Oulussa SPR:n kirpputorilta löytynyt käsikranaatti varmistui vaarattomaksi

Oulun poliisin mukaan käsikranaatti löytyi myyntiin tuotujen tavaroiden joukosta. Kuvituskuva. ONNI OJALA / LEHTIKUVA

STT

Oulussa SPR:n Kontti-myymälästä löytynyt käsikranaatti osoittautui Puolustusvoimien tarkistuksessa vaarattomaksi. Oulun poliisi kertoi lauantai-iltana Twitterissä , että käsikranaatti ei sisältänyt räjähdeainetta ja sen sytytin oli rikottu.

Kontti-myymälä suljettiin ja rakennus evakuoitiin lauantaina puolenpäivän paikkeilla sen jälkeen, kun käsikranaatti löytyi. Poliisin mukaan käsikranaatti löytyi myyntiin tuotujen tavaroiden joukosta.

– Syynä oli saamamme lahjoitusesine, joka on todennäköisesti vanha sotamuisto tai vastaava, kertoo Suomen Punaisen Ristin Kontti-ketjun myymälätoiminnan johtaja Leevi Heimonen STT:lle.

Heimosen mukaan käsikranaatti oli tullut Oulun Kontti-myymälään tavallisena myyntiin tuotuna lahjoituksena muun lahjoitustavaran joukossa.

Puolustusvoimat sai lauantaina iltapäivällä puoli viiden maissa käsikranaatin noudettua turvallisesti tutkittavaksi. Illalla varmistui, että se oli vaaraton.

Myymälä avataan maanantaina

Koska käsikranaatti saatiin turvallisesti ulos rakennuksesta, Oulun Kontti-myymälä avataan Heimosen mukaan normaalisti maanantaina. Osa Konteista on avoinna sunnuntaisin, mutta Oulun Kontti ei kuulu niihin.

Yksittäisiä vanhoja käsikranaatteja löytyy Suomessa silloin tällöin. Lahden satamasta löytyi tämän viikon torstaina käsikranaatti, joka tarttui lapsen onkeen. Puolustusvoimien Parolan panssariprikaati raivasi sen pois. Käsikranaatin arvioitiin olevan peräisin 1940-luvulta.

Mikkelin Launialassa taas suljettiin uimaranta kesäkuussa 2016, kun sukeltajat olivat havainneet järven pohjassa käsikranaatin. Poliisi kertoi, että kranaatti oli vuodelta 1932 ja löydettäessä toimintakuntoinen. Se saatiin hävitettyä turvallisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 2. Pelastuslaitos pelasti vesiskootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä - skootterissa oli kolme henkilöä
 3. Kaunismäkien perhe remontoi vanhasta vesibussin rotiskosta rohkeasti itselleen laivamökin – "Ei ollut mitään käsitystä siitä, kuinka iso projekti lopulta on kyseessä"
 4. Asuntokauppaan putkahtanut uusi koronaehto askarruttaa – voiko myyjä jäädä asumaan asuntoon ja maksaa vain juoksevat kulut?
 5. Rekkakuski ajoi siksakkia Nelostiellä – eksyi välillä ojaan ja kaatoi mennessään liikennemerkkejä
 6. Suomessa on todettu 22 uutta koronatartuntaa
 7. Poliisille tuttu mies etsi anastettavaa talojen pihoilta Lahdessa
 8. Vesivehmaan lentonäytös saa kunnanjohtajankin taivaalle – luvassa on melkoista kyytiä
 9. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 10. Kaksi henkilöautoa paloi Lahdessa tiistain vastaisena yönä
 11. "Lähetyssaarnaaja" markkinoi laskuvarjoharrastustaan taivaalla – "En ole laskenut sen omakotitalon hintaa, joka harrastukseen on uponnut"
 12. Näppis: Rakkaat kanssaihmiset, ettehän pyri (tori)kahviloissa vieraiden ihmisten pöytiin istumaan
 13. Pahin punkkiaika on nyt: Jaana, 57, joutui viikoksi sairaalaan puutiaisen purtua kesäpaikalla Savossa – "Tuntui kuin päähän olisi isketty isoa rautanaulaa"
 14. Hyvinvointiyhtymä suosittelee hengitystieinfektion oireista kärsiviä hakeutumaan koronatesteihin
 15. Koulujen alku ja syksyn kausiflunssat häämöttävät jo koronan näytteenottomäärissä Päijät-Hämeessä – koko Suomen testauskapasiteetti on jo käytössä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.