Kroatian istuva pääministeri julisti konservatiivipuolueensa voiton parlamenttivaaleissa

Pääministeri Andrej Plenkovic (keskellä) juhli puolueen menestystä sen jäsenten kanssa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Kroatian konservatiivinen HDZ-puolue on voittanut maan eilen järjestetyt parlamenttivaalit.

Kun äänistä oli aamulla laskettu 95 prosenttia, puolue oli saamassa 66 paikkaa maan 151-paikkaisesta parlamentista, kertoi Guardian . Sosiaalidemokraattien johtaman keskustavasemmistolaisen koalition paikkamäärä oli jäämässä 41:een.

HDZ:n puheenjohtajan, istuvan pääministerin Andrej Plenkovicin mukaan puolueen vaalivoitto on selvä.

– Vaalivoittomme on suuri ja sitova. Tehtävämme on työskennellä täysin sydämin Kroatian puolesta, pääministeri sanoi.

HDZ-puolue on johtanut Kroatiaa melkein koko itsenäisyyden ajan. Konservatiivipuolue ei saavuttanut vaaleissa tarpeeksi suurta voittoa muodostaakseen enemmistöhallitusta yksin.

Kuninkaantekijän asemaan saattaa nousta folkmuusikko Miroslav Skoron uusi nationalistipuolue Kotimaa-liike, joka on saamassa 16 paikkaa parlamentissa.

HDZ:lle Skoron nostalgia Kroatian natsimyönteistä menneisyyttä kohtaan ja syytökset hänen seksismistään tuskin nousevat ylivoimaiseksi esteeksi hallitusyhteistyölle.

Enemmistöhallituksen muodostamiseen tarvitaan 76 paikkaa parlamentissa. Konservatiiveille vaihtoehto Kotimaa-liikkeen kanssa liittoutumiselle voisi olla yhteistyö kahdeksanhenkisen vähemmistökansoja edustavan ryhmän ja muiden pienpuolueiden kanssa.

Koronavirus vaaliteemana

Vaalien kantavana teemana oli koronavirus, vaikka Kroatia on selvinnyt taudista melko vähällä. Tähän mennessä covid-19-tautiin on kuollut vain vähän toistasataa ihmistä ja tartuntoja on todettu kolmisentuhatta.

Maan talous on kuitenkin riippuvainen turismista, johon virus on iskenyt lujaa. Talouden ennustetaan romahtavan tänä vuonna lähes kymmenen prosenttia.

HDZ oli pyrkinyt vaalien alla keräämään kunnian maan hyvästä koronatilanteesta. Toisaalta viime viikkoina virus on alkanut levitä aiempaa nopeammin, mikä olisi voinut sataa opposition laariin.

Lisäksi HDZ on viime aikoina – taas kerran – kärvistellyt korruptioskandaalissa, minkä odotettiin syövän sen kannatusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden torilla kotimaisen mustikan hinta on laskenut edellisvuodesta – katso, miten Lahti sijoittui neljän kaupungin hintavertailussa
 2. Maskit ovat paikoin lopussa Lahdessa, täydennystä luvassa lähipäivinä – "Kertakäyttöisten suusuojien saatavuus on tällä hetkellä taattu"
 3. Lahden keskustaan avataan kokkeja myöten venäläinen ravintola
 4. Kaavoittajan mukaan Lahdessa sijaitsevan Tapanilakodin yksikön toiminta on asemakaavan vastaista – Kädenväännön toinen osapuoli on kannellut viranomaistoiminnasta
 5. Henkka ja Kivimutka punoivat suunnitelmiaan vajassa Kerinkalliolla – oikeanmuotoista leipää haettiin kiireellä kaupasta elokuvan kuvauksissa
 6. Näppis: Henna on kieltämättä radan varressa mutta ennen kaikkea moottoritien melussa. Nelostien jyrinä yötä päivää. Käykää kuuntelemassa.
 7. Vili Uuskallion näkökulma: Yhtymän johto onnistui, mutta sitten Lahti veti maton alta
 8. Henkilöauto suistui tieltä Kärkölässä
 9. Lukijalta: Miksi en kannata sote-yhteisyritystä?
 10. Ihmismassa täytti Lahden markkinat, turvavälit unohtuivat vilskeessä
 11. Yllättävä trendi paljastui peruskoulun ysiluokkalaisten päättötodistuksista – nyt tutkitaan, saavatko oppilaat liian hyviä numeroita
 12. Libanonissa sattuneen räjähdyksen uhriluku jatkaa kasvuaan, ainakin 135 on kuollut - lue yön uutiskooste
 13. Pääkirjoitus: Keskustan puheenjohtajakisa edelleenkin kahden kauppa
 14. Tukkirekka paloi hinauskuntoon Messiläntiellä Lahdessa
 15. Miedon makuinen kesäkurpitsa taipuu moneksi – sillä voi mehevöittää vaikka kakun

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.