Halla-ahon mielestä Haaviston uskottavuus kärsii rikosepäilyistä – Mykkänen uskoo hänen ammatti-ihmisenä pystyvän hoitamaan ulkoministerin virkaansa

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin. MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA

STT

Oppositiossa on erilaisia näkemyksiä ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) edellytyksistä hoitaa tehtäväänsä häneen kohdistuvien rikosepäilyjen takia. Perussuomalaisten mielestä Haaviston uskottavuus kärsii jo epäilyistä, kun taas kokoomuksessa uskotaan Haaviston ammatti-ihmisenä pystyvän hoitamaan virkaansa tässäkin tilanteessa. Kristillisdemokraattien mielestä Haaviston olisi pitänyt vetäytyä tehtävästä jo joulukuussa, kun oppositio esitti hänelle epäluottamusta.

– Sanoi hän itse mitä hyvänsä, niin totta kai tämä vaikuttaa hänen uskottavuuteensa ulkoministerinä sekä kotimaassa että myös kansainvälisesti, sanoo perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

– On vaikea kuvitella, että kovin monessa maassa olisi mahdollista toimia ministerinä tässä tilanteessa.

Halla-ahon mukaan Haavistolla on kuitenkin juridiset edellytykset hoitaa tehtävää.

– Ehkä se, että hän roikkuu nyt tällaisessa tilanteessa omassa tehtävässään, kertoo vihreiden ajattelutavasta, että mitkään säännöt eivät koske heitä. Mielestäni tämä aiheuttaa enemmän pohdintaa muille hallituspuolueille, sillä tuskin tämä vihreissä aiheuttaa minkäänlaista pohdintaa.

Rikosepäilyssä on kyse Haaviston toiminnasta, joka kohdistui ulkoministeriön konsulipäällikköön al-Holin leirillä olevien Suomen kansalaisten asian käsittelyssä. Helsingin Sanomien tietojen mukaan keskusrikospoliisi epäilee Haavistoa virkarikoksesta ja yhteistoimintavelvoitteen rikkomisesta. Haavisto on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin.

"Tämä ei ole puoluepolitikoinnin paikka"

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kai Mykkäsen mielestä Haaviston edellytyksiä toimia ulkoministerinä on syytä miettiä vasta siinä vaiheessa, jos valtakunnanoikeus kutsutaan koolle käsittelemään syytettä. Hänen mielestään tärkeintä on, että prosessi viedään perustuslakivaliokunnassa nopeasti ja asiallisesti eteenpäin.

– Uskon, että kyllä Haavisto ammatti-ihmisenä pystyy virkaansa hoitamaan tässäkin tilanteessa, mutta myös hänen kannaltaan, ja koko asian kannalta olisi hyväksi, että mieluummin ripeämmin kuin hitaasti tämä asia etenisi, Mykkänen sanoo.

Mykkänen uskoo perustuslakivaliokunnan tottuneen siihen, että sen käsiteltäväksi tulee oikeudellisia kysymyksiä, joissa puoluerajat pannaan sivuun ja keskitytään lain tarkoittamaan oikean ja väärän tulkitsemiseen.

– On tärkeää, että tämä on aidosti oikeudellinen prosessi, vaikka kansanedustajat joutuvatkin tätä hoitamaan. Tämä ei ole puoluepolitikoinnin paikka lainkaan.

Mykkäsen mukaan kokonaan ei voi väistää sitäkään, etteikö tapauksella olisi ulkoministerin kansainvälisen uskottavuuden kannalta merkitystä.

– Mutta tällaisessa tilanteessa, kun syytettä ei ole nostettu, olisi väärin tuomita jonkun muun kuin tuomioistuimen.

Mykkänen kommentoi kokoomuksen näkemyksiä, sillä puheenjohtaja Petteri Orpo oli kalastamassa pohjoisessa.

"Perustuslakivaliokunnan saatava tehdä työnsä rauhassa"

Haavisto on toiminut ulkoministerinä myös esitutkinnan aikana, joten siinä mielessä tilanne ei varsinaisesti muutu perustuslakivaliokunnan selvityksen aikana, sanoo kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah. Hänen mielestään valiokunnan pitää antaa nyt rauhassa tehdä työnsä.

Essayah sanoo, että kristillisdemokraattien mielestä Haaviston olisi pitänyt vetäytyä tehtävästä jo joulukuussa, kun oppositio esitti hänelle epäluottamusta.

– Kokonaisuudessaan katsottiin, että toiminta al-Hol-tilanteessa oli epäluottamuksen arvoista toimintaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahti haluaa selvittää hyvinvointiyhtymän yhteisyrityspäätöksen juridisen pohjan – "On vaikeaa ajatella, että vastuullinen kaupunki heittelisi kapuloita rattaisiin"
 2. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 3. Pelastuslaitos pelasti vesiskootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä - skootterissa oli kolme henkilöä
 4. Koulu käyntiin liikenneturvallisuustempauksella Lahden Launeella – tapahtuma on myös tärkeä muistutus tielläliikkujille
 5. Päivystysavun puhelin ruuhkautunut, soittoja nelinkertainen määrä kevääseen verrattuna
 6. Spedemäinen keksintö yritykseltä, joka toimi myös Nastolassa - suojavisiiri ja lippalakki samassa
 7. Kaunismäkien perhe remontoi vanhasta vesibussin rotiskosta rohkeasti itselleen laivamökin – "Ei ollut mitään käsitystä siitä, kuinka iso projekti lopulta on kyseessä"
 8. Vesivehmaan lentonäytös saa kunnanjohtajankin taivaalle – luvassa on melkoista kyytiä
 9. Asuntokauppaan putkahtanut uusi koronaehto askarruttaa – voiko myyjä jäädä asumaan asuntoon ja maksaa vain juoksevat kulut?
 10. Rekkakuski ajoi siksakkia Nelostiellä – eksyi välillä ojaan ja kaatoi mennessään liikennemerkkejä
 11. Poliisille tuttu mies etsi anastettavaa talojen pihoilta Lahdessa
 12. Kaksi henkilöautoa paloi Lahdessa tiistain vastaisena yönä
 13. "Lähetyssaarnaaja" markkinoi laskuvarjoharrastustaan taivaalla – "En ole laskenut sen omakotitalon hintaa, joka harrastukseen on uponnut"
 14. Näppis: Rakkaat kanssaihmiset, ettehän pyri (tori)kahviloissa vieraiden ihmisten pöytiin istumaan
 15. Pahin punkkiaika on nyt: Jaana, 57, joutui viikoksi sairaalaan puutiaisen purtua kesäpaikalla – "Tuntui kuin päähän olisi isketty isoa rautanaulaa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.