Lahtelaiselle ravintoloitsijalle syytteet ihmiskaupasta – kielitaidottomilla työntekijöillä teetettiin poliisin mukaan 12 tunnin vuoroja ilman vapaapäiviä

Poliisin mukaan ihmiskaupasta epäilty lahtelainen ravintoloitsija hallitsi uhreja pelolla. Roni Rekomaa / LEHTIKUVA

STT

Lahtelaista ravintoloitsijaa vastaan on nostettu syytteet ihmiskaupasta, kertoo syyttäjä STT:lle.

Kahdella ulkomaalaistaustaisella ihmisellä teetettiin poliisin mukaan noin 12 tunnin työpäiviä ilman vapaapäiviä. Uhrit työskentelivät ravintolassa käytännössä viikon jokaisena päivänä, poliisi kertoi viime syksynä esitutkinnan valmistuttua.

Aluesyyttäjä Anu Lahtela nosti perjantaina ravintoloitsijaa vastaan syytteet kahdesta ihmiskaupasta ja toissijaisesti kahdesta kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä. Lisäksi ravintoloitsija sai syytteen pahoinpitelystä.

Syyttäjän mukaan rikosepäilyt koskevat etnistä ravintolaa. Kyse ei kuitenkaan ole nepalilaisesta ravintolasta.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuosina 2016–2018. Ravintoloitsija on kiistänyt rikokset.

Uhrit ja epäilty ovat miehiä. He kaikki edustavat samaa kansallista tai etnistä taustaa, mutta uhrit eivät olleet saapuneet Suomeen varta vasten ravintolassa työskennelläkseen, poliisin tutkinnanjohtaja Minna Riski kertoi STT:lle syksyllä.

Epäilty ihmiskauppa tuli poliisin tietoon sen jälkeen, kun toinen uhreista oli ottanut yhteyttä ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään.

Palkkoja epäillään jääneen maksamatta 100 000 euroa

Toinen uhreista on kertomansa mukaan pitänyt yhden vapaapäivän noin viiden kuukauden aikana. Toinen on pitänyt yhdeksän vapaapäivää vajaan puolentoista vuoden aikana.

Poliisin mukaan työntekijät eivät ole saaneet asianmukaista palkkaa, vaan korvaus on ollut työmäärään nähden minimaalinen. Ravintoloitsijan epäillään jättäneen maksamatta palkkoja lyhyemmän aikaa työskennelleelle 23 000 euroa ja pidemmän aikaa työskennelleelle 77 000 euroa.

Poliisin mukaan uhrit ovat asuneet ravintoloitsijan ja tämän perheen luona kaksiossa. Epäilty on poliisin mukaan hallinnut uhreja pelolla, ja esitutkinnassa tutkittiin heihin kohdistunutta väkivaltaa. Uhrit eivät ole osanneet suomea eivätkä ole olleet tietoisia oikeuksistaan, poliisi kertoi.

Kahden uhrin lisäksi ravintolassa oli tutkinnanjohtajan mukaan työskennellyt ajoittain muitakin ihmisiä, mutta riisto ei ole kohdistunut heihin.

Tapausta käsitellään Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa myöhemmin syksyllä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Maskit ovat paikoin lopussa Lahdessa, täydennystä luvassa lähipäivinä – "Kertakäyttöisten suusuojien saatavuus on tällä hetkellä taattu"
 2. Kaavoittajan mukaan Lahdessa sijaitsevan Tapanilakodin yksikön toiminta on asemakaavan vastaista – Kädenväännön toinen osapuoli on kannellut viranomaistoiminnasta
 3. Lahden torilla kotimaisen mustikan hinta on laskenut edellisvuodesta – katso, miten Lahti sijoittui neljän kaupungin hintavertailussa
 4. Lahden keskustaan avataan kokkeja myöten venäläinen ravintola
 5. Henkka ja Kivimutka punoivat suunnitelmiaan vajassa Kerinkalliolla – oikeanmuotoista leipää haettiin kiireellä kaupasta elokuvan kuvauksissa
 6. Vili Uuskallion näkökulma: Yhtymän johto onnistui, mutta sitten Lahti veti maton alta
 7. Henkilöauto suistui tieltä Kärkölässä
 8. Lukijalta: Miksi en kannata sote-yhteisyritystä?
 9. Ihmismassa täytti Lahden markkinat, turvavälit unohtuivat vilskeessä
 10. Yllättävä trendi paljastui peruskoulun ysiluokkalaisten päättötodistuksista – nyt tutkitaan, saavatko oppilaat liian hyviä numeroita
 11. Libanonissa sattuneen räjähdyksen uhriluku jatkaa kasvuaan, ainakin 135 on kuollut - lue yön uutiskooste
 12. Pääkirjoitus: Keskustan puheenjohtajakisa edelleenkin kahden kauppa
 13. Tukkirekka paloi hinauskuntoon Messiläntiellä Lahdessa
 14. Miedon makuinen kesäkurpitsa taipuu moneksi – sillä voi mehevöittää vaikka kakun
 15. Janne Niemisen Esalainen: Kirpputorien luonne on muuttunut 1990-luvulta, mutta pieni tunkkaisuus kuuluu edelleen asiaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.