Maailman tunnetuimpiin elokuvasäveltäjiin kuuluva Ennio Morricone on kuollut – "Yksi suurimmista kautta aikojen"

Italialainen elokuvasäveltäjä Ennio Morricone on kuollut. AFP / LEHTIKUVA

STT

Maailman tunnetuimpiin elokuvasäveltäjiin kuuluva Ennio Morricone on kuollut 91-vuotiaana, kertovat italialaismediat.

Italialainen Morricone kuoli varhain maanantaina sairaalassa Roomassa, jossa hän oli hoidossa kaatumisessa murtuneen reisiluun vuoksi. Asiasta kertoo Morriconen asianajaja lausunnossaan.

Tuottelias Morricone sävelsi musiikkia yli 500 elokuvaan. Suuri yleisö muistaa hänet Sergio Leonen ikonisten italialaisten lännenelokuvien eli niin kutsuttujen spagettiwesternien musiikista 1960-luvulta.

Morricone voitti parhaan musiikin Oscar-palkinnon amerikkalaisohjaaja Quentin Tarantinon elokuvasta The Hateful Eight vuonna 2016 ollessaan 87-vuotias. Hän oli ehdolla parhaasta musiikista viisi kertaa aiemmin aina 1970-luvun lopulta vuoteen 2000 asti. Morricone palkittiin Oscarilla myös elämäntyöstään vuonna 2007.

Säveltämisen lisäksi Morricone oli kapellimestari ja kiersi maailmaa esittäen musiikkiaan sinfoniaorkesterin kanssa. Säveltäjä esiintyi Suomessa viimeksi marraskuussa 2016.

Maestron poismenoa on kommentoitu niin Italiassa kuin maailmalla. Italian pääministeri Giuseppe Conte kirjoittaa Twitterissä , että Morriconen taiteellinen nerous tullaan muistamaan aina.

– Hän sai meidät unelmoimaan, liikuttumaan ja ajattelemaan kirjoittamalla unohtumattomia säveleitä, jotka tulevat säilymään musiikin ja elokuvan historiassa, pääministeri kirjoitti.

"Morricone loi uudenlaisia äänimaailmoja"

Morriconea ajatellessa yleensä ensimmäisenä mielessä alkaa soida hänen spagettiwesterneihin säveltämänsä musiikki. Morriconen läpimurto tuli Sergio Leonen maailmankuulusta dollaritrilogiasta, jonka osat ovat Kourallinen dollareita vuodelta 1964, Vain muutaman dollarin tähden vuodelta 1965 sekä Hyvät, pahat ja rumat vuodelta 1966.

Yksi tekijä italowesternien suuressa suosiossa oli juuri Morriconen musiikki, arvioi elokuvamusiikintutkija Anu Juva.

– Se on ollut niin vaikuttavaa ja väkevää, omana aikanaan uutta ja erilaista. Hän on tavoittanut sellaisia tehoja, mitä ei aiemmin ollut koettu, varsinkaan näin populaareissa elokuvissa, Juva sanoo STT:lle.

Tutkijan mukaan Morriconesta merkittävän teki hänen näkemyksellinen, omintakeinen ja oivaltava tyylinsä. Myös Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (Kavi) ohjelmistosuunnittelija Antti Alanen on samaa mieltä.

– Morricone loi uudenlaisia äänimaailmoja. Hän oli myös hyvin kekseliäs ja omaperäinen siinä, että hän käytti mitä ihmeellisimpiä äänilähteitä sävellyksissään, Alanen kertoo STT:lle.

Morriconen sävellyksissä soi muun muassa sähkökitara, huuliharppu, munniharppu sekä lehmänkello, jotka olivat poikkeuksellisia soittimia 1960-luvun elokuvasävellyksissä. Alasen mukaan Morriconen rakkain instrumentti oli trumpetti. Poikkeuksellisia olivat myös Morriconen käyttämät vihellykset ja laukaukset.

Ennen kuin Morricone aloitti uransa 33-vuotiaana, elokuvissa soi "suurten perustajien aikakausi". Alasen mukaan Morricone hallitsi tuon klassisromanttisen tyylin, mutta hän reagoi pop-musiikkiin ja otti vaikutteita myös esimerkiksi japanilaisesta musiikista. Ylipäätään sooloinstrumenttien käyttö perinteisen Hollywood-äänivallin aikana oli raikasta, Alanen lisää.

– Hänellä oli se vanhan kaartin suuri eeppinen sointi täysin hallussaan, mutta hän toi modernin ja omaperäisen uuden lähestymistavan, josta tuli esikuva seuraajille, Alanen kertoo.

Klassikkoelokuvista teoksia aina tähän päivään asti

Elokuva-asiantuntijoiden mukaan Morriconen merkitys elokuvamusiikkiin on ollut erittäin suuri, ja säveltäjän vaikutus kuuluu vielä tähän päivään asti. Esimerkiksi Quentin Tarantino on käyttänyt Morriconen vanhoja sävellyksiä elokuvissaan, jolloin ne ovat saaneet jälleen uuden merkityksen.

Morriconen skaala aina klassisesta sinfoniamusiikista moderniin pop-musiikkiin kuuluu hänen säveltämissään yli 500 elokuvassa. Eeppinen sinfoninen tyyli soi monien italialaisten mestariohjaajien teoksissa, kuten Bernardo Bertoluccin elokuvassa 1900 vuodelta 1976 sekä Giuseppe Tornatoren elokuvassa Cinema Paradiso vuodelta 1988.

Moderneja sävellyksiä edustavat italowesternien lisäksi vuoden 1986 Linnake-elokuva sekä Lahjomattomat vuodelta 1987, jotka molemmat olivat ehdolla parhaan musiikin Oscarista.

Morricone kuuluu niihin harvoihin säveltäjiin, joille Kavin elokuva-arkistossa on omistettu retrospektiivejä, jopa useaan otteeseen, Alanen kertoo.

– Hän oli yksi suurimmista kautta aikojen elokuvamusiikissa, Alanen tiivistää.

---

Korjattu aiempaa uutista kello 15.28: Elokuva Kourallinen dollareita on vuodelta 1964, ei 1965.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. FC Lahden kulmapotkumaestro sai kehut voiton jälkeen – "Jos tuollaisia palloja tulee lisää, kyllä me niistä maaleja tehdään"
 2. Tulevaisuuden keskussairaalalle muurattiin peruskivi koronan vuoksi jälkikäteen Lahdessa
 3. Koiviston auton kuljettajat huolissaan työturvallisuudesta – vain harva matkustaja käyttää maskia: "Olemme kohta kaikki karanteenissa eivätkä bussit kulje"
 4. Lahdessa on nyt poikkeuksellisen paljon rottia – epäsiistit pihat ja jätekatokset houkuttelevat tuholaisia
 5. Tappioton putki jatkuu - FC Lahdelle komea kotivoitto
 6. Lahden Ahkeran 16-vuotias Ilona Mononen kiri komeasti SM-hopealle
 7. Kaksi peräänajoa Nelostiellä, molemmat onnettomuuspaikat raivattu ja liikenne sujuu
 8. Puolustusvoimat ei luovukaan Hälvälän harjoitusalueesta, taustalla "muuttunut tarve"
 9. Fc Lahden otteet pitivät - katso kuvat voittoisasta ottelusta Lahdessa
 10. Käräjäoikeus vangitsi tällä viikolla kaksi lahtelaismiestä epäiltyinä muun muassa pyörävarkauksista – poliisin hallussa on pyöriä, joiden alkuperä ei tiedossa
 11. Lahden eteläisen kehätien varrelle tulee opiskelijoiden suunnittelemaa taidetta – betoni peittyy näyttävillä maalauksilla
 12. Perussuomalaisilla 24 kuntavaaliehdokasta Lahdessa
 13. Aste räppää Ace Cornerilla lauantaina, Headland siirtyy ensi kesään
 14. Päijät-Hämeen maakuntajohtaja vaatii valtiolta nopeita työllisyystoimia – "Kriisi on päällä ja työttömyys on 1990-luvun lamavuosien tasolla"
 15. Eläkeputken poisto ja ansiosidonnaisen porrastus VM:n rohtoja työllisyyteen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.