Englanti avaa oviaan yli 50 maasta saapuville matkustajille – Suomi listalla, Ruotsi ei

Määräys koskee vain Englantia, sillä Skotlanti, Wales ja Pohjois-Irlanti antavat matkustajille omat määräyksensä. Kuvassa Britannian pääministeri Boris Johnson. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP-TT

Suomalaiset pääsevät matkustamaan Englantiin ilman karanteenia 10. heinäkuuta alkaen. Britannian perjantaina julkaisemalla listalla on kaikkiaan 59 maata, joista saapuvat matkustajat välttyvät karanteenilta.

Määräys koskee vain Englantia, sillä Britannian muista osista Skotlanti, Wales ja Pohjois-Irlanti antavat matkustajille omat määräyksensä.

Sallittujen maiden listalla ovat Suomen lisäksi myös kaikki Pohjoismaat Ruotsia lukuun ottamatta. Muita listalla mainittuja maita ovat muun muassa Ranska, Italia ja Espanja.

Maita jaotellaan liikennevalosysteemillä punaisiin, keltaisiin ja vihreisiin riippuen koronatartuntojen yleisyydestä. Keltaisista ja vihreistä maista saapuvien ei tarvitse eristäytyä. Vihreälle listalle kuuluvat maat ovat niitä, joiden koronatartuntatilanne on parempi kuin Englannin.

Vihreältä listalta puuttuvat Ruotsin lisäksi muun muassa Yhdysvallat ja Kiina sekä Viro. Yhdysvallat joutui punaiselle listalle, kertoo muun muassa BBC . Punaisen listan maista saapuvien matkustajien tulee jäädä karanteeniin kahdeksi viikoksi.

Liikenneministeri Grant Shapps sanoi toivovansa, että Skotlanti, Wales ja Pohjois-Irlanti tekisivät pian omat päätöksensä.

"Ruotsissa kunnioitetaan Britannian päätöstä"

Ruotsin jääminen ulos listalta sai Ruotsissa ymmärrystä. Maan ulkoministeriön tiedottaja sanoi, että Ruotsissa kunnioitetaan Britannian tekemää päätöstä. Ruotsin hallitus aikoo kuitenkin jatkaa vuoropuhelua matkustusrajoituksista Britannian kanssa.

Perjantaina Ruotsin kansanterveysviranomaiset ilmoittivat vain yhdeksästä koronavirukseen liittyvästä kuolemantapauksesta. Kuolemia on vahvistettu kaikkiaan 5 420.

Ruotsissa koronatartunnan on saanut yhteensä 71 419 ihmistä.

Tilastosivusto Worldometerin mukaan Ruotsissa on miljoonaa asukasta kohden vahvistettu lähes 563 koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Suomessa vastaava luku on 59.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden torilla kotimaisen mustikan hinta on laskenut edellisvuodesta – katso, miten Lahti sijoittui neljän kaupungin hintavertailussa
 2. Maskit ovat paikoin lopussa Lahdessa, täydennystä luvassa lähipäivinä – "Kertakäyttöisten suusuojien saatavuus on tällä hetkellä taattu"
 3. Lahden keskustaan avataan kokkeja myöten venäläinen ravintola
 4. Kaavoittajan mukaan Lahdessa sijaitsevan Tapanilakodin yksikön toiminta on asemakaavan vastaista – Kädenväännön toinen osapuoli on kannellut viranomaistoiminnasta
 5. Henkka ja Kivimutka punoivat suunnitelmiaan vajassa Kerinkalliolla – oikeanmuotoista leipää haettiin kiireellä kaupasta elokuvan kuvauksissa
 6. Näppis: Henna on kieltämättä radan varressa mutta ennen kaikkea moottoritien melussa. Nelostien jyrinä yötä päivää. Käykää kuuntelemassa.
 7. Vili Uuskallion näkökulma: Yhtymän johto onnistui, mutta sitten Lahti veti maton alta
 8. Henkilöauto suistui tieltä Kärkölässä
 9. Lukijalta: Miksi en kannata sote-yhteisyritystä?
 10. Ihmismassa täytti Lahden markkinat, turvavälit unohtuivat vilskeessä
 11. Yllättävä trendi paljastui peruskoulun ysiluokkalaisten päättötodistuksista – nyt tutkitaan, saavatko oppilaat liian hyviä numeroita
 12. Libanonissa sattuneen räjähdyksen uhriluku jatkaa kasvuaan, ainakin 135 on kuollut - lue yön uutiskooste
 13. Pääkirjoitus: Keskustan puheenjohtajakisa edelleenkin kahden kauppa
 14. Tukkirekka paloi hinauskuntoon Messiläntiellä Lahdessa
 15. Miedon makuinen kesäkurpitsa taipuu moneksi – sillä voi mehevöittää vaikka kakun

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.