoasemalla koronatestattiin koko lentokoneellinen Pohjois-Makedoniasta saapuneita matkustajia
 13. Beirutin räjähdys jätti jälkeensä kymmeniä metrejä syvän kraatterin – Libanonissa ensimmäinen ministeriero tiistaisen räjähdyksen jälkeen
 14. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut"
 15. Sibeliustalon Finlandia-klubi pyrkii avaamaan ovensa syyskuussa – yritystapahtumien ja kokousten varaustilanne normalisoitumassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.