Venekauppa käy ennennäkemättömän hurjaa vauhtia – "Kun ulkomaanmatkaa ei tehdä, on hankittu vene"

Uusia vesikulkuneuvoja rekisteröitiin tammi-kesäkuussa yli 3 500, kertoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficom. EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA

STT

Venekauppa on käynyt huimaa tahtia loppukeväällä ja kesällä. Ensirekisteröinnit kasvoivat tammi-kesäkuussa neljänneksellä vuoden takaisesta, kertoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Venealan mukaan myös pienten rekisteröimättömien veneiden sekä käytettyjen veneiden myynti on kasvanut rajusti.

– Kaupankäynti on ollut ennennäkemättömän hurjaa koronapysäyksen jäljiltä, kertoo Venealan Keskusliiton Finnboatin toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo.

Hänen mukaansa pysähdyksissä ollut kauppa lähti käyntiin sen jälkeen kun Uuttamaata koskeneet liikkumisrajoitukset purettiin. Touko- ja kesäkuussa venekauppa on siten käynyt todella rajusti, kun takana oli hiljaisia kuukausia.

Traficomin tiiminvetäjä Suvi Toppari arvioi, ettei näin kovaa pomppua veneiden rekisteröinnissä ole aikaisempina vuosina ollut. Hänen mukaansa tämä viittaisi koronavirukseen.

– Kun ulkomaanmatkaa ei tehdä, on hankittu vene, Toppari sanoo.

Myös Pajusalon mukaan veneily ja mökkeily ovat nousseet vaihtoehdoksi ulkomaanmatkailulle. Kysymys on kilpailusta kuluttajien vapaa-ajan viettotavoista.

– Suuri vaikutus on sillä, että vajaalla käytöllä olevat kesämökit ovat nyt täyskäytössä, Pajusalo kertoo.

Hänen mukaansa erittäin suuri osuus suomalaisesta veneilystä linkittyy kesämökkeihin. Mökkiveneet ovat tyypillisesti pienehköjä yleiskäyttöveneitä, joilla kalastetaan ja käydään erilaisilla retkillä. Myös soutuveneiden lisääntynyt menekki heijastelee suomalaisten suuntautumista mökkeilyyn korona-aikoina.

Rekisteröintivelvoite koskee vähintään 5,5 metriä pitkiä purje- tai moottoriveneitä. Rekisteröitävän veneen moottoritehon alaraja on 15 kilowattia eli 20,4 hevosvoimaa.

"Hyvä sää on mitä parhain myyntimies"

Toppari sanoo, että toinen suuri syy veneilyn lisääntyneeseen suosioon on se, että Suomen sää on ollut hieno alkukesän aikana.

– Lämpimät kelit houkuttelevat aina veneilemään. Sillä on varmasti paljon painoarvoa, hän arvioi.

Pajusalo huomauttaa, että mökkejä ja veneitä ostetaan vuosikymmenten tarpeisiin, mutta kauppoja tehdään hyvin mielellään silloin kun aurinko paistaa.

– Hyvä sää on mitä parhain myyntimies venealalla. Kesäkuu oli sen verran hieno, että se näkyi heti, Pajusalo kertoo.

Topparin mukaan veneiden ensirekisteröintien kasvu on ollut aikaisempina vuosinakin trendi, mutta ei tässä mittakaavassa kuin tänä vuonna.

Veneiden ensirekisteröinnit ovat kasvaneet alkuvuonna kaikissa maakunnissa verrattuna vuoden takaiseen. Pohjois-Karjalassa kasvua kertyi huimat 91 prosenttia ja Pohjois-Pohjanmaalla 76 prosenttia. Niukinta kasvu oli Varsinais-Suomessa, vain yksi prosentti. Muista maakunnista alle 10 prosenttiin jäi vain Lappi, jossa kasvu oli yhdeksän prosenttia.

Lukumääräisesti veneitä rekisteröitiin eniten Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla ja Etelä-Savossa.

Uutta purjevenettä joutuu odottamaan kauan

Purjeveneet ovat ainoa poikkeus säännöstä, mutta uusien purjeveneiden myynti on ylipäätään niin vaatimatonta, ettei johtopäätöksiä voi tehdä. Tammi-kesäkuussa ensirekisteröitiin 12 purjevenettä, kun vuosi sitten luku oli 18.

Pajusalo huomauttaa myös, että purjeveneiden tilausajat ovat pitkät. Koronapiikki ei ole siten ehtinyt näkyä rekisteröinneissä.

– Se, missä piikki näkyy, on käytettyjen purjeveneiden myynnissä. Siitä ei ole tilastoja, mutta kauppiaiden kertomusten mukaan kasvu on ollut huimaa, Pajusalo sanoo.

Purjeveneissä näkyy myös käytettyjen veneiden tuonti erityisesti Ruotsista. Ruotsissa on myyty viime vuosina paljon uusia purjeveneitä, joten käytetyissä veneissä on varaa mistä valita.

Haluttua purjevenettä ei Pajusalon mukaan välttämättä edes löydy Suomesta, jossa purjevenekanta on vanhaa.

– Kun tänä kesänä ei pääse purjehtimaan Kreikan saaristoon, ainoa vaihtoehto on ostaa käytetty vene.

Vesiskoottereiden suosio jatkaa vahvaa kasvua

Vesiskoottereiden suosio kasvaa aiempien vuosien tapaan vauhdilla. Vesiskoottereita ensirekisteröitiin tammi-kesäkuussa 48 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Moottoriveneissä kasvu oli 17 prosenttia.

Moottoriveneitä rekisteröitiin vajaat 2 400 kappaletta ja vesiskoottereita yli 1 100.

Rekisteröimättömien veneiden määrät ovat toista luokkaa kuin rekisteröityjen. Tukkutoimitustilastojen mukaan polttomoottorikäyttöisiä perämoottoreita myytiin viime vuonna vajaat 10 000 kappaletta, ja niistä vajaat puolet oli alle 16 hevosvoimaisia. Suosiotaan lisänneitä sähköperämoottoreita myytiin noin 6 300 kappaletta. Ne sijoittuvat teholuokaltaan alalaitaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 2. Pelastuslaitos pelasti vesiskootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä - skootterissa oli kolme henkilöä
 3. Päivysavun puhelin ruuhkautunut, soittoja nelinkertainen määrä kevääseen verrattuna
 4. Kaunismäkien perhe remontoi vanhasta vesibussin rotiskosta rohkeasti itselleen laivamökin – "Ei ollut mitään käsitystä siitä, kuinka iso projekti lopulta on kyseessä"
 5. Vesivehmaan lentonäytös saa kunnanjohtajankin taivaalle – luvassa on melkoista kyytiä
 6. Asuntokauppaan putkahtanut uusi koronaehto askarruttaa – voiko myyjä jäädä asumaan asuntoon ja maksaa vain juoksevat kulut?
 7. Rekkakuski ajoi siksakkia Nelostiellä – eksyi välillä ojaan ja kaatoi mennessään liikennemerkkejä
 8. Poliisille tuttu mies etsi anastettavaa talojen pihoilta Lahdessa
 9. Kaksi henkilöautoa paloi Lahdessa tiistain vastaisena yönä
 10. "Lähetyssaarnaaja" markkinoi laskuvarjoharrastustaan taivaalla – "En ole laskenut sen omakotitalon hintaa, joka harrastukseen on uponnut"
 11. Näppis: Rakkaat kanssaihmiset, ettehän pyri (tori)kahviloissa vieraiden ihmisten pöytiin istumaan
 12. Pahin punkkiaika on nyt: Jaana, 57, joutui viikoksi sairaalaan puutiaisen purtua kesäpaikalla Savossa – "Tuntui kuin päähän olisi isketty isoa rautanaulaa"
 13. Hyvinvointiyhtymä suosittelee hengitystieinfektion oireista kärsiviä hakeutumaan koronatesteihin
 14. Koulujen alku ja syksyn kausiflunssat häämöttävät jo koronan näytteenottomäärissä Päijät-Hämeessä – koko Suomen testauskapasiteetti on jo käytössä
 15. Taloyhtiöissä alkaa nyt yhtiökokousten rumba, joka voi muuttua koronalingoksi – "Kokouspaikaksi ei sovi pieni harrastetila"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.