Yhdysvalloissa koronatartuntojen määrä nousee edelleen rajusti – vuorokaudessa yli 65 000 uutta tartuntaa

Presidentti Jeanine Anez verikokeessa kesäkuun alkupuolella ennen verenluovuttamista. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvalloissa koronavirustartuntojen määrä jatkaa rajua nousua. Torstaina maassa kerrottiin 65 551 uudesta tartunnasta, mikä on uusi vuorokausikohtainen ennätys. Luku perustuu baltimorelaisen Johns Hopkins -yliopiston seurantaan.

Edellinen vuorokausiennätys, noin 60 200 tartuntaa, on tiistailta.

Yhteensä tartuntoja on todettu jo yli 3,1 miljoonaa, mikä on eniten maailmassa. Koronavirukseen liittyviä kuolemia on tilastoitu yli 133 000, mikä sekin on maailmanlaajuisesti korkein maakohtainen luku. Yhdysvalloissa on noin 330 miljoonaa asukasta.

Todettujen tartuntojen määrät ovat viime viikkoina olleet nousussa erityisesti maan läntisissä ja eteläisissä osavaltioissa.

Asiantuntijat ovat varoittaneet, että myös kuolemien määrä saattaa lähiaikoina kääntyä uuteen nousuun. Keskiviikkoillan ja torstain-illan välisenä aikana tilastoitiin Johns Hopkinsin mukaan noin tuhat uutta kuolemaa.

Presidentti Donald Trump on sitkeästi sitä mieltä, että tartuntamääriä selittää laaja testaus.

– Syy siihen, että meillä on niin paljon tapauksia verrattuna huonommin pärjänneisiin maihin on se, että testauksemme on suurempaa ja parempaa. Olemme testanneet 40 miljoonaa ihmistä. Jos olisimme testanneet 20 miljoonaa, tapauksia olisi puolet nykyisestä, Trump tviittasi torstaina.

Asiantuntijat ovat toistuvasti todenneet, että Trumpin väite on vailla todellisuuspohjaa, kertoo muun muassa uutiskanava CNN .

Boliviassa tulossa vaalit keskellä epidemiaa

Boliviassa maan väliaikaisella presidentillä Jeanine Anezilla, 53, on todettu koronavirustartunta. Presidentti kertoi tartunnastaan torstaina Twitterissä. Hän ilmoitti voivansa hyvin, jatkavansa töitään ja pysyvänsä karanteenissa 14 päivää.

Myös neljällä Bolivian hallituksen ministerillä on viime päivinä todettu tartunta. Lisäksi senaatin puheenjohtaja Eva Copa kertoi keskiviikkona vetäytyvänsä eristykseen varotoimena.

– Koska niin monen testitulos on viime viikkoina ollut positiivinen, minäkin tein testin, Anez sanoi.

Bolivia on ollut poliittisesti kovilla. Maan entinen presidentti Evo Morales syrjäytettiin vallasta marraskuussa, minkä jälkeen maata on johtanut väliaikainen hallitus. Uudet vaalit oli tarkoitus pitää toukokuun alussa, mutta koronatilanteen vuoksi niitä lykättiin.

Nyt Boliviassa on määrä järjestää vaalit alle kahden kuukauden päästä syyskuussa – koronaepidemiasta huolimatta.

Noin 11 miljoonan asukkaan Boliviassa on todettu yhteensä noin 43 000 tartuntaa ja noin 1 500 virukseen liittyvää kuolemaa. Hallitus on arvioinut, että vaaleihin mennessä tartuntoja olisi jo noin 130 000.

Brasilian Bolsonaro kehuu kiisteltyä lääkettä

Latinalaisessa Amerikassa koronatartuntoja on tavattu myös joidenkin muiden maiden korkeimmassa johdossa. Esimerkiksi Brasilian presidentin Jair Bolsonaron, 65, koronatartunnasta kerrottiin tiistaina.

Bolsonaro kertoi torstaina käyttävänsä malarialääke hydroksiklorokiinia koronavirustartunnan hoitoon. Hänen mukaansa lääkkeen käyttö on auttanut hänen vointiinsa. Hydroksiklorokiinin tehosta covid-19-taudin hoidossa ei ole saatu näyttöä, ja lääkkeen käyttö koronavirukseen on jakanut mielipiteitä tiedemaailmassa.

Noin 210 miljoonan asukkaan Brasiliassa tartuntoja on lähes 1,8 miljoonaa. Kuolemia on tilastoitu yli 69 000.

Maailmassa koronavirustartuntoja on todettu jo miltei 12,3 miljoonaa. Uutistoimisto AFP:n mukaan tartunnoista liki puolet on tilastoitu Yhdysvalloissa ja Latinalaisessa Amerikassa. Virukseen liittyviä kuolemia on maailmassa noin 555 000.

Todellisuudessa tartuntoja lienee kuitenkin tilastoitua enemmän. Testauksen kriteerit ja testien saatavuus vaihtelevat eri maissa, eikä kaikkia tartuntoja varmisteta testein.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahti haluaa selvittää hyvinvointiyhtymän yhteisyrityspäätöksen juridisen pohjan – "On vaikeaa ajatella, että vastuullinen kaupunki heittelisi kapuloita rattaisiin"
 2. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 3. Pelastuslaitos pelasti vesiskootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä - skootterissa oli kolme henkilöä
 4. Päivysavun puhelin ruuhkautunut, soittoja nelinkertainen määrä kevääseen verrattuna
 5. Spedemäinen keksintö yritykseltä, joka toimi myös Nastolassa - suojavisiiri ja lippalakki samassa
 6. Kaunismäkien perhe remontoi vanhasta vesibussin rotiskosta rohkeasti itselleen laivamökin – "Ei ollut mitään käsitystä siitä, kuinka iso projekti lopulta on kyseessä"
 7. Vesivehmaan lentonäytös saa kunnanjohtajankin taivaalle – luvassa on melkoista kyytiä
 8. Asuntokauppaan putkahtanut uusi koronaehto askarruttaa – voiko myyjä jäädä asumaan asuntoon ja maksaa vain juoksevat kulut?
 9. Rekkakuski ajoi siksakkia Nelostiellä – eksyi välillä ojaan ja kaatoi mennessään liikennemerkkejä
 10. Poliisille tuttu mies etsi anastettavaa talojen pihoilta Lahdessa
 11. Kaksi henkilöautoa paloi Lahdessa tiistain vastaisena yönä
 12. "Lähetyssaarnaaja" markkinoi laskuvarjoharrastustaan taivaalla – "En ole laskenut sen omakotitalon hintaa, joka harrastukseen on uponnut"
 13. Näppis: Rakkaat kanssaihmiset, ettehän pyri (tori)kahviloissa vieraiden ihmisten pöytiin istumaan
 14. Pahin punkkiaika on nyt: Jaana, 57, joutui viikoksi sairaalaan puutiaisen purtua kesäpaikalla – "Tuntui kuin päähän olisi isketty isoa rautanaulaa"
 15. Hyvinvointiyhtymä suosittelee hengitystieinfektion oireista kärsiviä hakeutumaan koronatesteihin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.