Pienpanimoiden etämyynti koronatukitoimena on lopullisesti hylätty – Hallituslähde: Viinien ulosmyyntiä ravintoloista ei harkittu hallituksessa

Kotimaisia pienpanimo-oluita Pien-olutkaupassa Helsingissä. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

STT

Pienpanimoiden etämyynti koronatukitoimena on kuopattu lopullisesti. Hallituslähteistä kerrotaan STT:lle, että hallituspuolueiden kärkiministerien muodostama viisikko käsitteli asiaa torstaina ja päätyi siihen, ettei pienpanimoiden etämyyntiä edistetä.

Vastuuministerinä toimiva perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) oli kertonut viisikolle, että etämyyntiä ei pystytä edistämään koronatukitoimena.

Oikeusministeriössä oli todettu jo aiemmin, että etämyyntiä ei voida kiireellisenä koronatoimena tehdä mahdolliseksi. Normaalina lainsäädäntönä sen salliminen olisi pitkä prosessi. Uudistaminen olisi edellyttänyt muun muassa muutosehdotuksen ilmoittamista EU-komissiolle. Tätä seuraisi useampi kuukausi odotusaikaa.

Lisäksi hallituksen olisi voinut olla vaikeaa perustella eduskunnalle, miksi juuri pienpanimoiden tukeminen on kiireellinen asia.

Hallituslähteiden mukaan tavoitteena on suunnitella pysyvämpiä keinoja pienpanimoiden tukemiseksi esimerkiksi alkoholiverotuksen keinoin. Lisäksi on tarkoitus selvittää, voitaisiinko pienpanimoiden tuotteiden saatavuutta parantaa Alkon kautta.

Keväällä keskusteltiin myös ravintoloiden oikeudesta myydä ulos mietoja viinejä väliaikaisesti. Asiaa ei tiettävästi ole otettu hallituksen sisällä aktiiviseen harkintaan missään vaiheessa.

"Hukataan verotuloja ja siirretään rahaa ulkomaille"

Keskustelu pienpanimoiden oikeudesta myydä tuotteitaan verkkokauppansa kautta kotiin kuljetettuna alkoi huhtikuussa, kun Pienpanimoliitto vetosi asiassa hallitukseen. Nykyisellä alkoholilailla myynnin on tapahduttava panimossa.

Toukokuussa hallituspuolueiden puheenjohtajat päättivät, että hallitus aloittaa valmistelun etämyynnin sallimiseksi. Sen jälkeen hallituspuolueista ei löytynyt yhteistä linjausta asian edistämisestä. Lakiluonnosvaiheeseen valmistelussa ei päästy.

Etämyynnin kuoppaaminen koronatukitoimena on pettymys, kertoo Pienpanimoliiton hallituksen puheenjohtaja Mikko Mäkelä. Samaan aikaan ulkomaiset toimijat ovat myyneet tuotteitaan laillisesti etämyyntinä Suomeen.

Mäkelän mukaan joissakin panimoissa saatetaan miettiä yritysten perustamista ulkomaille, jolloin olutta voidaan myydä verkkokaupan kautta laillisesti.

– Jos se yleistyy, niin mitä järkeä sitä on kannustaa poliittisesti ja ekologisesti? Samalla hukataan verotuloja ja siirretään rahaa ulkomaille, Mäkelä sanoo.

Eduskunnasta löytyi jo keväällä tukea etämyynnin sallimiselle. Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykosken huhtikuussa tekemän lakialoitteen allekirjoitti 110 kansanedustajaa useista puolueista.

Pienpanimoliiton Mäkelä luottaa siihen, että lakialoite tulee eduskunnan käsittelyyn syksyllä. Mäkelän mukaan silloin voi kuitenkin olla liian myöhäistä auttaa osaa koronasta kärsineitä panimoita.

Etämyynnin kuoppaamisesta uutisoi ensin Helsingin Sanomat .

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden torilla kotimaisen mustikan hinta on laskenut edellisvuodesta – katso, miten Lahti sijoittui neljän kaupungin hintavertailussa
 2. Maskit ovat paikoin lopussa Lahdessa, täydennystä luvassa lähipäivinä – "Kertakäyttöisten suusuojien saatavuus on tällä hetkellä taattu"
 3. Lahden keskustaan avataan kokkeja myöten venäläinen ravintola
 4. Kaavoittajan mukaan Lahdessa sijaitsevan Tapanilakodin yksikön toiminta on asemakaavan vastaista – Kädenväännön toinen osapuoli on kannellut viranomaistoiminnasta
 5. Hiroshimasta ja Nagasakista 75 vuotta, kynttilät syttyvät Lahdessa ja Vääksyssä
 6. Henkka ja Kivimutka punoivat suunnitelmiaan vajassa Kerinkalliolla – oikeanmuotoista leipää haettiin kiireellä kaupasta elokuvan kuvauksissa
 7. Näppis: Henna on kieltämättä radan varressa mutta ennen kaikkea moottoritien melussa. Nelostien jyrinä yötä päivää. Käykää kuuntelemassa.
 8. Vili Uuskallion näkökulma: Yhtymän johto onnistui, mutta sitten Lahti veti maton alta
 9. Henkilöauto suistui tieltä Kärkölässä
 10. Lukijalta: Miksi en kannata sote-yhteisyritystä?
 11. Ihmismassa täytti Lahden markkinat, turvavälit unohtuivat vilskeessä
 12. Yllättävä trendi paljastui peruskoulun ysiluokkalaisten päättötodistuksista – nyt tutkitaan, saavatko oppilaat liian hyviä numeroita
 13. Libanonissa sattuneen räjähdyksen uhriluku jatkaa kasvuaan, ainakin 135 on kuollut - lue yön uutiskooste
 14. Pääkirjoitus: Keskustan puheenjohtajakisa edelleenkin kahden kauppa
 15. Tukkirekka paloi hinauskuntoon Messiläntiellä Lahdessa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.