Kansallisarkiston selvitys Vierumäen taistelusta: "Yli 300 kaatuneen määrä ei ole mahdollinen"

Kansallisarkisto selvitti kaatuneiden määrää Vierumäen taistelussa huhtikuussa 1918. Selvityksen mukaan yleisesti uskottu 300 kaatuneen luku ei voi olla mahdollinen. MARTTI KAINULAINEN / LEHTIKUVA

STT

Vuonna 1918 Vierumäen taistelussa kuolleiden tai kadonneiden tunnistettujen punaisten määrä on Kansallisarkiston selvityksessä vähäisempi kuin on arveltu.

Vierumäen taistelussa kuolleita tai kadonneita punaisia on tunnistettu Kansallisarkiston selvityksessä yhteensä 43. Kaatuneiden määrä on todennettu selvittämällä Vierumäen taisteluun osallistuneet punaiset joukkoyksiköt ja niissä palvelleiden henkilöiden nimet, Kansallisarkisto kertoo tiedotteessa.

Vierumäen taistelussa 20.–21. huhtikuuta 1918 kaatuneiden punaisten määrää koskevat arviot vaihtelevat joistakin kymmenistä yli 400 kaatuneeseen. Kansallisarkiston tiedotteen mukaan jo vuonna 1918 vakiintui arvio, että haudattujen määrä olisi ollut noin 300.

– Siitä muodostui yleisesti hyväksytty ”tosiasia”, joka on kirjattu myös hautauspaikalle vuonna 1949 pystytettyyn muistopaateen. Sisällissodan uudemmassa historiantutkimuksessa tieto on kuitenkin kyseenalaistettu, Kansallisarkisto sanoo tiedotteessa.

Suurin osa kaatuneista Lahden punakaartilaisia

Kansallisarkiston mukaan saatujen tietojen perusteella ei ole uskottavaa, että Vierumäen taistelussa olisi kaatunut merkittävästi suurempi määrä punaisia kuin on voitu tunnistaa rekistereistä ja muista lähteistä. Suurin osa kaatuneista näyttää kuuluneen Lahden punakaartiin.

Selvityksessä on myös voitu todentaa sellaisia punaisten joukkoyksiköitä, jotka eivät osallistuneet taisteluihin Vierumäellä, vaikka näin on aikaisemmassa muistitiedossa luultu.

– Yli 300 kaatuneen määrä ei ole mahdollinen, sillä taisteluun osallistuneiden punaisten joukkoyksiköiden kokonaisvahvuus oli kaikkiaan noin 700–1 000 miestä, Kansallisarkiston tiedotteessa sanotaan.

Sata kivääriä taistelun jäljiltä

Kansallisarkiston mukaan yksiköihin otettiin pakko-otoilla taistelua edeltävinä päivinä paikallisia asukkaita, jotka pääosin onnistuivat pakenemaan taistelun aikana. Lisäksi on mahdollista, että joukkoyksiköihin liittyi yksittäisiä punakaartilaisia Vierumäellä, jossa suuri joukko punaisia yritti paeta etenevien valkoisten tieltä itää kohti.

Valkoiset kokosivat taistelun jälkeen kentältä vähän yli sata kivääriä, mikä ei tue kuvaa siitä, että taistelussa olisi voinut kaatua juuri enempää kuin noin 50 punaista, Kansallisarkiston tiedotteessa sanotaan.

Valtioneuvoston kanslia tilasi viime vuoden lopussa Kansallisarkistolta arkistoselvityksen siitä, mitä Vierumäen 1918 sisällissodan taisteluista asiakirjalähteiden perusteella tiedetään ja mitä lähteet kertovat Vierumäelle haudattujen vainajien lukumäärästä ja hautaustavasta. Hauta-alue sijaitsee Versowoodin tehdasalueella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Seurahuoneella kokoontunut vihreiden ministeriryhmä esitti ympäristövaateita syksyn budjettiriiheen ja kehui kaupungin ympäristötoimia –  sisäministeri Ohisalo: "Moni voisi ottaa oppia Lahdesta"
 2. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 3. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 4. Koronavilkku-sovellukselle tavoitellaan miljoonaa käyttäjää kuukaudessa – käyttö ei vaadi henkilötietoja
 5. Leo Laakko ja Kari Onninen edustavat Päijät-Hämettä Ilomantsin karhunveistokilpailuissa
 6. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 7. Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja 17 tartuntaa – TS: Turkuun Skopjesta palanneen lentokoneen matkustajista monella koronatartunta
 8. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 9. Tuore tutkimus: Moni nuori haluaisi itsenäistyä jo 18-vuotiaana, mutta aikataulu toteutuu harvoin – "Nuoria huolettavat etenkin rahaan liittyvät asiat"
 10. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 11. Ari Helmisen uutisanalyysi: EU tuo apua tulevaisuusinvestointeihin – Vanhasen kassakaapissa riskiskenaariot, joihin ei ole kaavaa
 12. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 13. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 14. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 15. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.